Festival mlade rakije u Ljutovu

11. novembar 2023. Ljutovo

Da li ste čuli za Festival mlade rakije u Ljutovu? Ako niste, vreme je da vas upoznamo sa čarolijom ove, sad već tradicionalne manifestacije.

Festival mlade rakije se održava svake druge subote u novembru, u naselju Ljutovo, kod Subotice. Manifestacija okuplja proizvođače i ljubitelje rakije iz cele zemlje, koje ocenjuje stručni žiri,  i posvećena je sećanju na Blaška Kopilovića. Ipak, najveću popularnost festival je, moramo priznati, stekao zahvaljujući video zapisu čuvenog dvojca – Marka Žvaka, a koji vas čeka na kraju teksta..

Zašto baš rakija?

Ako biste bilo koga u Srbiji pitali šta bi preporučio gostu iz inostranstva da obavezno proba kao srpski proizvod, više od 90% bi svakako preporučilo rakiju, i to ne bez razloga.

Rakija je veoma popularno alkoholno piće u Srbiji. To je tradicionalni proizvod koji se dobija od voća koje se fermentiše i destiluje, najčešće šljiva. Rakija je neodvojivi deo srpske kulture i običaja i zauzima važno mesto u svečanostima i proslavama. Ne možete prisustvovati nijednoj slavi, krštenju, venčanju pa ni sahrani, a da ne budete ponuđeni da probate bar jednu čašicu.

rakija

Kada uživate u čašici ovog pića, zapamtite da vi pijete i deo istorije i tradicije koji traje vekovima.

Rakija nije samo srpsko piće, već i nacionalno piće većine balkanskih naroda. Međutim, Srbija je definitivno njen najveći ljubitelj i proizvođač. Iako je poznata po svom visokom sadržaju alkohola, rakija se pije sa uživanjem i umerenošću. Čašica rakije ujutru je deo srpske tradicije već vekovima. Čak i priča o njenom imenu nije obična.  Rakija ima zanimljivu istoriju svog imena, za koju se veruje da potiče iz arapskog jezika. Reč rakija dolazi od arapske reči „al-rak“, što znači „znoj“. Neki kažu da je to zbog načina na koji se rakija cedi iz kazana, dok drugi misle da je to zbog efekta koji rakija ima na telo.

Srbi su počeli da proizvode rakiju tek krajem 19. veka. Pre toga, Srbija je bila zemlja vina, koja je imala bogatu vinsku kulturu još od rimskih vremena. Nažalost, vinogradi u Srbiji su bili uništeni od strane štetočine filoksere, što je dovelo do velikog pada proizvodnje vina. U tom teškom periodu, Srbi su pronašli novi način da iskoriste svoje voće – pravili su rakiju. Najčešće pravljena od šljiva, rakija je postala simbol srpske otpornosti i prilagodljivosti u suočavanju sa nedaćama. Danas, srpska rakija predstavlja svedočanstvo o sposobnosti jednog naroda da prihvati promene i stvori nešto jedinstveno svoje. 

Festival mlade rakije? Šta je zapravo “mlada” rakija?

Rakija je žestoko alkoholno piće. Proizvodi se destilovanjem smese koja nastaje alkoholnim vrenjem voća. Nakon prve destilacije dobija se tzv. „mekana“ rakija sa nižim procentom alkohola, a drugom destilacijom „mekane“ rakije dobija se „prepečena“ rakija, odnosno čuvena prepečenica.

Prepečena rakija se obično ostavlja da “odleži” u drvenim buradima kako bi starila i dobila aromu i specifičnu boju drveta od kog je bure i napravljeno. Mlada rakija na ovom festivalu, posebna je po tome što se pravi isključivo od roda u godini u kojoj se manifestacija i održava. Ona nije odstajala i najčešće je definišu kao “pitku i blagu”. Posebno zanimljiv deo je kada degustatori pogađaju od kog voća je koja rakija, mada je većini posle više čašica, verujemo, sasvim svejedno.

Festival mlade rakije Ljutovo

Šta se dešava na festivalu mlade rakije u Ljutovu?

Festival mlade rakije u Ljutovu je manifestacija koja traje jedan dan i koja privlači veliki broj posetilaca. Na festivalu se može probati više od 400 vrsta uzoraka rakije, koje su prijavili proizvođači iz različitih krajeva Srbije. Svaki uzorak se ocenjuje po kriterijumima kao što su boja, miris, ukus i harmonija. Stručni žiri dodeljuje diplome i nagrade za najbolje rakije u različitim kategorijama.

Ulaznica za festival iznosi 600 dinara i uključuje čašicu za degustaciju i pristup svim uzorcima rakije. Pored rakije, na festivalu se može uživati i u muzici, hrani i druženju sa ljudima koji dele strast prema ovom piću.

Gde se nalazi Ljutovo?

Ljutovo je naselje u opštini Subotica, koje se nalazi na severu Vojvodine. Ima oko 1.500 stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom. Ljutovo je poznato po proizvodnji rakije, ali i po drugim manifestacijama kao što su Pogačijada i Dani kulture.

Ljutovo je udaljeno oko 10 km od Subotice, koja je najveći grad u regionu i koja ima bogatu kulturnu i istorijsku baštinu. Mesto je takođe blizu granice sa Mađarskom , pa se festival može iskoristiti i kao prilika za posetu ovoj državi.

Zašto treba posetiti festival mlade rakije u Ljutovu?

Festival mlade rakije u Ljutovu je mesto gde se slavi rakija kao deo srpske kulture i identiteta. To je mesto gde se može upoznati raznolikost i kvalitet rakije, koja se proizvodi od različitih vrsta voća i po različitim receptima. Ako dođete, sigurno ćete naučiti nešto novo o istoriji i načinu proizvodnje rakije, kao i o njenim svojstvima. Ipak, festival je prilika da zaista uživate u dobrom raspoloženju, muzici, hrani i druženju sa ljudima koji vole rakiju.

I kao što smo obećali, čuveni video sledi. Živeli!

Izdvajamo iz ponude:
salas djordjevic 2
etno salas
Country House Majkin Salas
salas jelen
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!