Brvnara Orlovo Gnezdo

Brvnara Orlovo Gnezdo je mesto gde možete doživeti pravi planinski raj. Ova brvnara se nalazi u selu Rudno, na planini Goliji, koja je pod zaštitom UNESCO-a kao prirodni rezervat biosfere.

Brvnara Orlovo Gnezdo

Informacije o kapacitetima:

Brvnara Orlovo Gnezdo

Spavaća soba 1: 1 single i 1 bračni krevet

Spavaća soba 2: 1 kauč na razvlačenje

Spavaća soba 3: 2 kreveta za 1 osobu

Dnevna soba: 1 kauč na razvlačenje

Maksimalan broj gostiju 8

Cela kuća je površine 120 m², sastoji se od 3 spavaće sobe, dnevnog boravka, kuhinje i kupatila. Brvnara Orlovo Gnezdo nudi polupansion (doručak i večera) u dogovoru sa vlasnicima objekta. Takođe, obezbeđen je i parking i internet. 

Slike smeštaja:

Brvnara Orlovo Gnezdo
Brvnara Orlovo Gnezdo

Aktivnosti:

Šta obići u blizini:

Brvnara Orlovo Gnezdo, Rudno

Informacije o smeštaju:

Brvnara Orlovo Gnezdo je mesto gde možete doživeti pravi planinski raj. Ova brvnara se nalazi u selu Rudno, na planini Goliji, koja je pod zaštitom UNESCO-a kao prirodni rezervat biosfere. Golija je planina sa najviše sunčanih dana u godini, ali i sa najviše snega, što je čini idealnom za zimske sportove i rekreaciju. U selu Rudno ćete udisati svež i zdrav vazduh, koji je mešavina mediteranskih i kontinentalnih struja. U okolini sela se nalaze brojni izvori bistre pijaće vode, bogati ribom i rakovima. Možete posetiti i prelepe vodopade Izubre, koji su na samo 5 km od brvnare.

Brvnara Orlovo Gnezdo je brvnara koja nudi visok komfor i udobnost za odmor u prirodi. Ova brvnara ima atraktivan i jedinstven izgled, jer je ukopana u stenu i ima predivan pogled na planinske pejzaže. Gostima su na raspolaganju sledeći sadržaji: 

  • Prostrana dnevna soba sa kaminom, gde možete da se grejete i opuštate uz veliki LCD TV, rasklopivi trosed koji se može pretvoriti u ležaj za dvoje, i veliki sto za ručavanje i druge aktivnosti.
  • Staklena terasa, koja vam daje osećaj da ste usred prirode, a istovremeno imate sve pogodnosti doma. Na terasi možete da gledate LCD TV, slušate radio, ili sedite na nekoj od dve garniture za sedenje.
  • Mini kuhinja sa sudoperom, koja je opremljena sa rešoom sa dve ringle, frižiderom, čajnom kuhinjom i svim potrebnim posuđem.
  • Kupatilo, koje je standardno opremljeno, sa tušem i fenom za kosu. Kupatilo ima i grejno telo na struju, tako da vam neće biti hladno.
  • Potkrovlje, koje se sastoji od tri sobe koje imaju ukupno 7 ležajeva. Svaka soba ima grejno telo, radni sto, TV i DVD. Potkrovlje ima i prelepu terasu, sa koje se pruža fantastičan pogled na planinu.
  • Dvorište, koje se sastoji iz više terasa na različitim nivoima, koje su svaka posebna i zanimljiva. U dvorištu možete da koristite kamin sa roštiljem, kotlićem i sačom, da se sunčate na ležaljkama, ili da se družite za velikim stolom u hladu bukve.

Istraži okolinu - planina Golija

Golija – čudesna planina

Ako volite prirodu, onda je Golija pravo mesto za vas. Ova planina je prepuna zelenila i snega, u stvari, Golija je planina koja beleži najveće količine snega koje se i najduže zadržavaju na njoj. Spremite se i da udišete izuzetno čist vazduh, koji je mešavina mediteranskih i kontinentalnih struja. Planina je takođe bogata izvorima, potocima i rekama, punih biljnog i životinjskog sveta.

I ne samo da ćete odmarati i lenčariti, Golija je izuzetna za mnoge aktivnosti. Ova planina je idealna za planinarenje, biciklizam, lov i ribolov. Na Goliji možete pecati raznovrsnu ribu, kao što je potočna pastrmka, a sasvim sigurno možete sresti i vuka, divlju svinju, lisicu ili medveda. Ako ste nekada čuli za čuvenu hajku na vuka, ona se odvija baš na ovom mestu.

Ovde možete videti mnoge spomenike koji pričaju o prošlosti ovog kraja. Jedan od njih je Gradački krst, na kome su ispisani simboli iz ranog hrišćanstva. U selu Kumanica se nalazi stari kameni most koji prelazi preko reke Moravice. Neki ga zovu Rimski most, ali niko ne zna ko ga je i kada napravio.

Na Goliji možete posetiti i nekoliko manastira koji pripadaju srednjevekovnoj raškoj školi. Jedan od njih je manastir Pridvorica, koji se nalazi na 28 km od Ivanjice. On se spominje u Nemanjinoj povelji manastiru Studenica, koju je napisao Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjić. Drugi je manastir Studenica, koji je zadužbina Stefana Nemanje, izgrađen 1190 . godine, i u njemu se čuvaju mošti Simeona Nemanje, Svetog Simona ( Stefana Prvovenčanog ) i Svete Anastazije.

Treći je manastir Gradac, koji je zadužbina kraljice Jelene Anžujske, supruge kralja Uroša I. On je građen u stilu raške škole, i u njemu se nalaze freske iz 13 . veka. Na Goliji možete videti i Isposnicu Svetog Save, pećinski kompleks na liticama planine Radočelo. Ona se nalazi na 12 km od manastira Studenica. Veruje se da je ovde boravio Sveti Sava, sin Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop.

Golija je planina koja ima mnogo snega, koji traje skoro pet meseci a u proseku je visok 105 cm. Golija je planina sa najdužim snežnim pokrivačem u Srbiji. Ponekad, sneg ovde zna da se zadrži čak i do juna meseca.

Na Goliji postoje 7 skijaških staza, koje su namenjene za različite nivoe skijaša.

Turistički ski centar Odvraćenica na Goliji ima pet žičara i sedam staza, koje su duge od 450 m do 1100 m. Staze Kula 1, Kula 2, Kula 3, Kula 4, Goveđi do i Sovićke kolibe su za rekreativno skijanje, a staza Kula 5 je za obuku početnika.

dani piva
Manifestacije

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji se održava svake godine meseca

turizam u srbiji
Destinacije

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih lepota, planina, reka, jezera, izvora

najneobičniji smeštaj u srbiji
Zanimljivosti

Najneobičniji smeštaj u Srbiji

Najneobičniji smeštaj u Srbiji Da li ste spremni da se upustite u nezaboravnu avanturu kroz najneobičnije smeštaje koje smo otkrili u Srbiji. Spremni ste? Onda

error: Content is protected !!