Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej staro selo sirogojno

Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu , koje se ponosi svojom bogatom istorijom i jedinstvenom arhitekturom. Sa svojih pet hektara, ovaj muzej na otvorenom čuva nasleđe zlatiborskih brvnara, pružajući posetiocima jedinstven uvid u životni stil i kulturu stanovanja u ovom prelepom kraju tokom 19. i početkom 20. veka.

Muzej Staro selo Sirogojno - putovanje kroz vreme

Autentične brvnare kao slika realnog života u prošlosti

Ovaj muzej je zaista putovanje kroz vreme. Kreiran i održan tako da identično predstavlja kako se živelo u neka stara vremena, oslikava težak ali prelep život na selu.

Prvi deo muzeja čini skup autentičnih kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu. Prošetajte kroz stare zlatiborske okućnice i zavirite u prošlost kroz očuvane domove koji su nekada bili središte porodičnog života. Od ognjišta koje je uvek gorilo do tradicionalnih soba i podruma ispod njih, svaka brvnara nosi priču o prošlim vremenima. Uživajte u detaljima poput badža na krovovima i simboličnih istočnih i zapadnih vrata koja su imala posebno značenje za stanovnike ovog kraja.

Muzej Staro selo Sirogojno
Muzej Staro selo Sirogojno

Turistički objekti i zanatske radionice u Muzeju

Drugi deo muzeja nudi dinamično iskustvo koje kombinuje autentičnost sa savremenim potrebama posetilaca. Posetite dvoranu i letnju pozornicu gde se održavaju izložbe, seminari, koncerti i pozorišne predstave, ili zavirite u izložbeni prostor sa proizvodima starih zanata. Započnite gastronomsko putovanje u krčmi Muzeja, gde se služe tradicionalna zlatiborska jela pripremljena na starinski način, a završite dan u udobnom konaku. Ne propustite ni priliku da se upustite u svet starih zanata kroz obuke u kačarstvu, kovaštvu i grnčarstvu, koje se organizuju tokom leta.

Muzej Staro selo Sirogojno

Ovaj jedinstveni muzej na otvorenom ne samo da čuva prošlost, već i otvara vrata ka budućnosti kroz svoje obrazovne programe i kulturne manifestacije. Posetite ga u zimskom periodu od 9 do 16 časova, ili u letnjem periodu od 9 do 19 časova, i doživite čaroliju zlatiborskog nasleđa u Muzeju Staro selo. A do tada, u nastavku vam ostavljamo video, da uživate do momenta dok ovo mesto ne posetite i vidite uživo.

Izdvajamo iz ponude:
zlatibor
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!