Sarmijada Bačka Topola

sarmijada

Sarmijada, datum održavanja – 28. Okt 2023. – program manifestacije počinje u 12:00 časova, a završava se u 18:00 časova. Nakon toga, sledi after party za sve posetioce i učesnike.

Ako volite sarmu, onda ne smete propustiti manifestaciju Sarmijada, koja se tradicionalno održava u Bačkoj Topoli na Vašarištu. Ovo je jedinstvena prilika da probate različite vrste sarme, koje spremaju preko 100 ekipa iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Srbije i drugih zemalja. Bilo da preferirate klasičnu sarmu u kupusu, neobičnu sarmu u vinovoj lozi ili spanaću, ili posnu sarmu bez mesa, sigurno ćete naći nešto po svom ukusu.

Sarmijada 2023. - jubilej od 10 godina

Sarmijada je više od takmičenja u kuvanju sarme. To je prava gastronomska i kulturna fešta, koja privlači hiljade posetilaca svake godine. Na Sarmijadi ne samo da možete uživati u ukusnoj sarmi. Obzirom da ove godine Sarmijada slavi svoj jubilej od 10 godina, očekuje se bogata ponuda i još više takmičara ali i posetilaca. Manifestacija iako je posvećena prvenstveno sarmi, obuhvata prodaju i degustaciju i različitih drugih domaćih proizvoda, poput džemova, ajvara, zimnice i slatkog. Nezaobilazni proizvodi su i med, liciderski proizvodi kao i rakija.

sarmijada

Sarmijada - Kako se prijaviti za takmičenje u kuvanju sarme?

Ako ste vešti u kuvanju sarme i želite da pokažete svoje umeće pred stručnim žirijem i publikom, možete se prijaviti za takmičenje u kuvanju sarme. Potrebno je da imate ekipu od 5 do 10 članova, od kojih je jedan glavni kuvar, a ostali su pomoćnici. Kotizacija je simbolična po ekipi i iznosi 3500 dinara. Prijave se vrše putem telefona ili mejla do 15. oktobra.

Takmičari mogu kuvati u kotliću, zemljanoj posudi, saču, loncu ili bilo kom drugom sudu koji sami obezbeđuju. Osim toga, obezbeđuju i ostale sastojke za sarmu (kiseli kupus, spanać, list vinove loze ili nešto drugo po izboru), začine i ostale potrepštine. Organizator obezbeđuje 2,5 kg mlevenog mesa (1 kg junećeg i 1,5 kg svinjskog mesa), ogrev i hleb.

Takmičenje se odvija u tri kategorije: klasična sarma (u kupusu), neobična sarma (u vinovoj lozi, spanaću ili nešto drugo po izboru učesnika) i posna sarma (vegetarijanska). Žiri će ocenjivati ukus, izgled i originalnost sarme. Najbolje ekipe će biti nagrađene peharima, medaljama i vrednim poklonima.

Sarmijada je idealna prilika da provedete lep i nezaboravan dan sa svojom porodicom i prijateljima, da uživate u najboljoj sarmi na Balkanu, da se zabavite i naučite nešto novo o ovoj tradicionalnoj i popularnoj specijalitetu. Sarmijada je takođe način da podržite turističku organizaciju opštine Bačka Topola, koja se trudi da promoviše i očuva kulturno nasleđe i gastronomsku raznolikost ovog kraja.

Ne propustite ovu jedinstvenu manifestaciju, koja će vas oduševiti svojom atmosferom, ponudom i kvalitetom. Dođite na Sarmijadu i uverite se zašto je sarma kraljica svih jela!

Izdvajamo iz ponude:
Etno selo Molitva
Seosko domaćinstvo Alababa
brvnara belino sokace uzice
Najnoviji članci:
dani piva

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!