Bojčinska šuma

Bojčinska šuma

Ako tražite mesto gde možete da pobegnete od gradske buke i uživate u lepoti prirode, Bojčinska šuma je savršena destinacija za vas. Bojčinska šuma je močvarna šuma koja je pod zaštitom države.

Ona se nalazi u ravničarskom predelu jugoistočnog Srema, na jugozapadnoj granici grada Beograda, 30 kilometara od centra. Šuma je okružena rekom Savom i kanalom Jarčine, a leži između naselja Progar (najbliže), Boljevaca i Ašanje, u opštini Surčin. Šuma pripada rejonu Obedske bare, koji je poznat po bogatstvu biljnog i životinjskog sveta. Bojčinska šuma je idealno mesto za izlet, šetnju, rekreaciju, kulturni doživljaj i učenje o istoriji našeg naroda.

Bojčinska šuma – tihi svedok burne istorije

Bojčinska šuma je bila svedok mnogih istorijskih događaja koji su obeležili sudbinu naše zemlje. Za vreme Prvog svetskog rata, u šumi se nalazilo sklonište za meštane i vojnike koji su se borili protiv austrougarske okupacije. Kralj Aleksandar Karađorđević je koristio šumu kao lovište 1934. godine, kada je u njoj ubio poslednjeg evropskog bizona.

Za vreme Drugog svetskog rata, Bojčinska šuma je bila veoma značajan politički, vojni i ekonomski centar. U njoj je 1941. godine podignut partizanski ustanak u Donjem Sremu, koji je bio jedan od prvih u Jugoslaviji. U šumi se skrivao i narod iz okolnih sela, bežeći od neprijatelja – posebno Nemaca i ustaša.

U više baza pod zemljom, koje su sačuvane do današnjih dana, mnogi borci iz centralne Srbije su sve do kraja rata, posle prelaska Save i kraćeg zadržavanja radi oporavka i obuke, nastavljali put prema istočnoj Bosni, a zatim se uključivali u žestoke bitke protiv fašizma.

Bojčinska šuma je jedno od najznačajnijih mesta u istoriji našeg naroda. U njoj su se odvijale brojne borbe i akcije partizana protiv okupatora i njihovih saradnika u Drugom svetskom ratu. U šumi su se nalazile i partizanske baze, zemunice, osmatračnice i skloništa za narod. U znak sećanja i poštovanja prema tim događajima i ljudima, u šumi su postavljeni spomenici koji svedoče o njihovom značaju i hrabrosti.

Jedan od tih spomenika je i onaj koji se nalazi na ivici Bojčinske šume, sa desne strane puta za Progar. To je spomenik u formi betonskog stuba na postolju od grubo tesanog kamena pravougaonog oblika. Sa desne strane stuba ugrađena je bela mermerna ploča sa tekstom: „U leto 1942. godine u ovoj šumi vođena je prva borba u jugoistočnom Sremu između partizana i ustaša. 4. VII 1960. god. Savez boraca NOR-a“. 

bojnička šuma

Drugi spomenik se nalazi u Bojčinskoj šumi, na 2 km od lugarske kućice, sa desne strane puta za Ašanju. To je spomen-obeležje od betona u formi pravougaonika. Sa lica je ugrađena bela mermerna ploča sa natpisom:

„Ovaj deo šume od leta 1942. god. do oslobođenja služio je kao stalni bivak partizanskih štabova i jedinica a u isto vreme bile i zemunice partizanske baze i osmatračnice pogranične partizanske čete I sremskog odreda. 4. VII 1963. god. Udruženje boraca“

 Ovo spomen-obeležje ukazuje na to da je ovaj deo šume bio važan centar partizanskog pokreta u jugoistočnom Sremu.

bojčinska šuma

Bojčinska šuma nudi bogatstvo biljnog i životinjskog sveta

Bojčinska šuma zauzima površinu od 629,51 hektara. Na njenoj teritoriji posebno je zastupljen hrast lužnjak, kao fragment nekada ogromnih starih nizijsko-močvarnih šuma.

U šumi je ukupno evidentirano 185 biljnih vrsta, od kojih 15 imaju status zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. U šumi raste 165 vrsta gljiva, od kojih 15 vrsta uživa status zaštite, dok se dve vrste nalaze na Crvenoj listi gljiva Evrope. Osim hrasta, šuma je bogata je grabom i lipom, zastupljeni su topola, dren, zova i divlja ruža. U jednom delu šume raste sremuš, dok je na proleće ima dosta šumskih jagoda, u močvarnim delovima ima perunike, a veoma je zastupljena i kopriva.

U šumi je evidentirano 108 vrsta ptica, odnosno 30% ukupnog broja vrsta ptica zabeleženih u Srbiji. Među njima su i retke i ugrožene vrste, kao što su orao belorepan, crna roda, mali vranac, veliki detlić i druge. Takođe, tu su 10 vrsta vodozemaca i gmizavaca, od čega čak 8 vrsta je zaštićeno zakonom. Među njima su i slepi miševi, žabe, kornjače, gušteri i zmije. Od divlje životinje, koje slobodno lutaju šumom, mogu se videti zečevi i srndaći. U šumi svinjari drže svoje svinje, a mogu se naći i divlje svinje, koje se hrane žirevima.

Kulturni i turistički sadržaji

Na početku Bojčinske šume 2010. godine je izgrađena letnja pozornica po projektu arhitekte Zdravka Milinkovića. Pozornica je pokrivena debelom trskom, scenskog prečnika od 16 metara. Uz pozornicu su dve svlačionice i natkriveno amfiteatarsko gledalište za 1.000 posetilaca.

Na pozornici se održava Bojčinsko kulturno leto, kulturno-umetnički festival koji se održava od 2009. godine, svakog vikenda, i traje 5 meseci, od početka maja do kraja septembra. Program se sastoji od poetskih večeri, pozorišnih predstava, muzičkih koncerata, na kojima se izvodi narodna muzika, rok, pop, diksilend, fado, džez i klasična muzika. Izvode se i drugi oblici scenske delatnosti, kao što su ples, akrobatika, cirkus, lutkarstvo i drugo. U organizaciji manifestacije učestvuje i veliki broj volontera. Ulaz na Bojčinsko kulturno leto, za svaki program je besplatan, dok posetioci mogu da daju dobrovoljni prilog.

Pored pozornice se nalazi etno restoran „Bojčinska koleba“ sa autentičnim ambijentom i tradicionalnim jelima. Restoran je napravljen od drveta i trske, a u njemu se služe specijaliteti sremačke kuhinje, kao što su kulen, kobasice, sarma, gibanica, pita sa sirom, kajmak, proja i drugo. Restoran ima i baštu sa pogledom na šumu, gde se može uživati u prirodi i svežem vazduhu.

I odmor ali i rekreacija

Za one koji vole rekreaciju, na raspolaganju su trim staza dužine 2 km sa 16 prepreka, vožnja fijakerom i jahanje na lipicanerima, konjičkog kluba „Bojčin“. Takođe, možete da se upoznate sa tradicionalnim načinom života i rada u selima Progar, Boljevci i Ašanja, gde se nalaze etno kuće, salaši, mlinovi i drugi zanimljivi objekti. Ako ste ljubitelj vode, možete da se provozate čamcem po reci Savi ili kanalu Jarčine, ili da se okupate na nekoj od plaža.

Izvor: Wikipedia

Izdvajamo iz ponude:
etno sela srbija
etno domacinstva
etno kuce i vikendice
salaši
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS