Etno selo Avlija Kragujevac

Na samo 10 km od Kragujevca, smestilo se malo autentično etno selo Avlija. Ovde možete pronaći svoj mir u smeštaju koji odiše duhom starih, dobrih vremena.

Etno selo Avlija kragujevac

Informacije o kapacitetima:

Dvokrevetni studio

Ovaj udobni studio sa mini kuhinjom u sklopu spavaćeg dela, nudi sve što vam je potrebno za prijatan boravak.

Studio je klimatizovan i sastoji od spavaćeg dela sa jednim bračnim krevetom, kupatila i praktične čajne kuhinje. Takođe, tu je i flat-screen TV koji vam omogućava da se opustite uz omiljene filmove ili serije.

Smeštaj takođe nudi i terasu s prelepim pogledom, i to je savršeno mesto za ispijanje jutarnje kafe ili večernje opuštanj dok uživate u prirodnom okruženju.

Slike smeštaja:

avlija kragujevac soba
etno selo avlija kragujevac

Aktivnosti:

Šta obići u blizini:

Manifestacije:

etno

Etno selo Avlija Kragujevac

Etno selo Avlija Kragujevac

Istraži okolinu i ne propusti:

Kragujevac je grad koji ima mnogo toga da ponudi posetiocima koji žele da upoznaju istoriju, kulturu i prirodu Srbije. Ovaj grad je bio prva prestonica moderne Srbije, i mesto gde su se odigrali važni događaji koji su oblikovali sudbinu srpskog naroda. Kragujevac je takođe grad koji se ponosi svojim industrijama, obrazovanjem, sportom i umetnošću.

Ako želite da posetite Kragujevac, evo nekih od atrakcija koje ne smete propustiti:

  • Amidžin konak je jedina sačuvana građevina iz kompleksa dvorskih zdanja iz vremena kneza Miloša Obrenovića. Ovaj konak je građen u orijentalnom stilu, i služio je za smeštaj dvorskih službenika. U njemu možete videti izložbu o istoriji Kragujevca i Srbije u 19. veku, kao i zbirku narodnih nošnji i nakita.
  • Stara crkva je zadužbina kneza Miloša Obrenovića, koja je posvećena Silasku Svetog Duha. Ova crkva je bila mesto održavanja Narodnih skupština, na kojima su donošene važne odluke za srpski narod. U njoj možete videti ikonostas iz 19. veka, kao i grobove kneza Miloša i njegove porodice.
  • Stara skupština je zgrada koja se nalazi u porti Stare crkve, i koja je takođe bila svedok istorijskih događaja. U njoj je 1876. godine objavljen rat Turskoj, a dve godine kasnije pročitane su odredbe Berlinskog kongresa, kojim je Srbija postala nezavisna država. U Staroj skupštini možete videti stalnu postavku o političkoj istoriji Srbije u 19. veku.
  • Spomen-park “Kragujevački oktobar” je posvećen žrtvama fašističkog terora u Drugom svetskom ratu. Ovde se nalazi spomenik streljanim đacima i profesorima, koji su ubijeni 21. oktobra 1941. godine, zajedno sa još hiljadama civila. Ovaj spomenik je delo vajara Miodraga Živkovića, i predstavlja simbol stradanja i otpora srpskog naroda. U parku možete videti i druge spomenike, kao što su Muzej 21. oktobar, Spomenik streljanom narodu Šumadije, Spomenik Crvenom pevcu i Spomenik Crvenoj armiji.
  • Muzej oružja “Crvena zastava” je muzej koji prikazuje razvoj oružarske industrije u Kragujevcu i Srbiji od 19. veka do danas. Ovde možete videti različite vrste oružja koje su proizvodile fabrike u Kragujevcu, kao što su puške, pištolji, mitraljezi, topovi i tenkovi. Muzej ima i zanimljivu kolekciju ordenja, medalja i plaketa koje su dobijali radnici fabrike.
  • Muzej automobila “Zastava” je muzej koji predstavlja istoriju automobilske industrije u Kragujevcu i Srbiji od 1953. godine do danas. Ovde možete videti razne modele automobila koje su proizvodile fabrike Zastava i Fiat Chrysler Automobiles Serbia, kao što su Zastava 750 (Fića), Zastava 101 (Stojadin), Zastava Yugo (Koral), Zastava Florida (Sana), Fiat Punto Classic i Fiat 500L. Muzej ima i izložbu o istoriji trka automobila u Srbiji, kao i o poznatim ličnostima koje su vozile automobile iz Kragujevca.

Ovo su samo neke od turističkih atrakcija koje možete videti u Kragujevcu. Ovaj grad ima još mnogo toga da ponudi, kao što su parkovi, kulturni centri, pozorišta, bioskopi, galerije, restorani, kafići i klubovi. Kragujevac je grad koji živi punim plućima, i koji vas poziva da ga posetite i uživate u njegovoj lepoti i duhu.

spa hoteli u srbiji
Predlozi

Spa hoteli u Srbiji – 28 najboljih hotela

Spa hoteli u Srbiji Sadržaj Iako su mnogi turisti sa ovih prostora zainteresovani za daleke i egzotične destinacije, morate znati da naša zemlja nudi izvanredne

golubac i golubačka tvrđava
Destinacije

Golubac i Golubačka tvrđava

Golubac i Golubačka tvrđava Sadržaj: Golubac je malo mesto na obali Dunava, na ulazu u Nacionalni park Đerdap. Ovo naselje je poznato po svojoj impozantnoj

odmor sa decom u Srbiji
Destinacije

Odmor sa decom u Srbiji

Odmor sa decom u Srbiji Sadržaj: Odmor sa decom u Srbiji: gde i kako provesti kvalitetno vreme sa porodicom? Srbija je zemlja bogata prirodnim lepotama,

error: Content is protected !!