Rakijada Pranjani

rakijada pranjani

Ako volite rakiju, dobru hranu i zabavu, onda je Rakijada u Pranjanima pravo mesto za vas. Ova manifestacija se održava svake godine u selu Pranjani, na tromeđi opština Čačak, Požega i Gornji Milanovac. A ove, 2023. godine, ona se održava 30. septembra.

Cilj manifestacije je da promoviše rakiju kao tradicionalno srpsko piće i da okupi ljubitelje rakije iz različitih zemalja. U ovom blog postu ćemo vam predstaviti sve što treba da znate o Rakijadi u Pranjanima: kako je nastala, kako se odvija i šta možete da očekujete ako je posetite.

Rakijada Pranjani i njen zanimljiv istorijat

A sve je počelo, slobodno možemo reći „kao šala“.

Rakijada u Pranjanima je počela 2002. godine kao lokalna manifestacija, koju su osnovali meštani sela koji su se takmičili ko više može da popije na lokalnom nivou. Kasnije je Rakijada postala poznata u celoj Srbiji i šire. Godinama unazad pored takmičara iz Srbije, prisutni su gosti i takmičari iz Poljske, Češke, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja. Rakijada Pranjani je danas manifestacija zabavnog i takmičarskog karaktera, koja privlači veliki broj posetilaca i medija, i daleko je od šale, mada je ima zaista mnogo.

Program i dešavanja na Rakijadi

Rakijada u Pranjanima ima dva glavna događaja: ocenjivanje najboljih voćnih rakija i ekipno takmičenje u ispijanju rakije. Ocenjivanje rakija vrši stručna komisija, koja ocenjuje kvalitet, miris, ukus i boju rakija. Takmičenje u ispijanju rakije sadrži tri discipline: prepoznavanje vrste i jačine rakije, prelaženje preko grede i izvlačenje rakije nategom. Pobednici dobijaju pehare, diplome i nagrade.

Pored toga, na Rakijadi se organizuju i druga takmičenja, kao što su:

  • Takmičenje za najbolju pitu gibanicu
  • Takmičenje za najbolji gulaš
  • Takmičenje za najlepšu devojku
  • Takmičenje za najbolji duvački orkestar

Na Rakijadi se takođe održava i bogat kulturno-umetnički i muzički program, kao i izložba rakija. Na izložbi možete da vidite i probate razne vrste rakija, kao što su šljivovica, dunjevača, kajsijevača, viljamovka, medovača i druge.

Gde su Pranjani i kako do njih

Pranjani su selo u Srbiji, u opštini Gornji Milanovac, u Moravičkom okrugu. Nalazi se na oko 30 km jugozapadno od Gornjeg Milanovca, na putu ka Požegi. Pranjani imaju oko 1.800 stanovnika i poznati su po tome što je tokom Drugog svetskog rata bilo mesto gde su saveznički piloti evakuisani iz Srbije u operaciji Halijard. Ovo mesto ima i crkvu, školu, ambulantu, zadružni dom i druge objekte koji čine varošicu, i je jedno od sela koje je najviše napredovalo u poslednjih deset godina u ovom kraju, možda baš zbog rakije.

Kako do Pranjana iz Beograda

Možete voziti automobilom od Beograda do Pranjana preko puta E763, koji prolazi kroz Čačak i Gornji Milanovac. Ova ruta je duga oko 160 km i traje oko 2 sata i 15 minuta u normalnim uslovima saobraćaja. Za najsigurnije stizanje do cilja, preporuka je da pratite uputstva sa google maps ili neke druge navigacione aplikacije.

rakijada pranjani
rakijada pranjani

Nije sve u rakiji, ima nešto i u hrani i muzici

Rakijada Pranjani je događaj na kom možete da očekujete mnogo zabave, druženja i dobrog raspoloženja. Možete da uživate u ukusnim specijalitetima, kao što su pršuta, sir, kajmak, proja, pita gibanica, gulaš i druge đakonije. Možete da probate razne vrste rakija i da saznate nešto više o njihovoj proizvodnji i istoriji, da se takmičite ili navijate za svoje favorite u raznim disciplinama.

Ovo je manifestacija koja slavi rakiju, hranu, muziku i život. Ako želite da doživite nešto novo, drugačije i nezaboravno, onda ove godine svakako ne bi trebalo da je propustite. Živeli!

Izdvajamo iz ponude:
Etno selo Moj Zavičaj
etno selo trbovic
etno selo rajski konaci
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!