Vrnjački karneval

vrnjacki karneval

Svake godine, srce Srbije zaigra u svetskim i domaćim ritmovima. Vrnjački karneval mesto gde se tradicija i veselje prepliću u nezaboravnom doživljaju. Ovaj karneval, koji se odvija u julu, pretvara Vrnjačku Banju u jednu veliku pozornicu živopisnih boja i zvukova. Više od 200.000 posetilaca iz celog sveta dolazi da bude deo ove magije, gde se kroz maskenbale, koncerte i pozorišne predstave slavi kultura i zajedništvo.

Kako je nastao i razvijao se Vrnjački karneval

Od 1868. godine, kada je moderna banja zvanično osnovana, stanovnici banje su sa ponosom negovali kulturu balova, maskenbala i kermesa, stvarajući atmosferu koja i danas odzvanja kroz ulice ovog šarmantnog mesta.

14. jul, dan kada je osnovana prva turistička organizacija na Balkanu, postao je simbol i povod za stvaranje “Vrnjačkog Karnevala”, manifestacije koja svake godine u nedelji vezanoj za ovaj datum, pretvara banju u epicentar radosti i kreativnosti.

Kermesi – Noć za pamćenje

Kermesi, ti veličanstveni događaji, nekada su se održavali na terasi modernog banjskog kupatila, gde su se okupljali stanovnici banje i okolnih sela. Dan kermesa bio je dan kada je Banja blistala, ukrašena cvećem i lampionima, a muzika je u paradnom maršu ispunjavala vazduh. Vrnjačke žene su pripremale torte, a kolači su se delili kao dar gostima, dok su ugostitelji služili piće i druge đakonije. Kermes je bio noć puna igre, atrakcija i izbora lepotica, noć koja je ostajala u sećanju kao najlepša i najromantičnija letnja noć u Vrnjačkoj Banji.

Život je maskenbal

Maskenbali, ti raskošni događaji maski i kostima, bili su srce zabave tokom ’50-ih i ’60-ih godina prošlog veka, sa hotelima “Sloboda”, “Zvezda” i “ROPS” kao domaćinima. Kasnije, kafe “Lipa” i “Elegant Drašković” nastavili su tradiciju, a od 2002. godine, kafe “Savka” postaje mesto gde se tradicija maskenbala nastavlja.

Internacionalna čarolija plesa ulicama Vrnjačke Banje

Velika međunarodna karnevalska povorka je vrhunac manifestacije, gde učesnici iz različitih krajeva sveta donose delić svoje kulture, običaja i radosti. Ulicama Vrnjačke Banje defiluju šarene maske i kostimi, a muzika i ples vode glavnu reč. Domaćini sa osmehom dočekuju goste, nudeći im priliku da na trenutak zaborave svakodnevne brige i prepuste se čarima karnevala.

Vrnjački karneval

Vrnjački Karneval na svetskoj sceni

Karneval u Vrnjačkoj Banji, koji je počeo da dobija oblik karnevalskog grada početkom ’60-ih, doživeo je preporod kada je Turističko sportski centar “Vrnjačka Banja” osnovao “Međunarodni Vrnjački Karneval”. Prvi karneval održan 2005. godine okupio je preko 40 različitih manifestacija, a Međunarodna karnevalska povorka postala je centralni događaj koji je privukao 34 karnevalske grupe i preko 1.500 učesnika. Vrnjački Karneval je brzo postao član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC) i zauzeo važno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja.

Kako je procvetao Vrnjački karneval

Rastući broj učesnika i posetilaca svake godine svedoči o značaju i popularnosti Vrnjačkog Karnevala. Njegov doprinos turizmu i kulturi prepoznat je kroz prestižnu nagradu Turistički cvet, koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije. Ova nagrada je potvrda kvaliteta i truda organizatora da svake godine pruže nezaboravno iskustvo svim posetiocima.

Ova priča o Vrnjačkom Karnevalu je priča o zajedništvu, kulturi i radosti koja se prenosi iz generacije u generaciju, čineći Vrnjačku Banju mestom gde se istorija i zabava stapaju u jedinstvenom slavlju. 🎉🎭 A do sledećeg, ostavljamo vas da uživate u videu sa jednog od prethodno održanih.

Izdvajamo iz ponude:
Kedar selo Goč
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS