Vukov sabor u Tršiću

vukov sabor

Vukov sabor u Tršiću je jedna od najstarijih i najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja se održava svake godine u septembru, u čast reformatora srpskog jezika i kulture Vuka Stefanovića Karadžića. Ova manifestacija ima za cilj da neguje i čuva uspomenu na Vukovo delo, prosvetiteljsku ideju, srpski jezik i narodnu baštinu, kao i da podstiče razvoj književnosti i narodnog stvaralaštva.

O Tršiću - rodnom mestu Vuka Karadžića

Tršić je malo selo nadomak Loznice, u Mačvanskom okrugu, gde je Vuk rođen 1787. godine. Ovo selo je danas pretvoreno u spomenički kompleks koji obuhvata Vukovu obnovljenu kuću, spomenik, muzej, etno-selo i letnju pozornicu sa prirodnim amfiteatrom. Na ovoj pozornici se izvode razni kulturno-umetnički programi, kao što su pozorišne predstave, opere, baleti, koncerti, književne i filmske večeri, promocije knjiga i slično.

Pored toga, u Tršiću se organizuju i tematske izložbe, etno radionice, radionice za negovanje ćiriličnog pisma, likovne radionice, škola šaha i takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture za osnovce i srednjoškolce.

vukov sabot trsic

O vremenu i trajanju Vukovog sabora

Vukov sabor se održava svake godine u septembru, u nedelji pred Malu Gospojinu, koja je 21. septembra. Tačan datum se menja iz godine u godinu, zavisno od toga kada pada nedelja. Na primer, ove godine, 2023. godine, Vukov sabor će biti održan od 18. do 24. septembra. Prošle godine, 2022. godine, Vukov sabor je bio održan od 12. do 18. septembra.

Prvi Vukov sabor je održan 1933. godine i od tada nije održan jedino za vreme Drugog svetskog rata. Održavanje Vukovog sabora je za stanovnike Tršića i okolnih sela vreme kada prijatelji i rođaci iz drugih krajeva dolaze u goste, kao što to rade i prilikom seoske slave, i zajedno učestvuju u programima u okviru Sabora. Vukov sabor je 2012. godine upisan na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Vukov sabor – program i sadržaj

Vukov sabor se tradicionalno otvara podizanjem saborske zastave i intoniranjem Himne Vuku, Stevana Mokranjca. Zatim sledi saborska beseda, koju drži neki ugledni književnik, naučnik ili javna ličnost. Među poznatim besednicima su bili Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Dobrica Ćosić, Dušan Kovačević, Emir Kusturica . 2022. godine saborski besednik je bio profesor dr Jovan Delić, dopisni član SANU. On je govorio o Vukovom primeru kao učitelju energije i o njegovom doprinosu srpskoj kulturi i identitetu. Takođe je istakao značaj Vukove saradnje sa drugim evropskim učenjacima, kao što su Gete, Kopitar i Grim.

Osim u Tršiću, saborski sadržaji se održavaju i u manastiru Tronoša, Loznici i Beogradu. U manastiru Tronoša se nalazi spomen-soba Vuka Karadžića, gde je on kao dečak učio slova. U Loznici se nalazi Vukov dom kulture, gde se organizuju razne kulturne manifestacije. U Beogradu se nalazi Vukov spomenik na Tašmajdanu, gde se svake godine polaže venac na dan njegove smrti.

O značaju i vrednosti Vukovog sabora

Vukov sabor je manifestacija koja ima veliku istorijsku i kulturnu vrednost za srpski narod. Ona je prilika da se podsetimo na velikana koji je stvorio temelje naše pismenosti i kulture. Ona je takođe prilika da se upoznamo sa bogatstvom naše narodne baštine i da podržimo savremene stvaraoce koji nastavljaju Vukovo delo. Zato vas pozivamo da posetite Vukov sabor u Tršiću i da uživate u raznovrsnim programima koji će vas obogatiti duhom i znanjem.

autor: BiljanaJo

Izdvajamo iz ponude:
etno selo suncana reka
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS