Odmor na selu: Gde otići?

odmor na selu

Sadržaj:

Ako ste umorni od grada, betona, saobraćaja i užurbanosti, a dosadili su vam standardni odmori na sličnim destinacijama, možda je vreme da probate i doživite odmor na selu. Ali, gde otići?

Srbija je zemlja bogata prirodnim lepotama, kulturnim nasleđem i gostoljubivim ljudima, koji će vam pružiti nezaboravno iskustvo seoskog turizma. Bilo da želite da uživate u miru i tišini, da se upoznate sa tradicijom i običajima, da probate domaću hranu i piće, ili da se bavite raznim aktivnostima u prirodi, sigurno ćete pronaći idealno mesto za sebe. U nastavku vam predstavljamo neke od najboljih opcija za odmor na selu u Srbiji.

Odmor na selu i to ne u bilo kojem selu

Etno sela su mesta koja čuvaju duh prošlosti i autentičnost seoskog života. Ona su uređena u skladu sa tradicionalnom arhitekturom, enterijerom i ambijentom, ali nude i sve moderne pogodnosti i sadržaje za udoban boravak. Etno sela su idealna za one koji žele da se vrate korenima, da osete atmosferu starinskih kuća, da vide kako se nekad živelo i radilo na selu, da uče o istoriji i kulturi različitih krajeva Srbije. 

Naši predlozi za odmor na selu u ovakvom smeštaju su:

Etno domaćinstva – idealna prilika za istinski odmor na selu

Etno domaćinstva su porodična imanja koja se bave seoskim turizmom i nude smeštaj i hranu gostima. Ona su obično smeštena u prirodnim oazama, daleko od gradske vreve i gužve. Etno domaćinstva su mesta gde možete upoznati domaćine koji će vam ispričati zanimljive priče o svom kraju, pokazati vam kako se bave poljoprivredom, stočarstvom ili zanatstvom, naučiti vas nekim veštinama ili receptima. 

Neka od najboljih etno domaćinstava po našem izboru u Srbiji su:

Kuće i vikendice – za najintimniji odmor na selu

Kuće i vikendice su objekti za smeštaj koji se mogu iznajmiti za kraći ili duži odmor na selu. One su obično opremljene svim neophodnim stvarima za udoban život, kao što su kuhinja, kupatilo, dnevna soba i spavaće sobe. Kuće i vikendice su idealne za one koji žele da imaju svoju privatnost i mir, da se osećaju kao kod kuće, da sami spremaju hranu ili da koriste roštilj ili kamin. Neka od najboljih mesta za iznajmljivanje kuća i vikendica u Srbiji su:

Odmor na Zlatiboru

Planina koja je poznata po svojoj lepoti, čistom vazduhu i bogatoj turističkoj ponudi. Na Zlatiboru možete iznajmiti razne vrste kuća i vikendica, od rustičnih brvnara do modernih apartmana. Na Zlatiboru možete uživati u šetnji po prirodi, vožnji biciklom ili žičarom, poseti etno selu Sirogojno ili Stopića pećini, skijanju ili sankanju na Torniku ili Čigoti.

A naši predlozi za odmor na Zlatiboru su sledeći:

Odmor na Zlataru

Zlatar je prelepa planina u jugozapadnoj Srbiji, koja se nalazi između četiri reke: Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica. Njen najviši vrh je Golo brdo, visoko 1 627 metara. Zlatar ima dužinu od 22 km i širinu od 12 km. Zbog svojih prirodnih lepota i zdravstvenih beneficija, Zlatar je jedna od najpoznatijih vazdušnih banja u Srbiji.

Na Zlataru se mogu videti predivne livade i jezera zelene boje, koja su okružena četinarskim i listopadnim šumama. Klima na Zlataru je kombinacija planinske i mediteranske, sa mnogo sunčanih dana tokom godine. Leto je osvežavajuće, a zima umerena. Jesen je toplija od proleća. Srednja godišnja temperatura je 17 stepeni celzijusa. Leti je prosečno 28, a zimi 2 stepena celzijusa. Zlatar ima razređen vazduh i niski vazdušni pritisak, što je karakteristično za visinsku klimu. Takođe, Zlatar je bogat brezama i četinarama, koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje. Zato je Zlatar savršeno mesto za oporavak i odmor.

Za smeštaj na Zlataru, za vas biramo sledeće:

Odmor na Fruškoj Gori

Planina koja je bogata kulturnim i istorijskim spomenicima, vinogradima i vinarijama. Na Fruškoj gori možete iznajmiti kuće i vikendice koje su smeštene u mirnim selima ili na obroncima planine. Ovde možete uživati u obilasku fruškogorskih manastira, degustaciji vina u nekoj od vinarija, poseti etno selo Vrdnik ili Banju Vrdnik, planinarenju ili biciklizmu po stazama planine. 

Za smeštaj na Fruškoj gori, za vas biramo sledeće:

Odmor na Kopaoniku

Kopaonik je raj za ljubitelje skijanja i drugih zimskih sportova. Na njemu se nalazi najveće i najmodernije skijalište u Srbiji, sa preko 60 km skijaških staza, koje su prilagođene za sve nivoe veštine. Takođe postoji i veštačko osnežavanje, noćno skijanje i 25 ski liftova, koji mogu prevesti 32 000 skijaša na sat.

Osim što je najposećeniji zimi, Kopaonik ima mnogo toga da ponudi i u drugim godišnjim dobima. Ovde možete posetiti i mnoge istorijske i verske spomenike, koji svedoče o bogatoj prošlosti, jer se u blizini nalaze i manastiri Studenica, Žiča i Sopoćani, koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Kopaonik je i nacionalni park, koji čuva prirodne i kulturne vrednosti ovog područja. Pa tako ljubitelji prirode mogu da upoznaju različite vrste biljaka i životinja, koje su retke, endemične i zaštićene. Naš predlog za smeštaj svakako neće biti urbani objekti, pa je tako izbor pao na sledeće:

Salaši – za najmirniji odmor na selu

Salaši su seoska imanja koja se nalaze u Vojvodini, a koja su nekad služila za uzgoj stoke i ratarstvo. Danas su salaši pretvoreni u turističke objekte koji nude smeštaj, hranu i razne aktivnosti gostima. Salaši su mesta gde možete osetiti duh panonske ravnice, sa širokim poljima, mirisnim travama i cvetnim livadama. Oni su idealne destinacije za one koji žele da se opuste, da probaju vojvođanske specijalitete, kao što su čobanski paprikaš, perkelt, riblja čorba i gulaš, i da odmor zaista bude odmor. 

Neka od najboljih salaša u Srbiji su:

I dalje niste pronašli mesto za odmor na selu po vašem ukusu?

Odmor na selu je prilika da se povežete sa prirodom, da upoznate nove ljude i kulture, da probate ukusnu hranu i da se zabavite. Srbija je zemlja koja ima mnogo toga da ponudi za seoski turizam, od etno sela, etno domaćinstava, kuća i vikendica do salaša. A ukoliko vam se naši predlozi nisu svideli ili želite da vidite još, pogledajte kompletnu ponudu na našem sajtu. Bez obzira koje mesto izaberete za svoj odmor na selu, sigurno ćete doživeti nešto novo, lepo i zanimljivo.

Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

odmor sa decom u Srbiji
Odmor sa decom u Srbiji

Odmor sa decom u Srbiji Sadržaj: Odmor sa decom u Srbiji: gde i kako provesti kvalitetno vreme sa porodicom? Srbija

odmor na selu
Odmor na selu: Gde otići?

Odmor na selu: Gde otići? Sadržaj: Ako ste umorni od grada, betona, saobraćaja i užurbanosti, a dosadili su vam standardni

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS