Somborske muzičke svečanosti

somborske muzicke svecanosti

Somborske muzičke svečanosti  – festival koji oduševljava ljubitelje klasične muzike. Datum održavanja: 19.10. – 23.10.2023. 

Možda i najbolji način da upoznate duh i lepotu Sombora je da posetite Somborske muzičke svečanosti, jedan od najboljih festivala klasične muzike u Srbiji. Ovaj festival se održava svake godine u oktobru i predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje kvalitetne i raznovrsne muzike.

Sombor vas zove na festival

Sombor je grad koji ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima i stanovnicima. Ovaj grad na severu Srbije je poznat po svojoj bogatoj istoriji, arhitekturi i multikulturalnosti. Sombor je bio sedište Bačke županije u Austro-Ugarskoj, a danas je centar Zapadnobačkog okruga. 

U Somboru možete videti brojne spomenike kulture, kao što su Gradska kuća, Župna crkva Svete Trojice, Franjevački samostan, Zavičajna biblioteka Karlo Bijelicki i druge. Sombor je takođe grad umetnosti, u kome su živeli i stvarali poznati slikari, pisci i muzičari, kao što su Milan Konjović, Laza Kostić, Isidora Sekulić i drugi.

Šta su Somborske muzičke svečanosti?

Somborske muzičke svečanosti su osnovane 2013. godine sa ciljem da obogate kulturnu ponudu Sombora i da promovišu klasičnu muziku kao univerzalni jezik umetnosti. Festival je zamišljen kao prilika da se publici predstave najbolji domaći i strani izvođači klasične muzike, kao i da se podstakne razvoj mladih talenata i saradnja među umetnicima.

Festival se održava u prelepom ambijentu Gradske kuće, koja je jedna od najstarijih i najlepših zgrada u Somboru. Gradsku kuću je izgradio poznati arhitekta Jozef Brandl 1808. godine u stilu klasicizma. U njoj se nalazi svečana sala sa bogatim zidnim slikama i lusterima, koja ima odličnu akustiku i atmosferu za koncerte.

Pored Gradske kuće, festival se održava i na drugim lokacijama u gradu, kao što su galerije i muzeji ali i Narodno pozorište. Na taj način, festival povezuje različite prostore i institucije koje čuvaju kulturno nasleđe Sombora.

narodno pozoriste sombor somus
Narodno pozorište Sombor

Somborske muzičke svečanosti – program festivala

Festival nudi raznovrstan program koji obuhvata različite žanrove i stilove klasične muzike, od baroka do savremenih kompozicija, kao i neke elemente narodne i džez muzike. Na festivalu nastupaju renomirani solisti, kamerni ansambli i orkestri iz Srbije, regiona i sveta. Neki od poznatih gostiju festivala su bili Simon Trpčeski, Zagrebački solisti, Bizjak duo, Mate Bekavac, Sergio Azzolini i drugi.

Ovogodišnje izdanje festivala će se održati od 19. do 23. oktobra i donosi još jedan atraktivan program koji će zadovoljiti sve ljubitelje klasične muzike. Na festivalu će nastupiti neki od najboljih domaćih izvođača, kao što su violinista Nemanja Radulović, pijanistkinja Jelena Simonović Kovačević, gitarista Vojin Kocić, flautistkinja Ana Batinica i drugi. Takođe će biti gostiju iz inostranstva, kao što su pijanista Boris Berezovski iz Rusije, violončelistkinja Monika Leskovar iz Hrvatske, klarinetista David Krakauer iz SAD i drugi. 

Kompletan program festivala možete pogledati na sledećem linku.

Upoznajte i druge kulturne sadržaje na festivalu

Pored koncerata, festival takođe organizuje izložbe, predavanja, promocije knjiga i druge prateće događaje vezane za muziku i kulturu. Na primer, ove godine će biti otvorena izložba slika Milana Konjovića u Galeriji Milan Konjović, koja je posvećena 130. godišnjici rođenja ovog velikog slikara. Takođe će biti održano predavanje o životu i delu Isidore Sekulić u Zavičajnoj biblioteci Karlo Bijelicki, koja je nazvana po prvom srpskom bibliotekaru.

Vidimo se u Somboru!

Somborske muzičke svečanosti su festival koji oduševljava ljubitelje klasične muzike svojim kvalitetom, raznovrsnošću i atmosferom. Ovo je jedinstvena prilika da doživite nezaboravno kulturno iskustvo u srcu Vojvodine. Na festivalu ćete moći da uživate u vrhunskoj muzici, da upoznate sjajne umetnike i da se družite sa drugim ljubiteljima klasične muzike. Takođe ćete moći da otkrijete lepotu i duh Sombora, grada koji ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima i stanovnicima.

Nadamo se da smo vas zainteresovali za Somborske muzičke svečanosti i da ćete nam se pridružiti u uživanju u vrhunskoj klasičnoj muzici. Vidimo se u Somboru! A do tada, uživajte u deliću atmosfere prošlogodišnjeg festivala u sledećem videu.

Izdvajamo iz ponude:
Naš salaš Sombor
nedođija apatin 1
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS