Dani piva u Zrenjaninu

dani piva

Dani piva – 06.08 – 11.08.2024.

Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji se održava svake godine meseca avgusta. Ova manifestacija ima duboke korene u istoriji grada, koji je nekada nosio imena Bečkerek i Petrovgrad. Zrenjanin, poznat po svojoj pivarskoj tradiciji koja datira još iz 1745. godine, svake godine postaje domaćin brojnim posetiocima željnim dobre zabave, kulturnih programa i, naravno, kvalitetnog piva.

Dani piva - istorija manifestacije

Prvi Dani piva organizovani su uz podršku Turističkog saveza opštine i Ugostiteljskog preduzeća Vojvodina. Fijakeri su tada prolazili gradom točeći besplatno pivo, pozivajući građane na druženje i zabavu. U početku je sve podsećalo na starinske vašare, ali je manifestacija ubrzo počela da razvija svoju jedinstvenu fizionomiju, okupljajući Zrenjanince i njihove goste.

dani piva

Manifestacija „Dani piva“ od tada se održava svake godine u leto, postavši značajan deo kulturnog kalendara Zrenjanina. Programi se odvijaju na više bina u centru grada, zadovoljavajući različite interese i ukuse. Festival privlači oko dvadeset hiljada posetilaca dnevno, koji uživaju u degustaciji raznovrsnih piva, kao i u bogatom kulturno-zabavnom programu. 

Program i dešavanja

Sve dok traju Dani piva, Zrenjanin postaje festivalski grad sa mnoštvom paralelnih događaja. Među njima su Međunarodni festival folklora, Festival tamburaša Festival tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Banatske vredne ruke“, Međunarodni festival svadbenih običaja i Festival gajdaša, fluraša, dvojnica i okarina. Tradicionalno se održavaju i takmičenja u brzom ispijanju piva.

Manifestacija uključuje i međunarodni sajam narodnih rukotvorina i starih zanata, kao i razne sportske programe poput košarkaških turnira, odbojke na pesku, skokova u vodu s mosta i promocije borilačkih veština. Svake godine, uz nove ideje i zadržavanje onoga što se pokazalo dobrim, Dani piva teže da prerastu u istinski festival piva, slavljenjem industrijskog nasleđa i napitka koji je deo zrenjaninske tradicije već vekovima.

Dani piva program 2024.

dani pov program

Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije Dani piva.

reklama etno.rs
Izdvajamo iz ponude:
etno sela
kuce i vikendice
Najnoviji članci:
da li na rtnju zive vanzemaljci

Da li na Rtnju žive vanzemaljci?

Da li na Rtnju žive vanzemaljci? Sadržaj: Rtanj, mistična planina u istočnoj Srbiji, vekovima je predmet interesovanja zbog svojih neobičnih

error: Content is protected !!