Resavska pećina – više od 4 kilometra podzemnog carstva

resavska pećina

Da li znate da istočna Srbija krije tajnu koja će vas ostaviti bez daha. Nešto što je starije od piramida, lepše od bilo kog umetničkog dela i važnije od bilo kog spomenika. Takvo mesto postoji i zove se Resavska pećina.

Resavska pećina je jedno od najlepših i najvećih prirodnih čuda u Srbiji, koje je zaštićeno kao spomenik prirode prve kategorije. Nalazi se u istočnoj Srbiji, na krečnjačkom brdu Babina Glava, gde se krije čitav podzemni svet koji oduzima dah. Udaljenost od Beograda je 150 km,  a samo 20 od Despotovca.

U ovom tekstu ćete saznati više o Resavskoj pećini, njenom nastanku i izgledu. Otkrićete zašto je jedinstvena u svetu i zašto je treba posetiti barem jednom u životu.

Resavska pećina – dugo skrivana tajna

Resavska pećina je dugo bila skrivena od sveta. Samo su čobani znali za nju i koristili je kao zaklon za sebe i svoje ovce. Tek 1962. godine, jedan čoban je pokazao pećinu svilajnačkim planinarima, koji su bili oduševljeni njenom lepotom. Onda su došli novosadski speleolozi, predvođeni dr. Jovanom Petrovićem, i detaljno istražili pećinu. Otkrili su da je pećina jedna od najstarijih na svetu, sa oko 80 miliona godina starosti, a krasilo je mnogo raznih oblika koje je stvorila priroda tokom ovog dugog perioda.

resavska pecina

Da bi pećina bila dostupna za posetioce, trebalo je obaviti mnogo posla – napraviti staze, mostiće, rasvetu i druge uređaje. Radovi na uređenju pećine su trajali 10 godina. Konačno, 22. aprila 1972. godine, Resavska pećina je zvanično otvorena za javnost. Od tada, hiljade ljudi dolaze da vide ovaj dragulj prirode. Pećina ima četiri nivoa i ukupnu dužinu od 2850 metara, ali samo 800 metara je otvoreno za turiste.

Resavska pećina iznutra

Pri ulasku u Resavsku pećinu, klima se znatno menja i prvo što ćete osetiti je hladnoća i vlagu. Temperatura je uvek oko 7 °C, a vlažnost vazduha se kreće od 80 do 100%. To su uslovi koji pogoduju stvaranju pećinskog nakita, koji je star oko 45 miliona godina. Pećinski nakit je ono što čini Resavsku pećinu tako lepom i posebnom. On ima razne oblike i boje, koje zavise od minerala u vodi. Crvena, žuta i bela su najčešće boje koje ćeš videti u pećini.

resavska pecina

Nivoi i dvorane Resavske pećine

Resavska pećina je čudesan podzemni svet koji se prostire na četiri nivoa. Za posetioce su otvoreni samo delovi prva dva nivoa, gde se nalaze četiri prelepe dvorane. Svaka dvorana ima svoje ime i svoje ukrase od kalcita, koji su nastali spajanjem stalaktita i stalagmita. Ovi stubovi su nekad bili polomljeni zbog zemljotresa, ali su se vremenom ponovo spojili.

resavska pecina

Prva dvorana je Dvorana sraslih stubova ili kolonada, koja dočekuje posetioce na ulazu u pećinu. Ona je puna žućkastih stubova koji idu od poda do tavanice.

Druga dvorana je Dvorana košnica, koja ima tri velika stalagmita u obliku starih košnica od pruća i blata. Tavanica je prekrivena sitnim stalaktitima koji se još uvek formiraju. Između druge i treće dvorane je kanal crvenih breča, koji je jedinstven u Resavskoj pećini. To je suvi kanal bez pećinskog nakita, koji je napravljen od crvenih kamenih ploča stare 200 miliona godina. U sredini kanala je ponor Slepi tunel, koji nije uređen za razgledanje.

Treća dvorana je Predvorje istorije, gde su nađeni tragovi praistorijskog čoveka. Tu su kamena sekira, vrhovi koplja, lobanja polarne lisice i ognjište. Do četvrte dvorane se dolazi kroz kraće tunele, koji su probijeni kasnije.

Četvrta dvorana je Kristalna dvorana, koja je najbogatija pećinskim nakitom i kristalnim formama. Tu su Obešeno jagnje, Zatvor ili Kavez, Stopalo slona, Poljubac kroz hiljadu godina i drugi zanimljivi oblici. Tu su i dva bela kipa nazvana baba i deda.

Da bi stigli do svake dvorane, mora se proći kroz kanale i tunele. Najzanimljiviji je kanal crvenih breča, koji spaja drugu i treću dvoranu. To je najsuvlji deo pećine i jedinstven je po tome što je napravljen od crvenih kamenih ploča koje su nastale pre oko 200 miliona godina. U sredini kanala se nalazi ponor Slepi tunel, koji je dubok 25 metara i nije otvoren za javnost. Drugi zanimljiv deo pećine je Staza okamenjenih vodopada, koja vodi do četvrte dvorane. To je veoma akustična dvorana sa figurama koje podsećaju na starca i staricu.

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode, koji obuhvata i okolinu površine 11 hektara. Ovo područje je bogato biljnim i životinjskim vrstama, koje žive u skladu sa prirodom. Resavska pećina je pod zaštitom JP „Resavska pećina“, koje brine o očuvanju i unapređenju ovog dragulja prirode.

Resavska pećina je mesto koje se mora videti bar jednom u životu, jer je to prilika da se upozna jedan od najstarijih i najlepših podzemnih svetova na planeti. U Resavskoj pećini možete videti kako je priroda stvarala neverovatne oblike i boje tokom miliona godina, kako je čovek ostavio svoje tragove u dalekoj prošlosti i kako je život cvetao u skladu sa prirodom. Ne propustite šansu da posetite ovu pećinu koja je jedinstvena u svetu.

Izdvajamo iz ponude:
Vile Miletić Despotovac
vodenica lug strmostren
resavsko etno selo
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS