Golubac i Golubačka tvrđava

golubac i golubačka tvrđava

Sadržaj:

Golubac je malo mesto na obali Dunava, na ulazu u Nacionalni park Đerdap. Ovo naselje je poznato po svojoj impozantnoj tvrđavi, koja je svedok burne prošlosti ovog kraja. Golubac je idealno odredište za sve ljubitelje prirode, kulture i avanture. U ovom blog postu ćemo vam predstaviti neke od najzanimljivijih atrakcija i aktivnosti koje možete doživeti na ovom magičnom mestu.

Prva asocijacija na Golubac - Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava je najveća i najlepša tvrđava na Dunavu. Ona je građena od 13. do 15. veka, i bila je poprište mnogih bitaka između Srba, Turaka, Ugara i Austrijanaca. Tvrđava ima deset kula, od kojih je najviša visoka 25 metara. Sa tvrđave se pruža predivan pogled na Dunav i okolne planine. Tvrđava je nedavno renovirana i otvorena za posetioce, koji mogu da uživaju u njenom arhitektonskom i istorijskom značaju.

Kako je Golubačka tvrđava dobila ime

U vremenskom lavirintu prošlosti, zapisi prvi spominju Golubačku tvrđavu u dalekoj 1335. godini, kao utvrđenje pod okriljem ugarske vojne posade. Ipak, iako je njen temelj položen i pre tog vremena, ostaje tajna ko je i kada tačno osnovao ovo monumentalno zdanje. Na starim kartama srednjeg veka, njen identitet je zapisan na različitim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik… i u svakom od tih imena proviruje ista suština – golub.

Legende o Golubačkoj tvrđavi

Golubačka tvrđava, sa svojom impozantnom prisutnošću duž obala Dunava, nije samo arhitektonsko remek-delo već i izvor inspiracije za mnoge legende koje su postale sastavni deo lokalnog narodnog predanja i kulture. Ove legende, isprepletene sa istorijskim događajima, dodaju dodatnu dimenziju tajanstvenosti i zanimljivosti ovom zdanju. Evo nekoliko najpoznatijih legendi o Golubačkoj tvrđavi:

golubac i golubačka tvrđava

Legenda o zarobljenoj princezi

Prema ovoj priči, najviša kula tvrđave bila je mesto zatočenja za lepu vizantijsku caricu Jelenu, suprugu srpskog kralja Uroša I. Nakon što je njen muž bio zarobljen od strane Ugara, Jelena je pokušavala da pregovara za njegovo oslobađanje. Međutim, ugarski kralj bio je očaran njenom lepotom i odlučio je da je zadrži za sebe, zatočivši je u kulu. Legenda kaže da je Jelena provodila dane u društvu golubova, odakle je tvrđava i dobila ime.

golubac i golubačka tvrđava

Legenda o neuzvraćenoj ljubavi

Ova priča govori o turskom komandantu tvrđave koji se zaljubio u prelepu devojku iz obližnjeg sela, po imenu Golubana. Iako je želeo da je uzme za ženu, Golubana je odbijala njegove udvaranja. Kao kaznu za odbijanje, turski komandant je Golubanu vezao za stenu na obali Dunava, gde je umrla od gladi i žeđi. Prema legendi, njeni jecaji su se čuli u celom kraju, a njen duh još uvek luta oko tvrđave.

golubac i golubačka tvrđava

Legenda o Kuli 9

Ova legenda govori o posebnoj kuli unutar tvrđave, nazvanoj Kula 9. Ona se izdvajala po svom neobičnom obliku i topovskim otvorima. Prema nekim pričama, na gornjem spratu kule nađene su ploče sa natpisima, dok su na donjoj etaži, koja je bila pod vodom, pronađeni natpisi na staroslovenskom jeziku i pisani ćirilicom. Ova legenda sugeriše da su kulu zapravo gradili Srbi, koji su se pretvarali da su Turci, kako bi sačuvali svoju zemlju i veru.

Golubačka tvrđava - arhitektura u kamenu

Arhitektura Golubačke tvrđave odiše nepravilnošću, pažljivo prilagođenom konturi terena. Njen sklop obuhvata devet kula spojenih bedemima i impozantnom Palatom. Kroz istoriju, utvrđenje je evoluiralo i može se podeliti na dva dela prema vremenskom razdoblju izgradnje:

Unutrašnji, ili Gornji grad, koji datira iz starijeg perioda. Gornji grad uključuje najvišu kulu, poznatu kao Don-žon ili Branič kula, često nazvanu i Šešir kula.

Spoljni deo, koji je u vreme ratova bio prvi na udaru. Palata sa svojom odbrambenom kulisom, kao i sistem kula i bedema spoljnog utvrđenja, izgrađeni su u kasnijim fazama pod vladavinom despota Stefana Lazarevića.

golubac i golubačka tvrđava

Najviši delovi utvrđenja, na istoku i jugu, bili su teško pristupačni zbog stenovitog terena, dok je najlakši pristup bio sa zapadne strane. Zbog toga je na toj strani podignuta Glavna kapija, koja je imala drveni most preko vodenog jarka.

Don-žon kula predstavlja najstariju strukturu, sa poligonalnom osnovom koja se uzdiže do kružnog vrha, unutar kojeg se nalazi kvadratna unutrašnjost.

Tvrđava je izgrađena pre ere vatrenog oružja, ali je tokom osmanske vladavine pretrpela prilagodbe. Dodata je topovska kula za odbranu pristaništa, dok su na kulama spoljnog utvrđenja podignuti dodatni bedemi kako bi se ojačala odbrambena sposobnost, omogućavajući lakše odbijanje napada.

Bogata arheološka baština u blizini Golupca

Raznolika arheološka bogatstva Golupca i okoline pružaju uvid u dugu i raznovrsnu istoriju ovog regiona. Evo nekoliko značajnih arheoloških lokacija koje mogu biti interesantne posetiocima.

viminacijum

Viminacijum

Iako se ne nalazi direktno u Golupcu, Viminacijum je jedna od najvažnijih arheoloških lokacija u Srbiji, a nalazi se na manje od dva sata vožnje od Golupca. Bio je to rimski grad na obali Dunava, koji je bio važno ekonomsko, političko i versko središte u rimskoj provinciji Meziji. Posetioci mogu posetiti arheološki park Viminacijum, gde mogu videti ostake rimskih građevina, grobnica, termi i amfiteatra, kao i muzej sa brojnim arheološkim artefaktima.

Lepenski vir

Iako se nalazi nešto dalje od Golupca, Lepenski Vir je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji. Ovde su pronađeni ostaci jednog od najstarijih poznatih neolitskih naselja u Evropi, koje datira iz perioda od pre 7000 do 6000 godina pre nove ere. Posetioci mogu videti ostake starih kuća, skulptura i drugih artefakata koji svedoče o životu i kulturi prapostojanovnika ovog područja.

Golubac kao domaćin mnogih manifestacija

Turistička organizacija Golubac obiluje raznim manifestacijama tokom godine, pružajući nezaboravna iskustva posetiocima različitih afiniteta.

Dani vina – Svake godine, u čast vinogradara i vina, opština Golubac organizuje ovu manifestaciju tradicionalno u februaru, simbolično 14. februara, na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinove loze. Vinogradi ovog kraja, među najlepšim i najboljim u Srbiji, proizvode visokokvalitetna vina koja su osvojila srca mnogih ljubitelja.

Prvomajski memorijalni turnir – Prvog dana maja, Golubac okuplja veliki broj posetilaca na ovom sportskom događaju koji slavi zdrav život, sportski duh i promoviše zdravlje kroz aktivnosti i takmičenja. Ova manifestacija podstiče mladalački duh i donosi radost svima koji učestvuju.

sajam dunava
Sajam Dunava Golubac

Sajam Dunava – U julu, Golubac postaje centar zbivanja za posetioce svih uzrasta. Sajam Dunava nudi bogat program sa raznovrsnim aktivnostima poput viteških igara, koncerata etno muzike, takmičenja u pecanju, odbojke na pesku i folklornih nastupa. Ova manifestacija oživljava duh Dunava i njegovog okruženja.

Šaransko ekipno takmičenje – Avgust donosi uzbuđenje ribolovcima, jer se održava ekipno takmičenje u sportskom ribolovu šarana. Golubac, obilujući ovom vrstom ribe, pruža idealne uslove za takmičenje i uživanje u lepoti Dunava.

Dani meda – Svakog februara, Golubac slavi svoje pčelare i kvalitet meda koji proizvode. Manifestacija okuplja brojne proizvođače iz Golupca i okolnih mesta, pružajući posetiocima priliku da degustiraju i kupe najkvalitetnije medove iz ovog regiona.

golubac vinograd

Golubački vinogradi

Golubački vinogradi su deo bogate vinogradarske tradicije ovog područja, koje se prostire duž obala Dunava u blizini Golubačke tvrđave. Ova regija, sa svojim specifičnim klimatskim uslovima i zemljištem, pruža idealne uslove za uzgoj vinove loze i proizvodnju visokokvalitetnih vina.

Vinogradi u Golupcu uglavnom su posađeni na sunčanim padinama duž reke, gde je zemljište bogato mineralima, a klima pogodna za sazrevanje grožđa. Sorte grožđa koje se gaje u ovom području variraju, ali su najčešće autohtone sorte kao što su Tamjanika, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon i drugi.

Vinarije u Golupcu ponosno proizvode širok spektar vina, od suvih do slatkih, od belih do crnih, sa naglaskom na tradicionalnim metodama proizvodnje i kvalitetnim sirovinama.

Vodopad Beg bunar - mali biser Golupca

Na samo 5 kilometara od Golupca, uz desnu stranu magistralnog puta ka Donjem Milanovcu, leži skriveni dragulj – vodopad Beg Bunar. Ovaj prirodni spektakl je jedan od najpristupačnijih vodopada u Srbiji, jer se nalazi odmah pored puta i uz to imate i dostupno parking mesto.

Visok oko 10 metara, Beg Bunar očarava svojom lepotom, posebno tokom kišnih perioda i topljenja snega u proleće, kada obiluje vodom. Mnogi putnici prolazeći ovom deonicom nesvesno zaobilaze ovaj biser prirode, jer vodopad nije lako uočljiv sa puta. Tabla koja upućuje na vodopad nalazi se odmah pored njega, stoga je važno obratiti pažnju i zastati kako biste se divili ovom prirodnom čudu, odmorili se i napunili baterije.

Golubac apartmani

Vreme je da posetite Golubac

Golubac, sa svojom bogatom istorijom, legendama koje odišu mistikom i šarmom netaknute prirode duž obala Dunava, oduvek je bio mesto koje inspiriše, očarava i ostavlja neizbrisiv utisak na sve svoje posetioce. Kroz ovaj blog post, nadamo se da smo uspeli da vam dočaramo samo delić čarolije koja vlada ovim mestom.

Bez obzira da li ste avanturista u potrazi za adrenalinskim izazovima, ljubitelj istorije i kulture ili jednostavno tražite mir i opuštanje u prirodi, Golubac ima nešto za svakoga. Stoga, ne oklevajte – krenite na putovanje kroz vreme i prirodu, istražite svaki kutak ovog dragulja na Dunavu i doživite nezaboravnu avanturu koja će vas ispuniti i inspirisati.

reklama etno.rs
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

odmor sa decom u Srbiji
Odmor sa decom u Srbiji

Odmor sa decom u Srbiji Sadržaj: Odmor sa decom u Srbiji: gde i kako provesti kvalitetno vreme sa porodicom? Srbija

odmor na selu
Odmor na selu: Gde otići?

Odmor na selu: Gde otići? Sadržaj: Ako ste umorni od grada, betona, saobraćaja i užurbanosti, a dosadili su vam standardni

resavska pecina
Resavska pećina

Resavska pećina – više od 4 kilometra podzemnog carstva Da li znate da istočna Srbija krije tajnu koja će vas

dani caribrodske susenice
Dani caribrodske šušenice

Dani caribrodske šušenice  18. i 19. novembar 2023. Dimitrovgrad Ako ste ljubitelj suvog mesa i dobrog zalogaja, onda ne smete

Pirotska peglana kobasica
Pirotska peglana kobasica

Pirotska peglana kobasica Pirotska peglana kobasica je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih srpskih proizvoda s autentičnim poreklom. Ovaj poseban delikates

Kobasicijada Belo Blato
Kobasicijada Belo Blato

Kobasicijada Belo Blato Februar 2024. godine – Kobasicijada Belo Blato Ljubitelji mesa, kobasica, suhomesnatih proizvoda, rakije i tradicionalnog načina života,

sarmijada
Sarmijada Bačka Topola

Sarmijada Bačka Topola Sarmijada, datum održavanja – 28. Okt 2023. – program manifestacije počinje u 12:00 časova, a završava se

novembar fest novi sad
Novembar fest Novi Sad

Novembar fest Novi Sad 13. 11. 2023. – 14. 11.  2023. Festival kobasice i čvaraka Novembar Fest, Bašta Doma Vojske,

somborske muzicke svecanosti
Somborske muzičke svečanosti

Somborske muzičke svečanosti Somborske muzičke svečanosti  – festival koji oduševljava ljubitelje klasične muzike. Datum održavanja: 19.10. – 23.10.2023.  Možda i

viteski festival just out
Viteški festival Just out

Viteški festival Just Out Viteški festival Just Out je jedinstveni događaj koji se održavao u krugu manastira Manasija u Despotovcu.

krupajsko vrelo
Krupajsko Vrelo

Krupajsko vrelo i vrelo Mlave Krupajsko vrelo je jedno od najpoznatijih kraških vrela u Srbiji. Smešteno je u istočnoj Srbiji,

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS