Tvrđava Maglič

Ako ste ljubitelj srednjovekovne istorije i kulture, sigurno ste čuli za tvrđavu Maglič, jedan od najbolje očuvanih srpskih srednjovekovnih gradova. Ova tvrđava se nalazi na desnoj obali reke Ibar, oko 20 km južno od Kraljeva, i datira iz 13. veka. Njen naziv znači maglovita, jer je često okružena maglom koja se diže iz reke. Tvrđava Maglič je bila važna strateška i kulturna tačka u srednjovekovnoj Srbiji, a danas je pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. U ovom blog postu ćemo vam predstaviti neke od zanimljivosti o ovoj tvrđavi i zašto je treba posetiti.

Tvrđava Maglič - od 13. veka do danas

Tvrđava Maglič ima osam kula povezanih bedemima, koje su raspoređene u pravougaoni oblik. Na severoistočnoj strani se nalazi šanac usečen u stenu, iznad koga se uzdiže najviša kula, zvana donžon. Unutar tvrđave se nalaze ostaci palata, crkve Svetog Đorđa, bunara i rezervoara za vodu. Tvrđava je služila kao važna strateška tačka za nadzor nad putem koji je spajao severni i južni deo srednjovekovne Srbije, kao i za zaštitu manastira Žiče, Studenice i Gradca.

Tvrđava Maglič je podignuta u 13. veku, verovatno za vreme kralja Stefana Prvovenčanog ili njegovog sina Uroša I. Tvrđava je bila svedok mnogih istorijskih događaja, kao što su borbe protiv Mongola, Turaka i Mađara, kao i boravak srpske kraljice Jelene Anžujske, koja je ovde osnovala ženski manastir. Tvrđava je takođe bila mesto gde je srpski knez Lazar Hrebeljanović sklopio savez sa bosanskim kraljem Tvrtkom I protiv Turaka.

tvrđava maglič

Kako do tvrđave Maglič

Tvrđava Maglič se nalazi na oko 20 km južno od Kraljeva, na desnoj obali reke Ibar. Do tvrđave se može doći automobilom, autobusom ili vozom do Kraljeva, a zatim pešice ili čamcem preko reke Ibar. Tvrđava je otvorena za posetioce tokom cele godine, a ulaz je besplatan. Tvrđava nema stalne vodiče, ali možete unajmiti lokalnog vodiča ili se informisati na internetu o istoriji i zanimljivostima tvrđave.

Tvrđava Maglič je danas delimično restaurirana i otvorena za posetioce. Do tvrđave se može doći pešice ili čamcem preko reke Ibar. Za radove na restauraciji i prevozu radnika i materijala, takođe je korišten čamac. Sa njenog vrha se pruža predivan pogled na okolnu prirodu i reku Ibar. Idealna je destinacija za sve ljubitelje istorije, kulture i avanture.

Zašto posetiti tvrđavu

Neki od razloga zašto treba posetiti tvrđavu Maglič su:

  • Jedinstven je primer srednjovekovne arhitekture u Srbiji, koja je očuvana u dobrom stanju.
  • Ovo je mesto gde možete saznati više o srpskoj istoriji i kulturi, kao i o životu srednjovekovnih vladara i naroda.
  • Okružena je prelepim pejzažima, koji su pogodni za šetnju, piknik ili fotografisanje.
  • Tvrđava je blizu drugih zanimljivih lokaliteta, kao što su manastir Žiča, manastir Studenica, manastir Gradac, planina Stolovi, banja Mataruška i grad Kraljevo.
Izdvajamo iz ponude:
etno selo bogut
Najnoviji članci:
dani piva

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS