Etno park Avlija

Posetite etno park Glušci i osetite toplinu, prijateljstvo i ljubav kojima vas dočekuju domaćini ali i meštani Mačvanskog kraja. 

Etno park Avlija Glušci

Informacije o kapacitetima:

Etno park Glušci nudi smeštaj u tri dvokrevetne sobe, koje su opremljene u tradicionalnom stilu. Svaka jedinica poseduje sopstveno kupatilo sa tušem, fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom.

Ako ste u potrazi za mestom gde možete da uživate u prirodi, domaćoj hrani i piću, kulturnom nasleđu i zabavi, etno park Glušci je pravi izbor za vas. Ovaj etno park se nalazi u istoimenom selu, u srcu mačvanske ravničarske, na samo 20 km od Šapca i Sremske Mitrovice, i 4 km od Bogatića.

Etno park Glušci je zapravo seosko turističko domaćinstvo koje predstavlja jednu vrstu muzeja na otvorenom i zatvorenom. Ovde možete da vidite kako se živelo u srpskom selu pre dva veka kao i da pogledate stalnu etnološku postavku.

U okviru etno parka nalazi se i etno restoran Lazareva krčma, gde možete da probate specijalitete mačvanske kuhinje, kao i domaće sireve, vina, rakije i sokove. Sva hrana i pića su proizvedeni na ovom gazdinstvu ili kod njihovih komšija i prijatelja, tako da možete biti sigurni da jedete sveže i kvalitetno.

Slike smeštaja:

Etno park Avlija Glušci
avlija glusci

Aktivnosti:

Šta obići u blizini:

Manifestacije:

etno

Etno park Avlija Glušci Bogatić

Informacije o smeštaju:

Etno park Avlija Glušci – putovanje kroz vreme 

Etno park Avlija je jedinstveno mesto koje vas vodi na putovanje kroz vreme i tradiciju Mačve. Sastoji se iz više celina, a u prvom delu Avlije nalaze se raznolike atrakcije za posetioce.

Etno restoran „Lazareva Krčma“ je prava poslastica za ljubitelje domaće kuhinje. U zatvorenom delu restorana ima mesta za osamdeset gostiju, dok tokom letnjeg perioda možete uživati na dodatnih trideset sedišta u restoranskom delu sa otvorenom baštom. Ovde je opremljena najmodernijom kuhinjom koja vam pruža sveže i raznovrsne specijalitete.

U njihovoj ponudi možete pronaći kuvana jela, sireve (kravlje ili kozje), domaće sokove, vina, rakije i mnoge druge poslastice. Svi proizvodi su vrhunskog kvaliteta, budući da potiču iz njihovog poljoprivrednog gazdinstva ili su pažljivo odabrani od strane njihovih komšija i prijatelja. Na taj način, svakom gostu pružaju najbolje što Mačva može ponuditi.

U nekoliko objekata unutar Avlije nalazi se trajna etnološka izložba koja vas vodi kroz život u Srbiji i Mačvi u devetnaestom i početkom dvadesetog veka.

U dvorištu ovog kompleksa možete istraživati brojne objekte poput ambara, vajata, kaćare (mlečare) u kojima su izloženi razni eksponati: razboji, verige, kolevke, preslice, ćupovi, ćilimi, stare pegle, peći, kredenci i mnogi drugi artefakti koji svedoče o načinu života i rada naših predaka.

U čardaku, nalazi se „mačvanska soba“ i suvenirnica. Galerija slika čuva umetničke radove mačvanskih slikara sa prethodnih kolonija održanih u etno parku.

Ispod nadstrešnice, možete videti eksponate iz devetnaestog veka koji se i dalje koriste. Fijakeri, čeze, sulke, taljige, kao i razni alati za poljoprivredu poput sejalica i plugova, svedoče o načinu života i radu u prošlim vremenima.

Drugi deo dvorišta je rezervisan za smeštaj u tri dvokrevetna konaka, igralište za decu, i biblioteku. Nedaleko se nalazi i padok sa konjima.

Igralište za decu je opremljeno trampolinom, ljuljaškama, stonim tenisom, terenom za badminton, stonim fudbalom, elektronskim pikadom, terenom za fudbal za decu i mnogim drugim zabavnim sadržajem.

Biblioteka je nova celina u njihovoj ponudi, namenjena gostima koji vole da čitaju ili jednostavno uživaju u mirnom trenutku, dok kroz prozor mogu posmatrati dečju aktivnost na igralištu.

Istraži okolinu i ne propusti:

Opština Bogatić se prostire na površini od 384 kvadratna kilometra i obuhvata 14 naselja. Centralna tačka ove opštine je varošica Bogatić, okružena seoskim varošicama kao što su Badovinci, Glušci, Dublje, Klenje, i Crna Bara, kao i naselja primarnog seoskog tipa, uključujući Banovo Polje, Belotić, Glogovac, Mačvanski Metković, Očage, Salaš Crnobarski i Sovljak.

Većina stanovništva se bavi poljoprivredom, a naseljena mesta su naseljena ljudima koji potiču iz različitih delova Srbije, uključujući Crnu Goru, Hercegovinu, i istočnu Bosnu.

Bogatić je blagosloven plodnim zemljištem i blagim klimatskim uslovima, što je rezultiralo razvijenom poljoprivrednom proizvodnjom. Na površini od 38.397 hektara, čak 30.724 hektara zauzima poljoprivredno zemljište. Pšenica, kukuruz, industrijsko i krmno bilje su česte kulture koje se uzgajaju ovde, dok se stočarstvo (svinje, goveda, ovce) i povrtarstvo (paradajz, paprika, krastavci, bostan) takođe praktikuju.

Pored svega toga, Bogatić ima neiskorišćen potencijal u obliku geotermalnih izvora, sa vodom temperature 75 stepeni Celzijusovih na dubini od 450 metara. Ova voda nudi brojne mogućnosti, od poljoprivrede do grejanja i razvoja turizma.

dani piva
Manifestacije

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji se održava svake godine meseca

turizam u srbiji
Destinacije

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih lepota, planina, reka, jezera, izvora

najneobičniji smeštaj u srbiji
Zanimljivosti

Najneobičniji smeštaj u Srbiji

Najneobičniji smeštaj u Srbiji Da li ste spremni da se upustite u nezaboravnu avanturu kroz najneobičnije smeštaje koje smo otkrili u Srbiji. Spremni ste? Onda

error: Content is protected !!