Sava Savanović - vampir čiji je dom bio ukleta vodenica

sava savanovic vodenica

U srcu srpskog folklora leže priče koje ne samo da očaravaju, već i prožimaju duše onih koji ih čuju. Dok mnogi smatraju da su priče o vampirima rezervisane za romane poput „Drakule“ Brama Stokera ili čuvenog Vlada Cepeša, poznatijeg kao Grof Drakula, istina je da koreni ovih priča sežu dalje, do malog sela Zarožje. U tom zabačenom kutku, pored reke Rogačice, živeo je vampir po imenu Sava Savanović.

Ko je bio Sava savanović

Po legendi, Sava Savanović je bio ugledan trgovac iz malog sela Zarožja, čije je ime ostalo urezano u mračne stranice srpskog folklora. U zrelim godinama života, Sava se zaljubio u devojku mnogo mlađu od sebe, teškom se srca poveravajući svoje osećaje njoj. Ali, sudbina nije bila naklonjena njihovoj ljubavi, jer je otac devojke odbio Savine namere, stavljajući nepremostive prepreke pred njihovu sreću.

Odbijanje koje je Sava doživeo iz korena ga je promenila. Njegova duša, jednom ispunjena nadom i ljubavlju, postala je tamna i obavijena mrakom. Mrzovoljan i nervozan, Sava je postao senka onog čoveka koji je nekada bio. Ali tama koja se uvukla u njega nije mogla biti zauvek potisnuta.

Iz osvete, pokretan mržnjom koja je tinjala u njegovom srcu, Sava je izvršio strašan čin. Devojka koju nije mogao da ima postala je žrtva njegove besa, žrtva koja je platila cenu za nemogućnost ostvarenja ljubavi. Selo je bilo zapanjeno ovim zlodelom, a seljaci koji su svedočili ovom strašnom činu nisu oklevali u svojoj osveti.

Zakon pravde seljačke zajednice bio je nemilosrdan. Savanović je suočio se sa gnjevom i osvetom naroda koji ga je nekad poštovao. Motikama i štapovima, seljaci su izvršili svoju kaznu nad Savom, pokušavajući da isprave nepravdu koju je počinio. Ali ni smrt nije bila kraj za Savu Savanovića, jer je legenda o njemu nastavila da živi, prenoseći se s kolena na koleno, kao mračna senka prošlosti.

Pripoveda se da je, usled mračnih sila i neispunjene želje za osvetom, Sava povampirio. Njegova duša, zarobljena između sveta živih i mrtvih, nastavila je da luta, donoseći strah i užas u sva koja bi mu se našla na putu. Tako se legenda o Savi Savanoviću pretvorila u priču o vampiru koji je šetao mračnim noćima, tražeći žrtve i osvetu.

Još jedna ljubavna priča

Priča o Savi Savanoviću nije samo priča o vampiru koji se hrani krvlju, već i o ljubavi koja je probila kroz okove straha. Strahinja, hrabri mladić iz sela, bio je duboko zaljubljen u Radojku, kći lokalnog trgovca. Njihova ljubav bila je jača od prepreka koje su se uzdizale pred njima, jača čak i od straha koji je lebdeo nad vodenicom.

Upravo Strahinja je odlučio da preuzme napuštenu i navodno ukletu vodenicu kako bi osvojio Radojkino srce. Njegova hrabrost dovela ga je u direktan sukob sa Sava Savanovićem, vampirom koji je vekovima živeo u toj vodenici. Sukob između njih dvojice dostigao je svoj vrhunac kada je Strahinja, suočen sa Sava Savanovićem, ispalio pištolj i ranio vampira.

sava savanovic vodenica

Savina vodenica - zlokobno turističko mesto

Sava Savanović, ime koje je isprepleteno sa tminom i misterijom, bio je vampir koji je zauvek ostavio svoj pečat na srpskom folkloru. Njegova priča nije samo priča o strahu i užasu, već i o ljubavi koja se probija kroz tamu.

Vodenica u Zarožju, poput čuvara prošlosti, stoji kao nemi svedok vremena. Obnovljena je, ali seljani i dalje osećaju jezu kada se približe. Njihova sujeverja i dalje tinjaju, prenoseći se s kolena na koleno, čuvajući tajne koje je voda reke Rogačice potopila, ali nikada nije izbrisala.

Turisti hrle ka Zarožju, željni dodira sa legendom, sa pričom koja pulsira kroz vene ovog sela. Svakim korakom, osećaju dah prošlosti kako ih mami, kako ih uvlači u mračni vrt legende. Ali meštani ćute, njihovi pogledi nose težinu neizgovorenih reči, čuvajući tajne koje su duboko usađene u njihovim srcima.

Sava Savanović kroz srpsku kinematografiju i književnost

Priča o Savi Savanoviću nije samo zabeležena u knjigama, već je duboko usađena u srpskoj kulturi. Milovan Glišić, svestan moći ove legende, pretočio je njenu suštinu u svoju knjigu „Devedeset godina kasnije“, daleko pre nego što je „Drakula“ zaživela na stranicama romana.

Film „Leptirica“, sa svojim zlokobnim tonovima, donosi ovu priču na veliko platno, označavajući početak srpskog horor filma. Ali ova priča je mnogo više od zabave ili straha. Ona je deo nas, deo naše istorije i kulture, duboko usađena u tlo Balkana kao neizbrisivi pečat našeg folklora.

Dok mnogi pokušavaju da razotkriju tajne prošlosti, istina je da se legende ne rađaju iz ničega. One su plod mašte, ali i stvarnih događaja, prepletenih sa snovima i strahovima naših predaka. U srcu tih priča leže istine koje možda nikada nećemo potpuno razumeti, ali koje nas i dalje intrigiraju i osvajaju svojom moći.

Izdvajamo iz ponude:
etno kuce i vikendice
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!