Vrdnik

vrdnik

Vrdnik je naselje u opštini Irig, na jugu Vojvodine, koje se nalazi na južnim obroncima Fruške gore, na granici nacionalnog parka. Vrdnik je poznat po svojim termalnim izvorima, manastiru Vrdnik-Ravanica iz 16. veka, bivšem rudniku uglja sa parnom elektranom iz 1911. godine, i ruševinama srednjovekovnog zamka, poznatog kao Vrdnička kula. Vrdnik je idealno mesto za sve one koji traže mir, prirodu i kulturu, a u ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke od najzanimljivijih atrakcija koje možete posetiti u ovom mestu.

Vrdnik i njegovi termalni izvori

Vrdnik, taj skriveni dragulj Srbije, odavno je sinonim za prirodnu blagodet i izvanredno lekovita svojstva svojih termalnih izvora. Ovo malo mesto, smestilo se u zagrljaju planine Fruška gora, a njegovi čuveni termalni izvori predstavljaju pravo čudo prirode. Ovi izvori, poznati po svojoj izuzetno lekovitoj moći, pružaju olakšanje i pomoć ljudima sa raznim zdravstvenim tegobama.

Temperatura termalnih voda u Vrdniku, koja se kreće oko prijatnih 32°C, čini ih idealnim izborom za sve one koji žele da se opuste i istovremeno poboljšaju svoje zdravlje. Ali to nije sve, ovi izvori su bogati mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, natrijum i sumpor, čime pružaju sveobuhvatnu terapiju za bolesti kože, kostiju, zglobova i disajnih organa.

Vrdnik nudi svojim posetiocima nekoliko impresivnih banjskih objekata, gde se možete prepustiti luksuznom iskustvu. Uživajte u opuštajućim kupanjima, masažama koje će osvežiti dušu i telo, saunama koje čiste organizam, hidromasažnim kadama koje će vas okrepiti, i mnogim drugim wellness i spa tretmanima koji će vas ostaviti osveženim i punim energije.

Osim blagodeti termalnih izvora, Vrdnik vas poziva da istražite njegov lepo uređeni park, pravo malo carstvo zelenila, cveća i fontana. Prošetajte se i udahnite svež vazduh, opustite se uz šum vode i zvuke prirode. Park u Vrdniku nudi ne samo lepote prirode, već i priliku za mir i spokoj, idealno mesto za relaksaciju.

Dakle, Vrdnik nije samo destinacija za lečenje i revitalizaciju tela, već i mesto gde ćete se zaljubiti u prirodnu lepotu i spokoj ovog malog raja na Fruškoj gori.

Manastir Vrdnik - Ravanica

Manastir Vrdnik-Ravanica, takođe poznat kao Mala Ravanica, je srpski pravoslavni manastir u Vrdniku, koji je podignut u 16. veku na mestu gde je ranije postojala crkva iz 13. veka. Manastir je dobio ime po manastiru Ravanica u Pomoravlju, gde je sahranjen knez Lazar, koji je poginuo u Kosovskom boju 1389. godine.

Manastir Vrdnik-Ravanica je bio mesto gde su se sklanjali i sahranjivali srpski vladari i patrijarsi u vreme turske vladavine, kao i mesto gde je boravio i stvarao veliki srpski pesnik i monah Dositej Obradović. Manastir je poznat po svojoj lepoti i arhitekturi, koja je mešavina gotike, renesanse i baroka. U manastiru se nalazi i bogata riznica, gde se čuvaju dragoceni predmeti, kao što su ikone, knjige, odežde, krstovi i relikvije.

rudnik vrdnik

Rudnik uglja i parna elektrana

Vrdnik je bio jedno od prvih mesta u Srbiji gde je otvoren rudnik uglja, i to 1804. godine, nakon što su otkrivena velika nalazišta. Rudnik je bio centar industrijskog razvoja i privlačio je rudare iz celog Habzburškog carstva, koji su formirali nove naseljene delove sela, kao što su Stara i Nova kolonija. Rudnik je radio sve do 1968. godine, kada je zatvoren zbog iscrpljenosti ležišta i neisplativosti eksploatacije.

U sklopu rudnika je postojala i parna elektrana, koja je izgrađena 1911. godine, i koja je bila jedna od prvih elektrana u Srbiji. Elektrana je snabdevala strujom rudnik, selo i okolinu, a bila je i mesto gde je prvi put u Srbiji prikazan film sa zvučnom pratnjom. Elektrana je uništena tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, ali su ostali njeni ostaci, koji svedoče o nekadašnjoj slavi i značaju ovog objekta.

Vrdnička kula

Vrdnička kula je ostatak srednjovekovnog zamka, koji je izgrađen na temeljima rimskog utvrđenja iz 3. veka. Zamak je verovatno podigao rimski car Probus, koji je rođen u obližnjem Sirmijumu (Sremskoj Mitrovici). Zamak je služio za odbranu Vrdnika i delimično Sirmijuma od neprijateljskih napada, a prvi pisani podaci o njemu datiraju iz 1315. godine. Zamak je bio u posedu raznih feudalnih gospodara, kao što su Hunjadi, Branković, Nemanjić, Despotović i drugi. Zamak je bio srušen i obnavljan više puta, a od njega je danas ostala samo kula, koja je visoka oko 20 metara i koja ima četiri sprata. Kula je simbol Vrdnika i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u naselju.

I to nije sve...

Pored navedenih atrakcija, Vrdnik ima još mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. Vrdnik se nalazi u srcu Fruške gore, koja je najstariji nacionalni park u Srbiji, i koja je prepuna prirodnih lepota, kao što su šume, livade, vinogradi, jezera i reke. Fruška gora je takođe poznata po svojim fruškogorskim manastirima, koji su podignuti između 15. i 18. veka, i koji predstavljaju dragulje srpske duhovnosti, kulture i istorije.

U blizini Vrdnika se nalaze neki od najlepših i najznačajnijih manastira, kao što su Staro Hopovo, Novo Hopovo, Grgeteg, Velika Remeta, Jazak i drugi. Takođe, možete posetiti i neka od popularnih izletišta, kao što su nacionalni park Fruška gora, specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara. Ako ste ljubitelj gastronomije, možete probati razne specijalitete vojvođanske kuhinje, kao što su gibanica, sarma, perkelt, paprikaš, štrudla, krofne i druge. Ne treba zaboraviti ni na bogatu ponudu vina, rakije i drugih pića, koja se proizvode na salašima ili u okolnim vinarijama i destilerijama.

Vrdnik smeštaj

Ako ste umorni od uobičajenih turističkih destinacija, koje su prepune gužve, buke i zagađenja, možda je vreme da razmislite o nečem drugačijem i jedinstvenom. Možda je vreme da posetite Vrdnik, pitomo naselje koje se nalazi na jugu Vojvodine, na obroncima Fruške gore. Naše predloge za smeštaj u Vrdniku i okolini, pogledajte u nastavku. 

Izdvajamo iz ponude:
etno selo vrdnicka kula
domacinstvo bakic
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!