Etno selo Moravski konaci

Etno selo Moravski konaci pruža nezaboravno iskustvo posetiocima kroz oživljavanje bogate tradicije i gostoprimstva. Smestivši se u prelepom okruženju, selo nudi autentičan uvid u ruralni način života kroz tradicionalne kuće ali i moderan ambijent.

etno selo moravski konaci

Informacije o kapacitetima:

Smeštaj u brvanarama

U Etno selu Moravski konaci, imate priliku da zakoračite u prošlost kroz jedinstvenu ponudu autentičnih srpskih brvnara. Svaka brvnara, starosti preko stotinu godina, pažljivo je restaurirana kako bi zadržala svoj originalni šarm. Uživajte u udobnim sobama sa modernim pogodnostima, sopstvenim kupatilom, TV-om, klima uređajem i grejanjem za sve sezone.

Na raspolaganju je 20 soba sa ukupno 48 ležajeva različite strukture – dvokrevetne, trokrevetne ili četvorokrevetne.

Objekat Kruna

Ako sanjarite o opuštenom begu u prirodu, a istovremeno želite da uživate u luksuznim čarima smeštaja, objekat Kruna je pravo mesto za vas.

Na raspolaganju su vam 26 prefinjeno uređenih dvokrevetnih standard soba a za one koji traže nešto više, je opcija 4 ekskluzivne dvokrevetne superior sobe, spoj udobnosti i raskoši.

Superior soba je pravi san za one koji traže da se prepuste luksuznom doživljaju. Pored prijatnog i modernog spavaćeg dela, poseduje dnevni kutak sa sofom koja se može pretvoriti u dodatni ležaj, pružajući vam više prostora za udobnost. Vaša privatna terasa će vas oduševiti svojim prostranstvom.

Slike smeštaja:

etno selo moravski konaci
etno selo moravski konaci
etno selo moravski konaci

Aktivnosti:

Etno selo Moravski konaci su mesto gde možete uživati u raznim aktivnostima koje će vam pružiti zadovoljstvo, zabavu i opuštanje.

Šta obići u blizini:

Etno selo Moravski konaci, Velika Plana

Informacije o smeštaju:

Etno selo Moravski konaci je smešteno u Velikoj Plani, Srbija, na samo 90 kilometara od Beograda, u dolini Velike Morave. Selo je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen. Etno selo izgrađeno tokom 2007. godine a zvanično pušteno u rad 15. decembra 2007. godine. Strukturalno je podeljeno u dva dela.

Centralnim delom etno sela Moravski konaci dominira prelep restoran domaće kuhinje izgrađen od drveta, stakla i kamena. Kapacitet restorana je 200 mesta. Zgrada je podignuta u obliku duplog krsta, a smeštena je na samoj obali jezera veličine 1.5 hektara. U restoranu će Vas dočekati ljubazno osoblje odeveno u srpsku narodnu nošnju. Na jelovniku se nalaze stari srpski specijaliteti, jela sa roštilja, pečenja, vrele, sveže umešene domaće pogače, proja, domaći sir i kajmak.

Uz restoran se nalazi moderan wellness i spa centar sa zatvorenim bazenom, dečijim bazenom, turskim kupatilom, saunom i tepidarijumima (toplim klupama). Boravak u sauni učiniće da se osećate zdravije i poletnije.

Etno selo Moravski konaci nudi smeštaj u porodičnim sobama koje su opremljene svim potrebnim sadržajima za prijatan boravak gostiju. Svaka soba ima balkon sa predivnim pogledom na prirodu.

Ukoliko želite da uživate u tišini pomoravskog ambijenta, posetite Etno selo Moravski konaci.

Kako do etno sela Moravski konaci

Moravski konaci Beograd km

Automobilom: Ukoliko se odlučite za vožnju automobilom, potrebno je da krenete autoputem E-75 u pravcu Niša i nakon 90 kilometara skrenete na izlaz za Veliku Planu. Nakon izlaska sa autoputa, pratite putokaze do etno sela Moravski konaci. Alternativno, možete koristiti javni prevoz. Postoji autobuska linija koja saobraća između Beograda i Velike Plane.

Etno selo Moravski konaci - Istraži okolinu

Na teritoriji opštine Velika Plana, kao i u njenoj bližoj okolini, nalazi se veliki broj znamenitosti koje svojom istorijskom i kulturnološkom vrednošću očaravaju posetioce. Neke od istorijskih znamenitosti su Radovanjski lug, Manastir Pokajnica, Crkva Radovanjski Lug i Karađorđev grob.

Radovanjski lug je spomen kompleks koji se nalazi u stoljetnoj šumi u ataru sela Radovanje. Nalazi se na 8,5 km od Velike Plane i obuhvata površinu od 46 ha. Radovanjski Lug, kao prirodno-memorijalni spomenik, ima status nepokretnog kulturnog dobra kao znamenito mesto izuzetnog značaja.

Manastir Pokajnica je prvobitno podignut kao crkva brvnara u Starom Selu kod Velike Plane, posvećena je prenosu moštiju svetog Nikole. Crkvu je podigao 1818. godine knez smederevske nahije, vojskovodja i narodni starešina Vujica Vulićević. Originalni ikonostas ostvarenje je Konstantina Zografa koji je radio u Srbiji u drugoj i trećoj deceniji 19. veka. U porti se nalazi drvena zvonara s krovom od klisa, kao i konak, verovatno iz vremena gradnje crkve sa drvenim rešetkama na prozorima. Manastir Pokajnica predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture izuzetnog značaja.

Crkva Radovanjski Lug jedna je od znamenitosti koju čini spomen kompleks obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob Vožda Đorđa Petrovića Karađorđa, crkva posvećena Svetom arhanđelu Gavrilu, poznata i pod imenom Crkva Zahvalnica, nedavno izgrađeni parohijski dom, letnja pozornica i ulazna kapija u Radovanjski lug.

Karađorđev grob jedan je od delova spomen kompleksa Crkva Radovanjski Lug kojim se obeležava mesto ubistva i prvobitan grob Vožda Đorđa Petrovića Karađorđa.

Kalendar manifestacija

FEBRUAR

 • Poklade (maskiranje) – Ova manifestacija se održava u Lozoviku i počinje pred početak Uskršnjeg posta.

 

APRIL

 • Dani opštine Velika Plana (poslednja nedelja aprila) – Organizovanje niza manifestacija i kulturno-sportskih dešavanja.
 • Festival dokumentarnog filma “Zlatna buklija” – Međunarodni takmičarski festival ostvarenja dokumentarista. Centralna manifestacija u Velikoj Plani sa pratećim sadržajem u Miloševcu, Krnjevu i Starom selu.

 

JUN

 • Motorijada (Bike show) – Poslednji vikend u junu – Okupljanje zaljubljenika u motocikle iz zemlje i inostranstva. Održava se svake godine neprekidno od 1994. godine i okuplja preko 1000 učesnika.
 • Smotra folklora (24. jun) – Održava se 24. juna, na dan Sv. apostola Vartolomeja i Varnave, slave parohijske crkve u Velikoj Plani, poznate kao Vrtoloma.

 

JUL

 • Voždovi dani – Tradicionalna kulturna manifestacija koja se organizuje povodom obeležavanja godišnjice smrti Đorđa Petrovića-Karađorđa, svakog 26. jula sa programom od tri dana.
 • Beer fest (prva nedelja jula) – Manifestacija se održava na gradskom bazenu u Velikoj Plani. Nastupa više bendova različitih muzičkih pravaca (rok, pop, pank).
 • Regata “Moravske tajne” (7.-12. jul) – Prva regata polazi od Stalaća na mestu gde Južna i Zapadna Morava formiraju Veliku Moravu. Druga regata – sastavljaju je zaljubljenici u reke iz Kraljeva i Trstenika. U našu opštinu se sastaju kod starog mosta.
 • Maeks (od 12. jula do kraja avgusta) – Pozorišna manifestacija sa centralnim događajem u Velikoj Plani, sa pratećim programom (izložbama, koncertima, …)

 

AVGUST

 • Demo fest – Međunarodna muzička manifestacija u takmičenju velikog broja pop, rok i pank bendova.

 

SEPTEMBAR

 • Evropska nedelja mobilnosti (16.-22. septembar) – Cilj manifestacije je zatvaranje ulica za saobraćaj i organizovanje velikog broja aktivnosti (mali fudbal, folkor, crtanje na ulici, turnir u šahu, vožnja biciklama,…).
 • Karađorđevi dani gurmanluka (prva nedelja septembra) – Manifestacijom su obuhvaćeni svi ljubitelji dobre hrane, restorani, hoteli, moteli, ugostiteljske škole, razna udruženja,…Manifestacija traje jedan dan i održava se u dvorištu Doma omladine.
 • Izložba goveda simentalske rase (10. septembar) – Opštinska izložba rasne stoke (svinja, ovaca, koza, simentalskih goveda). Manifestacija se održava u Rakincu (43. godina održavanja).

 

OKTOBAR

 • Dani Mije Krnjevca – Muzička manifestacija koja se održava u Krnjevu. Posvećena je čuvenom umetniku na harmonici i kompozitoru narodne muzike Miodragu Todoroviću-Krnjevcu.
 • Pasuljijada – Manifestacija takmičarskog karaktera u pripremanju pasulja.

 

NOVEMBAR – DECEMBAR

 • Masukini pozorišni dani (novembar-decembar) – Kulturna manifestacija sa tradicijom dužom od 25 godina, održava se u periodu novembar-decembar. Posvećena je Velimiru Živojinoviću-Masuki, pozorišnom reditelju, prevodiocu, esejisti i pesniku rođenom 1886. godine u Velikoj Plani.
najneobičniji smeštaj u srbiji
Zanimljivosti

Najneobičniji smeštaj u Srbiji

Najneobičniji smeštaj u Srbiji Da li ste spremni da se upustite u nezaboravnu avanturu kroz najneobičnije smeštaje koje smo otkrili u Srbiji. Spremni ste? Onda

dani ludaje
Manifestacije

Dani ludaje – 4 dana narandžaste euforije

Dani ludaje – 4 dana narandžaste euforije Dani ludaje predstavljaju višednevnu manifestaciju koja svake godine obogaćuje život grada Kikinde. Sa svojom bogatom tradicijom dugom više

error: Content is protected !!