Vodenica Lug Strmostren

Vodenica Lug Strmostren je savršen spoj prirode, ukusne hrane i udobnog smeštaja. Neka vaš sledeći odmor bude kompletna relaksacija duha i tela.

vodenica lug

Informacije o kapacitetima:

Ako tražite savršeno mesto za odmor na selu, možda je Vodenica Lug baš ono pravo za vas. Ovaj neobičan smeštaj nalazi se u blizini vodopada Lisine, jednog od najlepših prirodnih atrakcija u Srbiji. Vodenica Lug vam nudi udoban i moderan smeštaj, sa flat-screen TV-om, sopstvenim kupatilom i restoranom u sklopu objekta.

Dvokrevetna soba

1 bračni krevet

max. broj gostiju 2

Trokrevetna soba

1 single krevet i 1 bračni krevet

dostupne 2 ovakve jedinice

max. broj gostiju 3

Slike smeštaja:

vodenica lug strmostren

Aktivnosti:

Šta obići u blizini:

Manifestacije:

etno

Vodenica Lug Strmostren, Despotovac

Informacije o smeštaju:

Ako sanjarite o savršenom mestu za opuštanje na selu a da je pored vode, sasvim sigurno ćete biti oduševljeni ovim smeštajem.  Ovaj rajski kutak na vodi, nudi vam sve što je potrebno za potpuno uživanje u prirodi i trenucima dubokog mira.

Vodenica Lug zauzima svoje mesto tik uz vodopad Lisine i nudi izvanrednu priliku za istraživanje prirode. Okolina je bogata znamenitostima i lepotama koje čekaju baš na vas. Posetite manastir Ravanicu, spomenik knezu Lazaru, Resavsku pećinu, Svilajnački geološki park ili grad Despotovac.

Restoran vam nudi meni sa jelima pripremljenim od domaćih proizvoda i specijalitetima. Možete birati između tradicionalnog kontinentalnog doručka ili ukusnog vegetarijanskog obroka koji će vam dati potrebnu energiju za ceo dan. Vodenica Lug takođe ima predivan vrt, prostranu terasu i sve što vam je potrebno za pripremu ukusnog roštilja. Ovo je savršeno mesto da provedete vreme sa svojom porodicom ili prijateljima.

Istraži okolinu i ne propusti:

Despotovac – grad istorije i prirode

Ako tražiš savršeno mesto za odmor i uživanje u Srbiji, ne moraš da tražiš dalje od Despotovca. Ovaj grad je smešten na samo 130 kilometara od Beograda i predstavlja centar gornje Resave, oblasti koja obiluje kulturnim i prirodnim bogatstvima. Despotovac je dobio ime po despotu Stefanu Lazareviću, jednom od najznačajnijih srpskih vladara i književnika, koji je ovde sagradio svoju zadužbinu – Manastir Manasiju.

Manastir Manasija – bisera srpske srednjevekovne kulture

Manastir Manasija je jedan od najlepših i najvažnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture i pripada Moravskoj stilskoj grupi. Manastir je izgrađen između 1407. i 1418. godine kao zadužbina despotа Stefana Lazarevića, koji je ovde sahranjen. Manastir je bio kulturni centar despotovine i sedište Resavske književne škole, koja je bila čuvena po svojim prepisima i prevodima. Manastirski kompleks se sastoji od crkve posvećene Svetoj Trojici, trpezarije i utvrđenja sa 11 kula, od kojih se najveća – Donžon, ili Despotova kula, nalazi severno od crkve. Crkva je ukrašena prelepim freskama i mozaicima, koji predstavljaju vrhunac srpskog slikarstva. Među njima se ističu veličanstveni Sveti ratnici, scene iz života Isusa Hrista i pričešće apostola sa Svetim Savom.

Vodopadi Lisine i Prskalo – čuda prirode

Despotovac je poznat i po svojim vodopadima, koji su zaštićeni kao spomenici prirode. U podnožju planine Beljanice nalaze se izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk, koji zajedno čine spomenik prirode Lisine. Veliko vrelo je jedan od najjačih nekaptiranih kraških izvora u Srbiji, a Veliki buk je najviši akumulativni bigreni vodopad u Srbiji, visok 25 metara. Ovo mesto je idealno za piknik, šetnju i fotografisanje. Na 13 kilometara od naselja Resavica nalazi se još jedan neobičan vodopad – Prskalo. Ovaj vodopad ima specifičan oblik koji podseća na granu drveta ili fontanu. Voda pada sa visine od 15 metara preko krečnjačkih naslaga koje su oblikovane erozijom. Prskalo je još uvek nedovoljno istraženo i posjećeno mjesto, ali privlači sve više ljubitelja prirode.

Resavska pećina – podzemni svet lepote

Najpoznatiji turistički objekat u Despotovcu svakako je Resavska pećina, koju godišnje poseti oko 50.000 ljudi. To je prva uređena pećina u Srbiji, koja preko 30 godina u svoja nedra prima sve ljubitelje prirodnih lepota. Resavska pećina je jedinstven speleološki objekat, koji je otkriven 1962. godine, a otvoren za posetioce 1972. godine. Pećina je duga oko 4,5 kilometara, a prohodna staza za posetioce je duga 800 metara. Pećina ima dva nivoa, koji su povezani spiralnom stazom. U pećini se nalazi osam dvorana, koje su ukrašene raznovrsnim pećinskim ukrasima, kao što su stalaktiti, stalagmiti, stubovi, draperije i jezerca. Pećina ima i svoje stanovnike, među kojima su slepi miševi, pećinski cvrčci i paukovi.

Despotovac je grad koji ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. Ovde možete da uživate u kulturnom i prirodnom nasleđu, da se opustite i zabavite, da upoznate istoriju i tradiciju ovog kraja.

turizam u srbiji
Destinacije

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih lepota, planina, reka, jezera, izvora

najneobičniji smeštaj u srbiji
Zanimljivosti

Najneobičniji smeštaj u Srbiji

Najneobičniji smeštaj u Srbiji Da li ste spremni da se upustite u nezaboravnu avanturu kroz najneobičnije smeštaje koje smo otkrili u Srbiji. Spremni ste? Onda

error: Content is protected !!