Etno domaćinstvo Milenković

Ljubitelji divljine, prirode i adrenalinske vožnje po nepristupačnim terenima, će se sasvim sigurno zaljubiti u Etno domaćinstvo Milenković. I kako vlasnici i sami kažu: Umesto zvukova automobila – nudimo vam šuštanje lišća, umesto žamora ljudi – pevanje ptica, umesto gradskog smoga – čist vazduh, umesto brze – organsku hranu…

etno domacinstvo milenkovic

Informacije o kapacitetima:

 • Dvokrevetna soba sa bračnim krevetom

Kapacitet: 2 osobe, sopstveno kupatilo

 • Dvokrevetna soba

Kapacitet: 2 single ležaja, sopstveno kupatilo

 • Trokrevetna soba sa zajedničkim kupatilom

Kreveti: 1 single krevet i 1 bračni krevet

 • Trokrevetna soba sa balkonom

Kreveti: 1 single krevet i 2 kreveta na sprat

 • Četvorokrevetna soba

Kreveti: 1 bračni krevet i 2 kreveta na sprat

 • Dvokrevetna soba sa zasebnim krevetima

Kreveti: 2 single kreveta

 • Economy  1/ 4 soba sa zajedničkim kupatilom

Kreveti: 2 single kreveta i 1 bračni

 

Slike smeštaja:

etno selo milenkovic
etno selo milenkovic

Aktivnosti:

Etno domaćinstvo Milenković je mesto gde možete uživati u raznim aktivnostima koje će vam pružiti zadovoljstvo, zabavu i opuštanje.

Šta obići u blizini:

etno

Etno domaćinstvo Milenković, Despotovac

Informacije o smeštaju:

Etno domaćinstvo “Milenković” – idealno mesto za odmor u prirodi

Ako tražite mesto gde možete da uživate u miru, tišini i lepoti prirode, onda je etno domaćinstvo “Milenković” pravi izbor za vas. Ovo domaćinstvo se nalazi u opštini Despotovac, 3 km od sela Panjevac, i nudi vam smeštaj u tradicionalnim kućama sa svim potrebnim sadržajima. Možete birati između različitih vrsta soba, od dvokrevetnih do četvorokrevetnih, sa sopstvenim ili zajedničkim kupatilom. Sve sobe su čiste, uredne i udobne, a imaju i predivan pogled na planinu Beljanicu i okolne šume.

U etno domaćinstvu “Milenković” možete da probate ukusnu i zdravu hranu koja se priprema od organskih proizvoda sa njihovog imanja. Svako jutro vas čeka bogat kontinentalni doručak, a za ručak i večeru možete da uživate u specijalitetima resavskog kraja, kao što su sarma, gibanica, proja, kajmak, sir, pršuta i mnogi drugi. Takođe, možete da se osvežite u baru koji nudi raznovrsna pića, od domaćih sokova i rakije do piva i vina.

Etno domaćinstvo “Milenković” je savršeno mesto za one koji vole aktivni odmor i avanturu. Možete da se bavite raznim sportovima i aktivnostima, kao što su biciklizam, pešačenje, skijanje, stoni tenis ili off-road vožnja terenskim vozilima. Takođe, možete da se upustite u lovni turizam i da lovite srndaće, divlje svinje, jelene ili fazane u lovačkim udruženjima u okolini. Ako ste ljubitelj kulture i istorije, možete da posetite brojne turističke znamenitosti koje se nalaze u blizini domaćinstva, kao što su manastiri Manasija, Ravanica i Gornjak, Resavska pećina ili hidro kompleks “Lisine”.

Etno domaćinstvo “Milenković” je takođe idealno mesto za sve vaše proslave i svečanosti. Možete da organizujete rođendane, krštenja, korporativne ili maturske zabave, godišnjice ili bilo koji drugi povod. Domaćini će se pobrinuti da sve bude po vašoj želji i da vam pruže najbolju uslugu i atmosferu.

Kako do etno domaćinstva Milenković:

Da biste došli do etno domaćinstva Milenković automobilom iz Beograda, Novog Sada ili Niša, možete pratiti sledeće uputstvo:

 • Iz Beograda: vozite se autoputem E-75 prema Nišu i izađite na izlazu za Smederevsku Palanku. Zatim pratite putni znak za Despotovac i nastavite pravo do sela Panjevac. Skrenite levo na putu za selo i pratite oznake za etno domaćinstvo “Milenković”. Ukupna razdaljina je oko 150 km.
 • Iz Novog Sada: vozite se autoputem E-75 prema Beogradu i izađite na izlazu za Ruma. Zatim pratite putni znak za Valjevo i nastavite pravo do sela Divčibare. Skrenite desno na putu za selo i pratite oznake za etno domaćinstvo “Milenković”. Ukupna razdaljina je oko 200 km.
 • Iz Niša: vozite se autoputem E-75 prema Beogradu i izađite na izlazu za Paraćin. Zatim pratite putni znak za Ćupriju i nastavite pravo do sela Senje. Skrenite levo na putu za selo i pratite oznake za etno domaćinstvo “Milenković”. Ukupna razdaljina je oko 100 km.

Etno domaćinstvo Milenković - kao stvoreno za lov i ribolov

Lov i ribolov u Resavskom regionu

Resavski region je jedan od najlepših u Srbiji, sa bogatstvom predela i netaknutom prirodom. Za prelepe pejzaže vezane su bogata flora i fauna, a samim tim je i lov jako razvijen i popularan. U ovom regionu možete naći razne vrste divljači, od pernate, sitne do krupnije, kao i rečne ribe koje pružaju izazov i zadovoljstvo svakom ljubitelju lova i ribolova.

Lov

Lov na ovim prostorima ima dugu i bogatu tradiciju. Još u srednjem veku zabeležio je Konstantin filozof da je Despot Stefan Lazarević sa dresiranim pticama i kragujima lovio na ovim prostorima. Šumoviti tereni prošarani pašnjacima i sa puno izvora bistre vode pružaju odlične uslove za sve vrste divljači. Naravno, kao i u svemu drugom, i ovde je najbitnija umerenost, redovna evidencija brojnosti kao i mnoge druge mere u cilju zaštite jednog takvog prirodnog bogatstva.

Danas opština Despotovac ima svoje lovačko udruženje pod nazivom Gornja Resava. Lovački reon udruženja Gornja Resava danas poseduje teritoriju od nekoliko stotina hektara koja je podeljena po takozvanim kantonima ili sekcijama što je dikcirano okolnim selima. Sekcije su podeljene po selima, ali su uračunate i pod sekcije čiji zbir danas broji oko 40.

U osnovama programa razvoja lovstva u Srbiji do 2006. godine predviđeno je i osnivanje saveta lovnih oblasti i to devet opština u užoj Srbiji u čiji sastav ulazi i Gornja Resava. Mora se navesti da pored idealnih lovnih uslova ovaj kraj poseduje i nekoliko poznatih istorijskih znamenitosti kao i više desetina turističkih izletišta. Iz godine u godinu raste interesovanje lovaca iz drugih lovnih oblasti za resavski region pa čak i lovaca iz inostranstva povodom čega se planira novi poduhvat na razvoju lovnog turizma.

Od aktuelne divljači treba navesti sledeće:

 • Pernate: fazan, jarebica, prepelica, divlja plovka
 • Sitna divljač: zec, jazavac, divlja mačka
 • Krupnija divljač: divlja svinja, jelen, srndać, vuk, lisica

 

Ribolov

Krećući se od izvora ka ušću reke Resave primećuje se da širina, čistoća kao i hemizam reke se više puta menjaju. U gornjem toku reke u podnožju planine Beljanice voda je jako hladna i brza. Bakteriološka i hemijska analiza resavske vode iz tog dela potvrđuje ispravnost te se koristi i za piće. Ovakvi uslovi su idealna sredina za život rečne pastrmke (inače jedne od najpopularnijih rečnih riba za ribolov ovoga kraja). Osim pastrmke reka je bogata i crnom mrenom (u narodu popularnom kao krkusa) kao i beovicom.

Tok reke nastavlja kroz selo Strmosten gde se širi i usporava. Sastav dna je peskovit pa je i voda mutnija. Od riba pored pastrmke, mrene i beovice ima i klena.

Reka nastavlja tok kroz Stenjevac, Dvorište, Despotovac, Milivu, Plažane, Medveđu, itd. pa do Svilajnca gde se uliva u Veliku Moravu.

Od Despotovca do Svilajnca uslovi za pastrmku nisu više tako povoljni ali se zato javlja mnoštvo drugih vrsta od kojih su najzastupljenije klen, bela mrena, crna mrena (krkusa), skobalj, beovica, muljaš (govedarac) prugasta beovica.

Od Despotovca do Svilajnca dno reke je muljevito, što naročito odgovara mreni koja tu ima u izobilju.

Čistoća i hemijski sastav se u ovom delu značajno razlikuju od gornjeg toka. Širina je veća a voda ima mnogo više pritoka i nije dobra za piće.

U donjem toku reke voda usporava što je uslov za život većih primeraka mrene i klena kao i skobalja.

dani piva
Manifestacije

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji se održava svake godine meseca

turizam u srbiji
Destinacije

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih lepota, planina, reka, jezera, izvora

najneobičniji smeštaj u srbiji
Zanimljivosti

Najneobičniji smeštaj u Srbiji

Najneobičniji smeštaj u Srbiji Da li ste spremni da se upustite u nezaboravnu avanturu kroz najneobičnije smeštaje koje smo otkrili u Srbiji. Spremni ste? Onda

error: Content is protected !!