Rakija - čuvar tradicije kroz vekove

rakija

Sadržaj:

Rakija je više od samo pića – ona predstavlja deo kulture, tradicije i identiteta mnogih naroda širom sveta. Od davnina, ovaj napitak igra važnu ulogu u svim prilikama – od slavlja do tugovanja, svadbe ili sahrane, od porodičnih okupljanja do druženja sa prijateljima. Njeno značenje seže duboko u lokalne običaje, a često se smatra i lekom za sve boljke. Otkrijte sa nama kako se pije rakija, kako je razvijana kroz istoriju, zašto se peče ali i gde kupiti najbolju.

Rakija - poreklo naziva

Reč „rakija“ potiče od turske reči „raki“, a smatra se da je njen izvor u arapskom jeziku, tačnije u reči „araq“ koja znači znoj i vino. Iako nema tačnih podataka o njenom poreklu, rakija se pojavljuje u mnogim kulturama širom sveta. U mnogim od njih, rakija je postala ekskluzivno piće namenjeno vladarima i višim društvenim slojevima. Vremenom, postala je dostupna svima i konzumiraju je ljudi svih društvenih slojeva.

Rakija - istorija i tradicija

Kada se spomene rakija, prvo što većini ljudi pada na pamet su voćne rakije kao što su šljivovica ili kajsijevača. Međutim, rakija se može praviti od različitih vrsta voća kao što su dunje, kruške, maline, grožđe i mnoge druge. Pored voćnih sorti, postoje i specifični brendovi rakije kao što su klekovača, orahovača, glogovača, koje osim što su ukusne, imaju i lekovita svojstva.

Bilo u kom obliku, rakija je nezaobilazni deo mnogih kultura i tradicija. Smatra se da nijedno domaćinstvo ne sme biti bez nje. Gostoprimstvo se često meri i po tome koliko dobro možete ugostiti goste rakijom. Odbijanje čašice rakije može se smatrati čak i uvredom.

U ruralnim krajevima, proizvodnja i prodaja rakije su česti i nezvanični poslovi. Ako vas ugosti pravi domaćin, velika je verovatnoća da ćete kući otići sa flašom njegove najbolje rakije, koja je ispečena sa ljubavlju i pažnjom.

rakija

Zašto se rakija “peče”a ne kuva?

Zašto se rakija “peče” a ne kuva?

Naziv „pečenje“ za proizvodnju rakije potiče iz procesa destilacije, koji je suštinski različit od običnog kuvanja voća ili fermentacije. Destilacija je proces koji se koristi za odvajanje alkohola od fermentisane mase voća ili drugih sirovina. Ovaj proces se izvodi pomoću destilacionog aparata, koji se sastoji od kazana u kojem se nalazi fermentisana masa voća i kondenzacione komore.

Kada se voćna masa zagreva u kotlu, alkohol isparava zbog niže tačke ključanja u poređenju sa vodom i drugim materijama. Pare alkohola se zatim kondenzuju, zatim postepeno hlade i ponovo postaju tečnost – ovog puta, tečnost koja je bogatija alkoholom. Ovaj proces omogućava odvajanje alkohola od ostalih sastojaka voća, poput vode i organskih kiselina, stvarajući koncentrisaniji alkoholni napitak – rakiju.

Naziv „pečenje“ se verovatno koristi zbog procesa zagrevanja (koji podseća na proces pečenja) voćne mase u kotlu kako bi se izdvojio alkohol. Ovaj naziv je verovatno tradicionalno korišćen u mnogim kulturama gde se rakija pravi, a zadržao se i danas kao deo jezika i terminologije proizvodnje rakije.

U suštini, iako se koristi termin „pečenje“, proces destilacije je tehnika koja omogućava koncentrisanje alkohola iz voćne mase i stvaranje konačnog proizvoda – rakije.

rakija

Kako se pije rakija?

Ako niste vešti u konzumaciji ovakvih pića ili jednostavno želite da saznate više, evo nekoliko saveta kako piti rakiju:

  • Odaberite kvalitetnu rakiju. Loša rakija može izazvati loše efekte, poput glavobolje i mamurluka. Zato mudro birajte.
  • Rakiju pijte u malim čašicama. Dok je neki brzo popiju, pravi užitak je u ispijanju gutljaj po gutljaj.
  • Tradicionalno, rakija se pije na sobnoj temperaturi, u društvu i uz pesmu. Iako mnogi vole hladnu rakiju, tako se zapravo gubi njen pun ukus i aroma.
  • Uz rakiju, obavezno ide meze. Konzumacija rakije na prazan stomak nije preporučljiva, pa je najbolje jesti nešto pre i tokom ispijanja.
rakija

Uz koja jela najbolje ide rakija

Rakija se često konzumira kao aperitiv ili digestiv, tj. pre ili posle obroka, ali postoje i mnoga jela koja se dobro slažu sa rakijom. Od tradicionalnih srpskih specijaliteta do internacionalnih kuhinja, evo nekoliko jela koja odlično idu sa različitim vrstama rakije:

Pršuta i sirevi: Ako volite suhomesnate proizvode poput pršute ili različitih vrsta sireva, rakija može biti odličan pratilac. Ova kombinacija je posebno popularna u mediteranskim zemljama.

Slanina i kobasice: Rakija odlično ide uz slaninu, kobasice ili slične mesne delikatese. Njena jačina i aromatični ukusi mogu se lepo upariti sa ovim slanim zalogajima. Međutim, iskusni poznavaoci kažu da je ovoj kombinaciji neophodno dodati i luk, jer je tek tada priča potpuna, a za slaninu uvek se preporučuje ona masnija, takozvana sapunjara.

Jela od mesa sa roštilja: Ako se odlučite za roštilj, rakija može biti savršen izbor. Bilo da je reč o ćevapima, pljeskavicama ili ražnjićima, rakija može da zaokruži ukus obroka a i odlično se slaže uz dim.

Riba i morski plodovi: Lagana rakija poput kruške ili dunje može biti odličan dodatak uz jela od ribe i morskih plodova. Njeni voćni tonovi mogu se lepo uklopiti sa svežinom morskih plodova.

Gde kupiti dobru rakiju

Kada je u pitanju izbor prave rakije, mnogi ljubitelji ovog pića će istaknuti da se prava kvalitetna rakija najčešće može naći na mestima koja nisu posebno namenjena prodaji iste. Potraga za najboljom rakijom skoro uvek završava na onom mestu gde se tradicija proizvodnje rakije prenosi s kolena na koleno.

U većini seoskih domaćinstava, često smo nailazili na domaćine koji sa ponosom prezentuju svoje male destilerije, gde se svaka boca rakije proizvodi sa pažnjom i ljubavlju. Ovi malobrojni proizvođači ne samo da prave rakiju za lične potrebe, već je i nude posetiocima kao deo autentičnog iskustva seoskog života.

Uzgred, često se dešava da se baš u takvim smeštajima na selu krije prava rakija, čija aroma i ukus često oduzimaju dah. Njihove bogate, voćne note otkrivaju tradicionalnu metodu proizvodnje i pažljivo birane sastojke, koji čine svaku čašicu ove rakije pravim užitkom za nepce.

Dakle, ukoliko tražite pravu rakiju koja će vas osvojiti svojim kvalitetom i ukusom, možda je vreme da se zaputite u avanturu kroz ruralne predele i otkrijete čari malih proizvođača koji svoje umeće pretaču u boce ove dragocene tečnosti.

Rakija - piće sa svoja 2 festivala

U čast rakije, širom naše zemlje održavaju se brojni festivali koji slave ovaj dragoceni napitak. Među najpoznatijima su Rakijada Pranjani, koja privlači ljubitelje rakije iz različitih delova sveta, i festival mlade rakije u Ljutovu, gde se lokalni proizvođači takmiče u pravljenju najfinijih destilata. Ovi festivali nisu samo prilika za degustaciju raznovrsnih rakija, već i za slavljenje tradicije, kulture i zajedništva koje ovo piće simbolizuje.

reklama etno.rs
Izdvajamo iz ponude:
etno sela
etno domacinstva
kuce i vikendice
Najnoviji članci:
turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!