Etno kuća Ostrvica

Neka Etno kuća Ostrvica bude vaše utočište od stresa i buke, gde ćete uživati u udobnosti, šarmu i prirodi. Kuća je renovirana i opremljena za vaš savršen odmor, a nalazi se u selu Varnicama, u podnožju planine Rudnik. 

etno kuca ostrvica

Informacije o kapacitetima:

Etno kuća Ostrvica

Spavaća soba 1: 1  bračni krevet

Spavaća soba 2: 1 krevet za 1 osobu  i 1 krevet na sprat

Dnevna soba: 1 kauč na razvlačenje

Uživajte u udobnosti i šarmu kuće koja je renovirana u jesen 2021.godine. Kuća je građena od kamena, drveta i cigle, što joj daje poseban karakter. U prizemlju se nalazi dnevna soba sa kuhinjom, kupatilo i velika terasa, gde možete opustiti i uživati u pogledu. 

Na spratu se nalazi drugo kupatilo, hodnik i dve spavaće sobe. Jedna soba ima bračni krevet, a druga soba ima krevet na sprat i krevet za jednu osobu. Maksimalan broj gostiju je 7. Besplatan internet i parking prostor je obezbeđen.

Slike smeštaja:

etno kuca ostrvica

Aktivnosti:

Kuća u selu Varnice je idealno mesto za vaš odmor na planini Rudnik. Ovde ćete naći sve što vam je potrebno za opuštanje duha i tela. Kuća vam nudi udobnost i šarm, a okolina vam nudi prirodu i istoriju. Rezervišite svoj boravak već danas!

Šta obići u blizini:

Etno kuća Ostrvica, Varnice

Informacije o smeštaju:

Doživite čaroliju planine Rudnik u selu Varnice, gde se nalazi prelepa kuća koju vam od sveg ♥ preporučujemo za vaš odmor. Kuća je renovirana u jesen 2021.godine i građena je od kamena, drveta i cigle, što joj daje poseban šarm. U prizemlju se nalazi dnevna soba sa kuhinjom, kupatilo i velika terasa, gde možete opustiti i uživati u pogledu. Na spratu se nalazi drugo kupatilo, hodnik i dve spavaće sobe. Jedna soba ima bračni krevet, a druga soba ima krevet na sprat i krevet za jednu osobu. Kuća može da primi do sedam osoba. U kući imate pristup internetu.

Kuća se nalazi na nadmorskoj visini od oko 500 metara, u podnožju planine Rudnik, koja je poznata po svojoj netaknutoj prirodi i bogatoj istoriji. Na samo 1,5 km od kuće se nalazi vulkansko utvrđenje Ostrvica, koje je proglašeno za spomenik prirode 2009.godine. Ostrvica je veoma popularna među planinarima i ljubiteljima prirode, jer ima uređenu pešačku stazom i ostacima srednjovekovne tvrđave na njenom vrhu, kao i ostacima srednjovekovne crkve u podnožju.

Kako do Etno kuće Ostrvica:

Selo Varnice je udaljeno od Beograda oko 100 km (90 minuta vožnje) i lako je dostupno tokom cele godine, jer se nalazi pored regionalnog puta. Selo je u mirnom kraju, u blizini planina Rudnik, Rajac i Bukulja, Garaškog jezera, Oplenca i Takova. Selo ima izuzetno čist vazduh, prirodna izvorišta vode, raznolikost pejzaža i domaću hranu.

Istraži okolinu

Ostrvica je vulkanski vrh u Rudničkom masivu, koji se uzdiže iznad sela Varnice, Zagađe, Dragolj i Trudelj u opštini Gornji Milanovac. Njegova nadmorska visina je 758 metara. Ovaj vrh je nastao kao deo velike vulkanske kupe, koja je kasnije uništena. Ostrvica je bila i mesto srednjovekovne tvrđave, koja se nalazi na vrhu planine, u selu Varnice.

Ostrvica je imala važnu ulogu u srednjem veku, jer je na njoj bilo vojno utvrđenje, koje se još može videti na vrhu planine. Prema legendi, utvrđenje je sagradila Prokleta Jerina, koja je umrla u tvrđavi Rudnik. Ostrvica je proglašena za spomenik prirode 2009. godine.

Na vrhu Ostrvice se nalazi i srednjovekovna tvrđava, koja ima zanimljivu istoriju.

Tvrđava se prvi put pominje u izvorima nakon smrti srpskog kralja Milutina, kada su se Dubrovački trgovci sklonili u nju, jer su bili u susednoj tvrđavi Rudnik. Krajem 14. veka, tvrđava je bila utočište Nikoli Zojiću, vojvodi rudničkog kraja. On je sa Novakom Belocrkvićem, vladarom Hvosne i Toplice, organizovao pobunu protiv mladog kneza Stefana Lazarevića. Pobuna je otkrivena, pa se Nikola sa porodicom zamonašio u tvrđavi i tako spasio život.

Tvrđava je dva puta bila pod Osmanlijama: prvi put 1438. godine, a drugi put 1454. godine. Između toga, tvrđava je bila vraćena Đurađu Brankoviću, srpskom despotu. Nije poznato kada je tvrđava napuštena.

Od tvrđave su ostali samo mali delovi, pa se ne zna kako je izgledala. Misli se da je tvrđava imala dva dela na vrhu planine, koji su bili povezani zidom i zaštićeni šancem sa južne strane. U podnožju planine se nekad nalazilo podgrađe tvrđave.

dani piva
Manifestacije

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji se održava svake godine meseca

turizam u srbiji
Destinacije

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih lepota, planina, reka, jezera, izvora

najneobičniji smeštaj u srbiji
Zanimljivosti

Najneobičniji smeštaj u Srbiji

Najneobičniji smeštaj u Srbiji Da li ste spremni da se upustite u nezaboravnu avanturu kroz najneobičnije smeštaje koje smo otkrili u Srbiji. Spremni ste? Onda

error: Content is protected !!
sr_RSSR_RS