Manastir Grlište

grlištanski manastir

Iako na prvi pogled deluje kao još jedan od mnogobrojnih starih manastira na Balkanu, ovaj hram krije bogatu istoriju, misteriozne legende i tajne koje vekovima intrigiraju posetioce i istraživače. Grlištanski manastir, posvećen Svetim Apostolima Petru i Pavlu, nalazi se na obali Grliškog jezera, nedaleko od sela koje nosi isto ime, i predstavlja jedno od najznačajnijih duhovnih i istorijskih mesta u ovom delu Srbije.

Manastir Grlište i nejgova neobična istorija

Manastir Grlište potiče iz perioda između XII i XIV veka i kroz vekove je bio središte duhovnog i kulturnog života regiona. Njegovi zidovi, jednostavni ali snažni, odolevali su zubu vremena i svedočili brojnim istorijskim događajima. Manastir je bio jedina crkva u regionu sve dok nije izgrađena crkva u Zaječaru, a u njemu su se održavale sve važne ceremonije — od krštenja do venčanja.

U knjigama koje su se vodile unutar njegovih zidova, upisivana su rođenja, venčanja i smrtni slučajevi, a do 1876. godine u konaku manastira je bila smeštena i škola za decu iz celog kraja. To je činio pravim centrom zajednice, gde se vera, obrazovanje i kultura međusobno prožimaju. 

Manastir je kroz vekove bio svedok mnogih ključnih istorijskih događaja. Jedan od najvažnijih momenata u njegovoj istoriji dogodio se 1805. godine, kada su se unutar njegovih zidina sastali knez Milisav, pop Radosav, i Ivko iz Krivog Vira, kako bi dogovorili dizanje ustanka protiv Turaka. Ovaj događaj potvrđuje da je manastir, osim duhovnog centra, bio i strateško mesto okupljanja za borbu protiv osmanske vlasti.

Riznica sa blagom i tajne manastira

Jedna od najvećih misterija vezanih za manastir Grlište je tajna riznica sa blagom koja se, prema lokalnom predanju, nalazi u pećini ispod manastira. Tokom obnove manastira 1804. godine, koju je sproveo pop Radoslav Živanović uz pomoć Karađorđa i Osman Pazvan-Oglua, tadašnjeg paše Vidinskog pašaluka, ulaz u manastir je premešten na južnu stranu, umesto tradicionalne zapadne. Ovaj neobičan građevinski poduhvat imao je jasan cilj – sakriti ulaz u riznicu. Legenda kaže da se u riznici krije dragoceno blago, ali pristup njoj je gotovo nemoguć zbog stroge zaštite i verovanja da je prokleta.

Prema svedočenju starijih meštana, riznica zaista postoji, a neki od njih tvrde da su u prošlosti ulazili u nju i iznosili predmete. Međutim, oni koji su se usudili da iznesu blago ubrzo su se suočili sa nizom nesreća — od umiranja stoke do tragičnih događaja u porodicama — zbog čega su vraćali sve što su uzeli, verujući da je riznica zaista zaštićena kletvom.

Iznad ulaza u manastir i danas stoji ispisana kletva, pisana rukom popa Radoslava 1804. godine: „Ovaj hram svetoga apostola Petra i Pavla. Izgradio i obnovio Radosav Ivanović iz sela Planičice. Proklet da je koji skine ovo pismo. 1804.“ Ova kletva, koja odjekuje vekovima, kao da i dalje štiti manastir od zlonamernih namera i čuva njegove tajne od radoznalih pogleda.

Neobične i čudotvorne ikone

Međutim, ono što manastir Grlište čini posebnim nisu samo istorijski zapisi, već i brojne legende i misterije koje ga okružuju. Među najzagonetnijim su drevne ikone za koje se veruje da poseduju čudotvorne moći. Ove ikone, sačinjene od drveta i prvobitno deo starog ikonostasa, prema predanjima, čuvaju posebne moći i zaštitu za one koji ih iskreno poštuju.

Zanimljivo je da su ove ikone i dan danas daleko od očiju javnosti. Uprkos pokušajima zaječarskog muzeja da ih istraži, pristup je zabranjen, čak i uz blagoslov patrijarha Pavla. Tajna zaštite i skrivenosti ikona ostaje nerazjašnjena, ostavljajući prostor za nagađanja i različite teorije o njihovoj istinskoj prirodi i značaju.

Danas, manastir Grlište ostaje mesto gde se susreću duhovnost, istorija i misterija. On je simbol vere, otpornosti i skrivenih tajni koje će možda zauvek ostati skrivene. Njegove legende o čudotvornim ikonama i skrivenom blagu u pećini podstiču maštu i privlače posetioce koji žele da iskuse ovo jedinstveno mesto. Možda je to upravo ono što ga čini tako posebnim, osećaj da svaki kamen, svaki zapis i svaka ikona čuva priču koja čeka da bude ispričana.

reklama etno.rs
Najnoviji članci:
da li na rtnju zive vanzemaljci
Da li na Rtnju žive vanzemaljci?

Da li na Rtnju žive vanzemaljci? Sadržaj: Rtanj, mistična planina u istočnoj Srbiji, vekovima je predmet interesovanja zbog svojih neobičnih

dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!