Viteški festival Just Out

viteski festival just out

Viteški festival Just Out je jedinstveni događaj koji se održavao u krugu manastira Manasija u Despotovcu. Festival je posvećen sećanju na despota Stefana Lazarevića, jednog od najznačajnijih srpskih vladara i izvrsnog diplomate, koji je sagradio Manasiju kao svoju zadužbinu i prestonicu.

Iako se 2022. navodi kao poslednja godina održavanja ovog festivala, mi ćemo mu posvetiti blog post jer ovaj festival, zaista zaslužuje pažnju. Takođe se nadamo, da će se nastaviti uprkos svemu što ga je trenutno stopiralo i odložilo, kako organizatori kažu „do daljnjeg“.

Festival koji je osvojio publiku širom sveta

Viteški festival Just Out je pravi doživljaj za sve generacije, koji pruža zabavu, edukaciju i inspiraciju. Festival je osvojio brojne nagrade i priznanja, kao i simpatije publike iz celog sveta. Zbog njega je veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva dolazio baš u Despotovac a tokom godina ga je posetilo preko pola miliona ljudi, a nastupale su viteške organizacije iz čak 38 zemalja.

Na festivalu se okupljaju vitezovi iz različitih zemalja koji prikazuju srednjevekovne borbe, viteške igre, streličarstvo, mačevanje i druga umeća. Posetioci mogu da uživaju u raznovrsnom kulturno-umetničkom programu, koji obuhvata muziku, ples, pozorište, radionice, izložbe i sajam starih zanata. Festival je takođe nudio priliku da se upozna bogata srpska istorija i tradicija, kao i da se probaju specijaliteti srpske kuhinje.

Viteški festival - program

Program viteškog festivala Just Out je veoma bogat i raznovrstan. Na festivalu se može videti i doživeti mnogo toga što se tiče srednjeg veka i viteštva. A mi vam ovaj put predstavljamo samo nekeod aktivnosti koje se odvijaju na festivalu:

Srednjevekovno selo je mesto gde se može upoznati život i kultura srednjovekovnih ljudi. U selu se nalaze razne radionice, kao što su kovačnica, grnčarija, tkalaštvo, pletenje, izrada nakita, sveća, sapuna i drugih predmeta. Posetioci mogu da uče o starim zanatima, da probaju da naprave nešto svojim rukama, ili da kupe neki suvenir. U selu se takođe može videti i kako se pripremala hrana u srednjem veku, kao i da se probaju neki specijaliteti.

Viteški turniri su glavna atrakcija festivala. Na turnirima učestvuju vitezovi iz različitih zemalja koji se bore u raznim disciplinama, kao što su tap-borbe, duelni turnir, HMB duelni turnir, HMB bohurt turnir i rekonstrukcija bitke.

  • Tap-borbe su borbe sa drvenim mačevima koje služe za vežbanje i zagrevanje.
  • Duelni turnir je borba jedan na jedan sa pravim metalnim mačevima i oklopima.
  • HMB duelni turnir je borba jedan na jedan sa pravilima istorijskog srednjovekovnog borenja (Historical Medieval Battle).
  • HMB bohurt turnir je borba grupa od po pet vitezova koji se sukobljavaju sa punom opremom i oružjem.

 

Rekonstrukcija bitke je prikaz istorijske bitke koja se odigrala u srednjem veku.

Streličarstvo je veština koja se takođe praktikovala u srednjem veku. Na festivalu se održava streličarski turnir gde se takmiče streličari sa lukovima i strelama. Posetioci mogu da probaju da gađaju mete pod nadzorom instruktora, ili da gledaju kako to rade profesionalci.

Konjičke aktivnosti su još jedan deo programa festivala. Konji su bili veoma važni za srednjevekovne ljude, posebno za vitezove koji su jahali na njima u bitkama. Na festivalu se može videti kako se obučavaju konji za borbu, kako se vrše konjičke akrobacije, kako se jaše na konjima i kako se brine o njima.

Kulturno-umetnički program je ono što čini festival još lepšim i zanimljivijim. Na festivalu se može čuti i videti razna muzika, ples, pozorište, književnost i umetnost iz srednjeg veka. Na festivalu nastupaju ansambli za ranu muziku, srednjevekovni muzički ansambl, gradski hor, vokalna solistkinja, srpski pojci, igrači vatre i mača i drugi izvođači.

Edukativni program je ono što čini festival još korisnijim i poučnijim. Na festivalu se može naučiti mnogo toga o istoriji, kulturi, religiji, nauci i filozofiji srednjeg veka. Na festivalu se organizuju predavanja, radionice, kvizovi, igre i druge aktivnosti koje imaju za cilj da približe srednji vek posetiocima i da im omoguće da se oprobaju u raznim ulogama i zadacima.

Šta nam ostaje dok čekamo da se Viteški festival ponovi

Dok čekamo neka bolja vremena, novu lokaciju ili samo vesti da se organizacija i održavanje Viteškog festivala Just Out nastavlja po starom, preporučujemo par događaja koji su slične tematike i ništa manje zanimljivi. Postoji nekoliko srednjovekovnih festivala u Srbiji koji su slični Viteškom festivalu a koje vredi posetiti. Evo nekih od njih:

beli orlovi festival

Festival Beli orlovi

Srednjovekovni festival Beli orlovi je prvi put održan u Beogradu, na Donjem gradu Beogradske tvrđave, od 25. do 27. avgusta 2023. godine. Na festivalu su učestvovali vitezovi iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije, koji su prikazali borbe, igre i veštine iz srednjeg veka. Posetioci su mogli da vide i izložbu oružja i oklopa, kao i da učestvuju u radionicama i predavanjima o srednjovekovnoj kulturi i istoriji.

festival maglic

Maglič festival

Maglič Fest je festival koji se održava na tvrđavi Maglič kod Kraljeva, koja je podignuta u 13. veku za vreme kralja Dragutina. Festival je posvećen sećanju na srpsku srednjovekovnu državu i njenog osnivača Stefana Nemanju. Na festivalu se održavaju viteški turniri, koncerti, predstave, izložbe i radionice. Festival je takođe prilika da se upozna lepota i bogatstvo prirode oko tvrđave.

Nemanjini dani

Nemanjini Dani je manifestacija koja se održava u Kuršumliji, gradu koji je osnovao Stefan Nemanja u 12. veku. Manifestacija ima za cilj da promoviše kulturno-istorijsko nasleđe i turistički potencijal Kuršumlije i okoline. Na manifestaciji se organizuju razne aktivnosti, kao što su obilazak srednjovekovnih spomenika, koncerti, izložbe, sportska takmičenja, etno-bazar i gastronomski kutak.

Ukoliko ste propustili Viteški festival Just Out

Ukoliko ste propustili Viteški festival Just out, pokušaćemo da vam dočaramo delić atmosfere u kojoj se postaje vitez. U nastavku pogledajte snimak poslednjeg održanog festivala. 

Izdvajamo iz ponude:
resavsko etno selo
vila pogled aranđelovac
etno vikendica zlatibor
etno selo stanisici
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!