Srem Folk Fest

srem folk fest

Svake godine, od 11. do 14. avgusta, u Sremskoj Mitrovici se održava jedan od najvećih i najzanimljivijih festivala folklora u Srbiji i regionu. Reč je o Srem Folk Festu, međunarodnom revijalnom festivalu koji okuplja ansamble iz dvadesetak zemalja koji predstavljaju svoju narodnu pesmu, igru, muziku i nošnju. Festival je osnovan i organizovan od strane Centra za kulturu SirmiumArt, a pod pokroviteljstvom Grada Sremske Mitrovice.

Srem folk fest - način da upoznaš umetnost celog sveta

Cilj festivala je da neguje i promoviše narodnu umetnost svih naroda sveta, kao i da omogući upoznavanje i razmenu između različitih kultura i civilizacija. Festival je takođe prilika da se gostujući ansambli upoznaju sa lokalnom kulturom i tradicijom grada domaćina i njegove okoline, kao i srpskog naroda uopšte. Festival je tako „svet u malom“, koji uspostavlja saradnju i prijateljske odnose među ansamblima na međunarodnom nivou..

Priznanja i partnerstva

Srem Folk Fest je od 2015. godine deo Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF, svetske međunarodne institucije koja nameće vrhunske standarde u organizaciji folklornih manifestacija. Od 2019. godine, festival je pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO, kao jedan od festivala koji za cilj ima očuvanje nematerijalne kulturne baštine celog sveta.

Program Srem folk festivala

Program festivala se realizuje na otvorenoj sceni, u ambijentu iskopina starog rimskog grada, koja se nalazi na Žitnom trgu. Svako veče, preko 4.000 gledalaca prati nastupe ansambala koji izvode programe u trajanju od 10 do 30 minuta prema predviđenom rasporedu. Pre festivalskih koncerata, organizuju se defilei učesnika centralnim ulicama grada, kojima publika takođe posvećuje veliku pažnju.

Učesnicima se u slobodno vreme pruža mogućnost da se upoznaju sa gradom, njegovom okolinom, istorijom i turističkom ponudom. Takođe, organizuju se radionice, izložbe, predavanja i druge kulturne aktivnosti koje doprinose boljem razumevanju i poštovanju različitosti.

Izdvajamo iz ponude:
salas isailovi
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS