Planina Zlatar

zlatar

Zlatar je planina koja oduzima dah svojom lepotom, raznovrsnošću i bogatstvom. Ova planina se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, na obodu Pešterske visoravni, između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Zlatar je idealno mesto za sve ljubitelje prirode, avanture, kulture i tradicije. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke od najzanimljivijih atrakcija koje možete posetiti na Zlataru i u njegovoj okolini.

Zlatarsko jezero - biser Zlatara

Zlatar je prvenstveno dom prelepog Zlatarskog jezera, koje se smatra jednim od najlepših jezera u Srbiji. Smaragdno zeleno jezero okruženo je gustim šumama i planinskim vrhovima, pružajući posetiocima savršen mir i spokojstvo. Pored jezera, planina je prekrivena šumama hrasta, bukve i jele, a pejzaži se tokom različitih godišnjih doba pretvaraju u pravu čaroliju.

Zlatarsko jezero je treće po veličini veštačko jezero u Srbiji, koje je nastalo izgradnjom brane na reci Uvac. Jezero se prostire na površini od oko 7,25 km2 i ima dužinu od oko 21 km. Jezero je okruženo zelenim obroncima planine Zlatar i pruža predivan pogled na prirodu. Na jezeru se može uživati u raznim aktivnostima, kao što su vožnja čamcem, ribolov, kupanje, sunčanje, piknik i šetnja. Jezero je takođe dom za mnoge vrste riba, ptica i drugih životinja.

vidkovac uvac zlatar

Vidikovci na Uvcu

Reka Uvac je jedna od najlepših reka u Srbiji, koja je poznata po svojim impresivnim meandrima, koji su nastali erozijom i taloženjem. Meandri su krivudavi otkosi reke, koji se pružaju u različitim pravcima i stvaraju neverovatne oblike i boje. Na Uvcu postoje brojni vidikovci, sa kojih se može uživati u panoramskom pogledu na ove prirodne fenomene. Neki od najpoznatijih vidikovaca su Molitva, Veliki vrh, Ledeni vidikovac i Kozji kamen. Sa ovih vidikovaca se takođe može videti i beloglavi sup, koji je zaštićena i retka vrsta ptice grabljivice, koja živi na Uvcu i ima raspon krila od preko 3 metra.

Ledena pećina

Ledena je pećina koja se nalazi na desnoj obali reke Uvac, nedaleko od sela Akmačići. Pećina je duga oko 2,5 km i ima tri nivoa, od kojih je samo prvi pristupačan za posetioce. Pećina je dobila ime po ledu koji se nalazi u njoj tokom cele godine, a koji je nastao usled niske temperature i visoke vlažnosti vazduha. Pećina je bogata raznim speleološkim oblicima, kao što su stalaktiti, stalagmiti, stubovi, zavese, pećinske bisere i druge. Pećina je takođe stanište za neke vrste slepih miševa i drugih pećinskih životinja.

Zlatar nudi brojne aktivnosti

  • Planinarenje i hiking

Zlatar nudi brojne staze za planinarenje i hiking, a svaka pruža priliku za neverovatne poglede i avanture. Najpoznatiji trekking put je onaj do vrha Golo Brdo, sa kojeg se pruža nezaboravan panoramski pogled.

  • Vožnja bicikla

Zlatar je takođe raj za bicikliste. Različite staze vode kroz šume i prelepe predele, nudeći priliku za istraživanje planine na dva točka.

  • Ribolov

Zlatarsko jezero je dom mnogih vrsta riba, pa je ribolov popularan među posetiocima. Uživajte u ribolovu i pokušajte uhvatiti zlatnu pastrmku koja se smatra specijalitetom ovog regiona.

Da li ste čuli za Zlatarfest

Zlatarfest je manifestacija koja se održava svake godine početkom avgusta na planini Zlatar, sa ciljem da promoviše turističke, privredne i kulturne vrednosti ove planine i okoline. Zlatarfest nudi bogat i raznovrstan program, koji uključuje zlatarsku sirijadu, zlatarsku regatu, sabor tradicionalnog pevanja izvika, sportska takmičenja, koncerte i druge zabavne i edukativne sadržaje. Zlatarfest je prilika da se upozna i uživa u lepotama, bogatstvima i gostoprimstvu planine Zlatar i njenih stanovnika.

Zlatar je i gastronomski raj

Zlatar je i mesto gde možete uživati u tradicionalnoj gastronomiji, koja se zasniva na domaćim proizvodima i specijalitetima. Možete probati čuveni zlatarski sir, koji je zaštićen kao geografsko poreklo i ima karakterističan ukus i miris. Možete degustirati sjenički sir, koji je takođe zaštićen i pravi se od ovčijeg mleka ili se osvežiti domaćim sokovima, rakijama i vinima, koji se prave od voća koje raste na ovoj planini. Ovi autentični ukusi Balkana pružiće vam istinski doživljaj ovog regiona.

Priroda koja leči

Zlatar je poznat i kao vazduša banja, i kao takav ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i raspoloženje. Na ovoj planini možete udisati svež i čist vazduh, koji je obogaćen kiseonikom i jonima. Ovakva klima je pogodna za lečenje i prevenciju kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, kao i za smanjenje stresa i napetosti.

Zlatar mapa

Zlatar smeštaj

Zlatar je, dakle, planina koja ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima, bez obzira na to šta traže i očekuju od svog odmora. Na Zlataru možete pronaći smeštaj koji će zadovoljiti vaše potrebe i želje, bilo da tražite luksuz, komfor, udobnost ili povoljnost. Možete birati između hotela, apartmana, vila, etno sela, seoskih domaćinstava ili kampova, koji su opremljeni svim neophodnim sadržajima i uslugama. Možete uživati u gostoprimstvu i ljubaznosti domaćina, koji će se potruditi da vaš boravak na Zlataru bude nezaboravan.

Izdvajamo iz ponude:
Brvnare Zlatar Resort
etno selo vranesa
Etno selo Vidikovac
etno domacinstvo nana 1
milikina ravan
etno domacinstvo saponjic
Etno selo Molitva
Najnoviji članci:
da li na rtnju zive vanzemaljci

Da li na Rtnju žive vanzemaljci?

Da li na Rtnju žive vanzemaljci? Sadržaj: Rtanj, mistična planina u istočnoj Srbiji, vekovima je predmet interesovanja zbog svojih neobičnih

error: Content is protected !!