Kobasicijada Belo Blato

Kobasicijada Belo Blato

Februar 2024. godine – Kobasicijada Belo Blato

Ljubitelji mesa, kobasica, suhomesnatih proizvoda, rakije i tradicionalnog načina života, spremite se za jubilarnu desetu feštu po vašem ukusu. Kobasicijada Belo je izuzetna gastronomska manifestacija, koja se održava svake godine u februaru u Belom Blatu, malom selu u blizini Zrenjanina. Na Kobasicijadi možete uživati u ukusnim specijalitetima od svinjskog mesa, probati najbolju domaću rakiju, ali i učestvovati u takmičenju u pravljenju svežih kobasica.

kobasicijada belo blato

Ovo je prilika da probate pravu kobasicu!

Kobasicijada Belo Blato je manifestacija koja čuva tradiciju i običaje ne samo ovog kraja već i cele Srbije. Mesarski zanati i nekada obavezna priprema mesa sa zimu, sve su manje zastupljeni u modernom načinu života.

Kobasicijada je osim dobre zabave i hrane, prvenstveno stvorena kako bi se očuvali tradicionalni recepti i načini pripreme mesa. A ako pitate takmičare, šta je u sastavu najbolje kobasice, reći će vam minimum sastojaka – meso, beli luk, biber i aleva paprika. Što priznaćete, nema sličnosti sa industrijskim proizvodima i deklaracijama koje su i više nego duge. A o ukusima i da ne govorimo.

Kobasicijada Belo Blato - dvodnevni program

Prvog dana manifestacije možete pratiti kako se nekada obavljao svinjokolj na starinski način, od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa. Drugog dana je glavni događaj takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica, gde se ocenjuje kvalitet, ukus i izgled kobasica. Pored toga, možete posetiti prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i još mnogo toga.

Kobasica nije jedini proizvod koji možete probati

Kobasicijada je manifestacija koja slavi domaću proizvodnju i preradu svinjskog mesa. Na ovoj manifestaciji možete naći razne vrste kobasica, ali i drugih suhomesnatih proizvoda, kao što su kulen, pečenica, slanina, čvarci i još mnogo toga.

Ovi proizvodi su napravljeni od kvalitetnog mesa domaćih sorti svinja, ali i od posebne vrste svinje koja se zove mangulica. Mangulica je svinja koja ima dugu i kovrdžavu dlaku, a meso joj je veoma ukusno i zdravo. Meso od mangulice nema masnoće i holesterola, pa je idealno za ljude koji vode računa o ishrani. Proizvodi od mangulice su malo skuplji od ostalih, ali onaj ko ih proba, tvrdi da vrede svaki dinar.

kobasicijada belo blato

I naravno, ništa bez dobre kapljice

Kobasicijada nije samo manifestacija mesa, već i pića. Na Kobasicijadi možete probati različite vrste vina, likera i rakije, koje su takođe domaće proizvodnje. Vina i rakije su napravljene od raznih vrsta voća, kao što su šljiva, kajsija, dunja, jabuka i drugo. Među vinima se posebno ističe vino od jagode, koje nije napravljeno od jagoda, već od jedne sorte grožđa koja se tako zove. Ovo vino je veoma aromatično i slatko, a pravi se u Aleksandrovcu, poznatom vinogradarskom kraju.

Kobasicijada Belo Blato je manifestacija koja će vam ostati u sećanju po mnogo čemu. Po ukusnim kobasicama koje ste probali, po rakiji koja vas je zagrejala, po ljudima koje ste upoznali, po atmosferi koja je bila vesela i opuštena. Ovo je manifestacija koja će vas naterati da se ponovo i sledeće godine vratite u Belo Blato i da ponovo doživite sve te lepe trenutke.

Prijava za kobasicijadu - prijava za takmičenje u pravljenju kobasice

Ukoliko ste zainteresovani da u ovoj manifestaciji učestvujete aktivno, u nastavku vam ostavljamo link za direktnu prijavu –  klikni i prijavi se. Ako vam se posreći da osvojite neku nagradu, očekujemo da nam se javite sa utiscima ali i da častite. Srećno!

Izdvajamo iz ponude:
Etno selo Brana
Etno kuća Apartmani Pesma, Divčibare
Brvnara Lara Banja Vrujci
Apartman Kapetana luka
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS