Pirotska peglana kobasica

Pirotska peglana kobasica

Pirotska peglana kobasica je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih srpskih proizvoda s autentičnim poreklom. Ovaj poseban delikates pravi se od najkvalitetnijeg mesa izmešanog sa začinima, a ima dugu i zanimljivu istoriju koja seže vekovima unazad. Ono što čini pirotsku peglanu kobasicu jedinstvenom je njen postupak sušenja na promaji i oblikovanje valjanjem, što donosi karakterističan ukus i izgled.

Kako je nastala pirotska peglana kobasica?

Legenda kaže da je pirotska peglana kobasica potekla iz vremena turske vladavine na Balkanu, te se tokom vekova prenosila kao deo nasleđa i kulturne baštine ovog regiona. Danas se pirotska peglana kobasica pravi u skladu s jasno definisanim pravilima i ima zaštićeno geografsko poreklo, što podrazumeva da se proizvodi isključivo na teritoriji opštine Pirot.

Šta je u sastavu pirotske peglane kobasice i kako se pravi

Za izradu pirotske peglane kobasice koristi se pažljivo odabrano meso, uključujući kozje, ovčije i juneće meso ili čak magareće meso, koje mnogi smatraju najboljim. Svinjsko meso se nikako ne koristi iz dva razloga: prvo, jer se brzo kvari, a drugo, zbog njegovog porekla iz turskog doba, što je bilo usmereno na ishranu muslimana kojima je konzumiranje istog verski nedopustivo.

Meso se prvo temeljno priprema, odvajajući sve nepoželjne delove kao što su žile, masnoće i loj. Nakon toga se melje i meša sa raznim začinima. Bitno je da pirotska peglana kobasica bude ljuta ili barem umereno ljuta, jer njena magija leži upravo u ljutini, jedinstvenom ukusu i karakteru.

Za punjenje, koriste se deblja svinjska ili juneća creva. Nakon punjenja, kobasice se vezuju u obliku slova U i ostavljaju da se suše na promaji. Idealna je pirotska klima za ovaj proces, sa temperaturom između minus pet i plus pet stepeni, i niskom vlagom, bez značajnog mraza. Zbog toga je najbolje vreme za pravljenje peglane kraj novembra do kraja decembra.

Tokom sušenja, kobasice se periodično „peglaju“ svaka dva do tri dana, obično koristeći flašu. Ovaj proces pomaže u izbacivanju viška vlage iz kobasica i obezbeđuje njihovu dugotrajnost.

Pirotska peglana kobasica

Pirotska peglana kobasica recept

Recept za pripremu pirotske peglane kobasice može se smatrati jednostavnim i nije pod velom tajne ni sakriven. Ako postoji tajna, ona se krije u izboru mesa, razmerama začina, crevima za punjenje, sušenju i oblikovanju peglom – te posebno u strastvenom pristupu pravljenju ovog specijaliteta. U nastavku vam prenosimo recept sa sajta peglana.com, na kom možete i kupiti ovaj delikates.

Primer recepta za pirotsku peglanu kobasicu:

Meso (kozje, ovčije, juneće, prema izboru) se temeljno očisti od svih nepoželjnih primesa, zatim se melje, a začini se dodaju u sledećim procentima: do 2% soli, 2% paprike (1,7% slatke i 0,3% ljute), 1% belog luka i do 1% bibera (može se koristiti i kombinacija belog i crnog bibera). Po ukusu se mogu dodati i drugi začini kao što su lovor, bosiljak, najkvirc i slični. Bitno je napomenuti da ne treba dodavati vodu.

Na primer, za 10 kg mesa, koristi se 180-200 g soli, 170 g aleve paprike, 30 g ljute paprike, 100 g belog luka i do 100 g bibera (po izboru belog ili crnog). Što se tiče ljutine, tradicionalna mera pirotskih majstora je jedna sušena ljuta papričica na svakih 1 kg mesa. Količina začina može varirati prema ukusu svakog majstora kobasičara, i to je deo tajne pravljenja peglane.

Nakon punjenja i vezivanja u obliku slova U, kobasice se ostavljaju da se suše na promaji. Važno je napomenuti da se kobasice prvi put peglaju flašom drugog dana od punjenja, a zatim svaka dva do tri dana. Vreme probanja zavisi od vrste creva kojima su punjene, ali uobičajeno je da se prvi put probaju nakon petnaestak dana. Bitno je i voditi računa da se kobasice ne presuše, te se moraju skloniti sa promaje na vreme.

Kako se konzumira i poslužuje pirotska peglana kobasica?

Pirotska peglana kobasica je savršena za meze i predjelo, ali takođe se može poslužiti kao glavno jelo uz prilog kao što je salata ili kiseli kupus. Kobasicu je najbolje seći na vrlo tanke kriške pod uglom od 75 stepeni, što omogućava da se najbolje istaknu sve arome ovog proizvoda sa autentičnim poreklom.

Pri konzumaciji pirotske peglane kobasice, preporučuje se da je žvaćete polako i zadržavate u ustima što duže kako biste u potpunosti osetili sve nijanse ukusa. S obzirom na to da je reč o sušenom mesu koje apsorbuje tečnost, kobasicu možete uzimati uz alkohol i žestinu čitave večeri, a da se pri tome ne napijete ili bar ne napijete previše.

Važno je napomenuti da je preporučena dnevna količina za konzumaciju pirotske peglane kobasice 150 grama, a preterivanje, posebno za osobe sa srčanim problemima, može biti rizično.

Kako se ocenjuje kvalitet i ukus pirotske peglane kobasice?

Svaki majstor koji napravi svoju peglanu tvrdi da je njegova najbolja, a zato su česta neformalna takmičenja tokom zimskog perioda u lokalnim kafanama i kafićima, gde se uz čašu vina procenjuje čija peglana je najbolja. Ipak, da bi se postigao neki objektivan standard kvaliteta, kao što je slučaj kod ocenjivanja vrhunskih vina, pristupa se evaluaciji na osnovu vizuelnih karakteristika, mirisa i ukusa.

Listovi pirotske peglane kobasice trebaju biti kompaktni, pokazujući da su napravljeni isključivo od mesa, bez masnoća. Boja treba da bude crvenkasta, a ne sme biti braon ili crna. Miris treba biti prijatan i pun arome, bez nepoželjnih nota. Ukus treba da bude bogat i raznovrstan, sa ravnomernim rasporedom začina i ljutine.

Pirotska peglana kobasica je istinski biser gastronomije i zaslužuje da se proba i uživa u njoj. Ako volite tradicionlna jela i kvalitetno meso, ne propustite priliku da posetite Pirot i okusite ovaj specijalitet sa autentičnim poreklom. Sigurno ćete poželeti da se vratite po još!

Izdvajamo iz ponude:
golemi kamik pirot vlasi
etno kuca nikolov
etno selo svođe vlasotince
Najnoviji članci:
dani piva

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!