Resavsko Etno selo

Resavsko etno selo se prostire na preko 12 hektara zemljišta, i nudi vam raznovrsne sadržaje i usluge koje će vam učiniti boravak nezaboravnim.

resavsko etno selo

Informacije o kapacitetima:

Superior dvokrevetna soba

1 veliki bračni krevet

Standard dvokrevetna soba

2 kreveta za 1 osobu

Superior četvorokrevetna soba

2 kreveta za 1 osobu i 1  bračni krevet

Max. broj gostiju 4

Koliba

Spavaća soba: 1 veliki bračni krevet

Dnevna soba: 1 kauč na razvlačenje

Max. broj gostiju 3

Apartman sa king – size krevetom

2 kreveta za 1 osobu i 1 veliki bračni krevet

Trokrevetna soba sa pogledom na jezero

1 krevet za 1 osobu i 1 bračni krevet

Apartman sa pogledom na jezero

2 bračna kreveta

Slike smeštaja:

resavsko etno selo
resavsko etno selo
resavsko etno selo

Aktivnosti:

Resavsko Etno selo je mesto gde možete uživati u raznim aktivnostima koje će vam pružiti zadovoljstvo, zabavu i opuštanje.

Šta obići u blizini:

Manifestacije:

etno

Resavsko Etno Selo, Despotovac

Informacije o smeštaju:

Resavsko etno selo – Ovo jedinstveno selo se nalazi u bliziniDespotovca, i prostire na preko 12 hektara zemljišta nudeći vam raznovrsne sadržaje i usluge koje će vam učiniti boravak nezaboravnim.

U Resavskom etno selu možete uživati u ukusnim i zdravim jelima domaće kuhinje, koja se pripremaju od svežih i organskih namirnica. Bilo da želite da probate neki od tradicionalnih specijaliteta ovog kraja, kao što su sarma, gibanica, proja ili kajmak, ili da se počastite nekim od modernijih jela, kao što su pica, pasta ili roštilj, sigurni smo da ćete biti zadovoljni kvalitetom i ukusom hrane. Takođe, možete se osvežiti nekim od domaćih pića, kao što su rakija, vino ili sokovi.

Za smeštaj gostiju postoje različite opcije, u zavisnosti od vaših potreba i želja. Možete izabrati neku od komfornih i moderno opremljenih soba ili apartmana u glavnoj zgradi, ili neku od autentičnih i šarmantnih drvenih kućica koje se nalaze u okviru sela. Sve smeštajne jedinice imaju pristup internetu, klima uređaj, televizor i kupatilo. Takođe, možete koristiti i zajedničke prostorije kao što su restoran, kafana ili sala za konferencije.

U Resavskom etno selu nećete imati vremena za dosadu, jer vas čeka mnoštvo zabavnih aktivnosti koje možete raditi sami ili sa svojim prijateljima i porodicom. Možete posetiti mini ergelu konja i magaraca, gde možete videti ove plemenite životinje, hraniti ih, maziti ih ili jahati ih. Prošetati do etno pijace, gde možete kupiti neki od suvenira ili rukotvorina koje prave lokalni majstori. Zabaviti decu na mnoštvu terena za igru. Možete se opustiti na obali dva jezera pogodna za sportski ribolov, gde možete pecati ili samo uživati u pogledu na vodu.

Resavsko etno selo - kao stvoreno za lov i ribolov

Lov i ribolov u Resavskom regionu

Resavski region je jedan od najlepših u Srbiji, sa bogatstvom predela i netaknutom prirodom. Za prelepe pejzaže vezane su bogata flora i fauna, a samim tim je i lov jako razvijen i popularan. U ovom regionu možete naći razne vrste divljači, od pernate, sitne do krupnije, kao i rečne ribe koje pružaju izazov i zadovoljstvo svakom ljubitelju lova i ribolova.

Lov

Lov na ovim prostorima ima dugu i bogatu tradiciju. Još u srednjem veku zabeležio je Konstantin filozof da je Despot Stefan Lazarević sa dresiranim pticama i kragujima lovio na ovim prostorima. Šumoviti tereni prošarani pašnjacima i sa puno izvora bistre vode pružaju odlične uslove za sve vrste divljači. Naravno, kao i u svemu drugom, i ovde je najbitnija umerenost, redovna evidencija brojnosti kao i mnoge druge mere u cilju zaštite jednog takvog prirodnog bogatstva.

Danas opština Despotovac ima svoje lovačko udruženje pod nazivom Gornja Resava. Lovački reon udruženja Gornja Resava danas poseduje teritoriju od nekoliko stotina hektara koja je podeljena po takozvanim kantonima ili sekcijama što je dikcirano okolnim selima. Sekcije su podeljene po selima, ali su uračunate i pod sekcije čiji zbir danas broji oko 40.

U osnovama programa razvoja lovstva u Srbiji do 2006. godine predviđeno je i osnivanje saveta lovnih oblasti i to devet opština u užoj Srbiji u čiji sastav ulazi i Gornja Resava. Mora se navesti da pored idealnih lovnih uslova ovaj kraj poseduje i nekoliko poznatih istorijskih znamenitosti kao i više desetina turističkih izletišta. Iz godine u godinu raste interesovanje lovaca iz drugih lovnih oblasti za resavski region pa čak i lovaca iz inostranstva povodom čega se planira novi poduhvat na razvoju lovnog turizma.

Od aktuelne divljači treba navesti sledeće:

  • Pernate: fazan, jarebica, prepelica, divlja plovka
  • Sitna divljač: zec, jazavac, divlja mačka
  • Krupnija divljač: divlja svinja, jelen, srndać, vuk, lisica

 

Ribolov

Krećući se od izvora ka ušću reke Resave primećuje se da širina, čistoća kao i hemizam reke se više puta menjaju. U gornjem toku reke u podnožju planine Beljanice voda je jako hladna i brza. Bakteriološka i hemijska analiza resavske vode iz tog dela potvrđuje ispravnost te se koristi i za piće. Ovakvi uslovi su idealna sredina za život rečne pastrmke (inače jedne od najpopularnijih rečnih riba za ribolov ovoga kraja). Osim pastrmke reka je bogata i crnom mrenom (u narodu popularnom kao krkusa) kao i beovicom.

Tok reke nastavlja kroz selo Strmosten gde se širi i usporava. Sastav dna je peskovit pa je i voda mutnija. Od riba pored pastrmke, mrene i beovice ima i klena.

Reka nastavlja tok kroz Stenjevac, Dvorište, Despotovac, Milivu, Plažane, Medveđu, itd. pa do Svilajnca gde se uliva u Veliku Moravu.

Od Despotovca do Svilajnca uslovi za pastrmku nisu više tako povoljni ali se zato javlja mnoštvo drugih vrsta od kojih su najzastupljenije klen, bela mrena, crna mrena (krkusa), skobalj, beovica, muljaš (govedarac) prugasta beovica.

Od Despotovca do Svilajnca dno reke je muljevito, što naročito odgovara mreni koja tu ima u izobilju.

Čistoća i hemijski sastav se u ovom delu značajno razlikuju od gornjeg toka. Širina je veća a voda ima mnogo više pritoka i nije dobra za piće.

U donjem toku reke voda usporava što je uslov za život većih primeraka mrene i klena kao i skobalja.

dani piva
Manifestacije

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji se održava svake godine meseca

turizam u srbiji
Destinacije

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih lepota, planina, reka, jezera, izvora

najneobičniji smeštaj u srbiji
Zanimljivosti

Najneobičniji smeštaj u Srbiji

Najneobičniji smeštaj u Srbiji Da li ste spremni da se upustite u nezaboravnu avanturu kroz najneobičnije smeštaje koje smo otkrili u Srbiji. Spremni ste? Onda

error: Content is protected !!