Smederevska Jesen

smederevska jesen

Smederevska jesen je impresivna privredno-turistička manifestacija koja svake godine u septembru oživljava Smederevo, istovremeno čuvajući bogatu kulturnu i istorijsku baštinu ovog kraja. Smederevska jesen je među najposećenijim i najpopularnijim događanjima u Srbiji, privlačeći brojne domaće i strane turiste, entuzijaste vina i ljubitelje kulture.

Smederevska jesen - istorija

Prva Smederevska jesen održana je 1888. godine kao skromno slavlje završetka berbe grožđa u smederevskom vinogorju. Od tada, manifestacija je rasla i razvijala se u veliku proslavu koja sada ima nacionalni i međunarodni značaj. Smederevska jesen je postala neizostavan simbol Smedereva i smederevskog vinogorja, kao mesta gde se neguje tradicija proizvodnje kvalitetnih vina, koja potiče još iz rimskog doba. Osim toga, ona je postala centralno mesto okupljanja vinara, vinogradara, stručnjaka, privrednika, umetnika i medija iz zemlje i inostranstva.

smederevo

Program i dešavanja – šta ćete doživeti i videti na Smederevskoj jeseni

Smederevska jesen traje četiri dana, od četvrtka do nedelje, i obuhvata raznovrsne aktivnosti i događaje za sve generacije i interese. U okviru manifestacije se održavaju:

  • Međunarodni sajam vina – izložba vina iz Srbije i drugih zemalja, gde možete degustirati i kupiti različite vrste vina, kao i upoznati proizvođače i stručnjake iz oblasti vinarstva.

 

  • Fontana vina – jedinstvena fontana koja simbolizuje bogatstvo smederevskog vinogorja, iz koje se tokom manifestacije toči vino za sve posetioce.

 

  • Vinska ulica – prodajna izložba vina, rakije, meda, sira i drugih domaćih proizvoda iz smederevskog vinogorja i drugih delova Srbije.

 

  • Muzej vinarstva i vinogradarstva – muzejska postavka koja prikazuje istoriju i razvoj vinarstva i vinogradarstva u smederevskom vinogorju, zajedno sa značajnim ličnostima i događajima iz ove oblasti.

 

  • Koncerti – nastupi popularnih muzičkih grupa i pevača na centralnom trgu.

 

  • Festival folklora – izvođenje tradicionalnih igara i pesama od strane folklornih ansambala iz različitih krajeva Srbije.

 

  • Izložbe – prikazi poljoprivredne mehanizacije, starih zanata, fotografija, slikarstva i drugih umetničkih dela.

 

  • Sportski program – sportska takmičenja u atletici, fudbalu, košarci, odbojci, stonom tenisu, šahu i drugim sportovima.

 

  • Dečji program – dečje radionice, predstave, igraonice, kvizovi i druge zabavne aktivnosti za najmlađe posetioce.

 

  • Etno-bazar – prodaja tradicionalne hrane i pića iz različitih krajeva Srbije.

 

  • Smederevska svadba – tradicionalno venčanje koje se održava u nedelju, gde mladenci stupaju u brak u crkvi Svetog Đorđa, a zatim se pridružuju svadbenoj povorci na Trgu Republike, gde se veselje nastavlja uz muziku i igru.

Smederevska jesen pruža nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje vina, kulture i tradicije. Ovo je prilika da se doživi jedinstven duh ovog kraja, koji se odražava kroz gostoprimstvo, radost i veselje života. Poseta Smederevskoj jeseni podržava očuvanje kulturnog nasleđa i ruralni razvoj ovog područja

Etno smeštaj Smederevo:
Dunavska Kuća Smederevo
etno kuca todorovic
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!