Kosidba na Rajcu

kosidba na rajcu

Kosidba na Rajcu je jedna od najstarijih i najpoznatijih manifestacija u Srbiji koja se održava svake godine prve nedelje posle Petrovdana na planini Rajac kod Ljiga. Ova manifestacija simbolično predstavlja mobu, nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih poljskih radova tokom leta.

Istorija i značaj Kosidbe na Rajcu

Prva Kosidba na Rajcu održana je 1892. godine, kada je organizovan i prvi narodni vašar na ovom mestu. Od tada, Kosidba na Rajcu postaje tradicionalna manifestacija koja privlači veliki broj posetilaca iz cele Srbije i inostranstva. Kosidba na Rajcu nije samo takmičenje kosača u košenju planinske trave, već i prilika da se prikaže i očuva bogata kulturna baština ovog kraja. Na Kosidbi na Rajcu može se videti izvorni folklor, narodne nošnje, tradicionalna muzika, stari zanati, domaća hrana i piće.

Program i dešavanja – šta ćete doživeti i videti na Kosidbi

Kosidba na Rajcu traje tri dana, od petka do nedelje, i obuhvata raznovrsne aktivnosti i događaje za sve uzraste i ukuse. U petak se otvara rajski vašar, gde se mogu kupiti razni proizvodi domaće radinosti, suveniri, odeća, nakit, igračke i druge sitnice. Uveče se održava koncert popularnih muzičkih grupa i pevača.

U subotu se nastavlja vašar, a uveče se organizuje festival folklornih ansambala koji predstavljaju svoje igre i pesme a u nedelju je glavni dan manifestacije, kada se održava takmičenje kosača na livadama za košenje. Pre toga, kosači se okupljaju u centru sela, gde im se upućuje kosidbena zdravica i gde nastupaju pevači, igrači i trubači. Zatim sledi defile kosača, ručkonoša i vodonoša ka livadama, gde se započinje košenje. Nakon završetka košenja, proglašavaju se pobednici i dodeljuju nagrade. Potom se služi tradicionalni kosački ručak na travi prekrivenoj ćilimima i belim čaršavima.  

Osim toga, tokom celog dana se može uživati u raznim kulturnim i sportskim programima, kao što su izložbe poljoprivredne mehanizacije, konjičke trke, etno-bazar, dečje radionice i druge zabavne aktivnosti.

Kako doći do Rajca

Kosidba na Rajcu se održava na planini Rajac, koja se nalazi oko 140 km južno od Beograda. Do Rajca se može doći automobilom, autobusom ili vozom. Ako dolazite automobilom, pratite putni pravac Beograd – Valjevo – Ljig – Rajac. Ako dolazite autobusom, možete koristiti redovne linije koje saobraćaju između Beograda i Ljiga, a zatim presedati na lokalne linije koje voze do Rajca. Ako dolazite vozom, možete putovati do stanice Lajkovac, a zatim nastaviti autobusom ili taksijem do Rajca.

Kosidba na Rajcu je manifestacija koja nudi nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje prirode, kulture i tradicije. Ovo je prilika da se upozna jedinstveni duh Srbije, koji se ogleda u gostoprimstvu, veselju i radosti življenja. Manifestacija je takođe prilika da se podrži očuvanje kulturnog nasleđa i ruralnog razvoja ovog područja. Posetom doprinosite održivom turizmu i razvoju lokalne zajednice.

Izdvajamo iz ponude:
rajski konaci
todorovica mlin
Etno selo Moj Zavičaj
etno selo trbovic
etno domacinstvo stankovic
Najnoviji članci:
turizam u srbiji

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!