Njeno veličanstvo - Carska bara

carksa bara - Аутор: Dozon - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0

Sadržaj:

U srcu čarobne Vojvodine, tačnije u opštini Zrenjanin, skriva se Carska Bara – izuzetan dragulj prirodne lepote. Verovatno ste čuli za ovo čarobno mesto ali da li znate baš sve što ga čarobnim i čini?

Carska bara je najveće pojedinačno močvarno područje u Srbiji, i nalazi se unutar Specijalnog rezervata prirode koji obuhvata i Stari Begej, kao i mrežu manjih bara i kanala. Ova močvarna oaza ne samo da pruža dom mnogim retkim biljkama i životinjskim vrstama, već predstavlja i mesto gde se posetioci mogu potpuno uroniti u divljinu i mir prirode.

U nastavku, istražićemo dublje čaroliju Carske Bare i otkriti razloge zašto je toliko posebna za sve ljubitelje prirode.

Carska bara i njena neverovatna istorija

Carska bara nije samo oaza prirode, ona je i živo istorijsko i kulturno nasleđe. Ovo mesto pamti stope čuvenog Atile, kralja Huna, kao i mnogobrojnih austrijskih careva. Ako ste ljubitelj prirode i tražite jedinstveno iskustvo, ova destinacije je sasvim sigurno vaš sledeći izbor.

Carska bara ima bogatu istoriju koja datira unazad stotinama godina. Njeno ime potiče od doba Habsburške Monarhije kada je car Franjo Josif I bio na vlasti. Ova močvarna oblast je služila kao lovno područje za cara i njegove goste. Danas, Carska bara predstavlja prirodni rezervat, zaštićen zakonom i pod nadzorom Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

carska bara -Аутор: Dozon - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0

Fantastično bogatstvo biljnog sveta

Carska Bara zauzima poseban položaj ne samo kao prirodno blago Srbije, već i kao ključno stanište za mnoge životinje i biljke u Evropi. Razlozi zašto je ovo područje važno za očuvanje prirode su brojni.

Biljni svet Carske Bare očarava svojom raznolikošću i lepotom. Na ovom močvarnom području možete pronaći brojne autohtone biljne vrste, među kojima se ističu i neke retke, koje su prava poslastica za ljubitelje prirode. Pored biljaka koje su česte na barskim kompleksima, izdvajaju se vodeni griz, vodena paprat, beli lokvanj i mnoge druge vodene biljke. Na livadama oko jezera možete videti vranjemil, hajdučku travu, slez, pelen, livadsku žalfiju i mnoge druge biljke koje upotpunjuju sliku prirodnog bogatstva.

Ovde cveta oko 500 biljnih vrsta, uključujući mnoge retke i endemske biljke koje su specifične samo za ovo područje. Šetajući ovom močvarom, očaraće vas raznolikost zelenila i boja, vodenih ljiljana i trske. Tokom proleća, celo područje postaje prava paleta boja i mirisa, pružajući jedinstveno iskustvo za posetioce.

Fauna - raznoliki svet na jednom mestu

Fauna Carske Bare je podjednako raznolika i impresivna. Na ovom području možete opaziti divlje svinje, srne, lisice, zečeve, bizamske pacove, šišmiše, tvorove, ježeve, tekunice, krtice, lasice, hrčake, barske kornjače, sive guštere, belouške, zelene žabe i šarene daždevnjake. Ali ono što je čini specijalnom je njena raznolikost po pitanju ptičijeg sveta. Moglo bi se reći da je Carska bara zaista raj za ornitologe.

Da li ste znali da Carska bara predstavlja dom za preko 240 vrsta ptica?

Sa oko 240 različitih vrsta ptica koje su se naselile na ovom području, Carska Bara proglašena je za Ramsarsko područje, što je međunarodno priznanje za njenu važnost kao stanište vodenih ptica. Među retkim pticama koje možete videti ovde su orao belorepan, eja močvarica, livadska eja, kobac, mišar, čaplja kašikara i mnoge druge, čineći svaki posmatrački trenutak nezaboravnim. Posebno se izdvajaju sive ili crne rode, kojima je ovo prirodno okruženje i koje možete videti tokom njihove migracije.

Na Carskoj Bari se gnezdi čak osam evropskih vrsta čaplji, čineći je ključnim staništem za ove ptice. Njihovo prisustvo daje poseban šarm ovom mestu i doprinosi očuvanju ovih ptica.

carska bara

Kako do Carske bare

Carska Bara je prirodni biser Srbije koji nudi nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje prirode i avanture. Poseta ovom rezervatu će vam omogućiti da se povežete sa prirodom na poseban način i uživate u bogatstvu faune i flore. Dakle, ako želite da pobegnete od gradske vreve i da se prepustite čarima prirode, Carska Bara je pravo mesto za vas.

Stići do Carske Bare je jednostavno, a nagrada je neprocenjiva. Najbliži grad ovom prirodnom čudu je Zrenjanin, udaljen svega oko 20 kilometara. Postoji nekoliko načina kako možete stići do Carske Bare a najčešće korišćen način dolaska jeste automobilom, što vam pruža potpunu slobodu da istražujete područje. Ako niste vlasnik automobila ili ne vozite, ne brinite, jer postoji i javni prevoz koji vas može odvesti do ovog divnog mesta. Autobuske linije su takođe dobro povezane sa Zrenjaninom.

Za one avanturističkog duha, bicikl je odlična opcija. A u nastavku vam pokazujemo i kako se ovo mesto može obići i pešice.

Kada posetiti Carsku baru

Turistička sezona na Carskoj Bari zvanično počinje početkom aprila meseca, iako je interesovanje za ovu predivnu oazu prirode veoma visoko, pa upiti za obilaske kreću već u januaru mesecu. To pokazuje koliko je Carska Bara tražena destinacija za sve one koji žele da se prepuste čarima prirode.

Specijalni rezervat prirode Carska bara je otvoren za posetioce svakoga dana tokom sezone, sa radnim vremenom od 9 do 18 časova. Ovo omogućava posetiocima da uživaju u celodnevnom iskustvu istraživanja i opuštanja na ovom divnom mestu. Bez obzira na to da li dolazite da posmatrate ptice, istražujete biljni svet ili jednostavno da se opustite uz jezero, Carska Bara će vas oduševiti svojom lepotom i bogatstvom prirode.

Izdvajamo iz ponude:
etno sela srbija
etno domacinstva
salaši
etno kuce i vikendice
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!