Rajkova pećina - legenda o srpskom Robin Hudu

rajkova pećina

Rajkova pećina, poznata kao jedna od najlepših u Srbiji, nalazi se na samo 2 kilometra udaljenosti od Majdanpeka. Sa svojom impresivnom dužinom od 2.304 metra istraženih hodnika, ova pećina se ponosi titulom jedne od najdužih pećina u Srbiji.

Kroz svoj kompleks od preko dva kilometara pećinskih kanala teče Rajkova reka, dodajući pećini poseban šarm i dinamiku. Pećina se sastoji od čitavog sistema dvorana, kanala i hodnika, koji su ukrašeni pećinskim nakitom u obliku spektakularnih stalaktita, stalagmita i stubova od kristalno belog kalcita. Razdeljena na Ponorski i Izvorski deo, svaki sa svojim Rečnim i Suvim horizontom, ova pećina oduzima dah svojom raznolikošću i lepotom.

Formiranjem kružne staze dužine čak 1410 metara, turisti imaju priliku da istraže deo ovog čuda prirode, iako je za sada omogućen pristup samo u dužini od 750 metara.

hajduk

Rajkova pećina - legenda o hajduku Rajku

Priča o pećini seže u davnu prošlost, jer je dobila ime po srpskom Robin Hudu.

Ime pećine nosi legenda o hajduku Rajku Vojvodi, koji je, prema predanju, živeo u 19. veku. Danju je bio mehandžija, dok je noću pljačkao turske karavane, a blago je navodno sakrivao upravo u ovom spektakularnom podzemnom prostoru. Pećinu je prvi istražio geograf Jovan Cvijić 1894. godine, a istraživanje je nastavljeno sedamdesetih godina 20. veka, pod rukovodstvom dr Radenka Lazarevića. Za turiste je otvorena 1975. godine.

Legenda o skrivenom blagu i dan danas privlači istraživače i avanturiste.

rajkova pećina

Izvanredna lepota Rajkove Pećine

Okolina Rajkove pećine odiše netaknutom prirodom, sa mešovitim šumama bukve, javora i hrasta koje je čine jedinstvenim prirodnim i speleološkim blagom. Unutar pećine, temperatura je konstantnih 8 stepeni Celzijusa, a vlažnost vazduha doseže 100%, stvarajući pravo podzemno čudo koje ostavlja posetioce bez daha.

Rajkova pećina nije samo pećina već i rečna protočna pećina, kroz koju prolazi istoimena reka, koja ponire ispod vertikalnog krečnjačkog odseka na kontaktu kristalnih škriljaca i gornjeg jurskog krečnjaka. Ova pećina je blago Homoljskog kraja, poznata po svojoj spektakularnoj lepoti i bogatstvu pećinskog nakita.

Istražujući Rajkovu pećinu, posetioci imaju priliku da se dive njenim prirodnim čudima, uključujući impresivne stalaktite, stalagmite, pećinske stubove i draperije, koji se uglavnom sastoje od čistog belog kalcita, stvarajući scenu iz bajke. Betonska staza vodi kroz prostrane dvorane poput Koncertne, Ježeve, Dvorane kada, Sala stećaka, Zimske bajke i Kristalne dvorane, pružajući posetiocima nezaboravno iskustvo otkrivanja skrivenih čuda podzemnog sveta.

Izdvajamo iz ponude:
etno sela srbija
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS