Krupajsko vrelo i vrelo Mlave

krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo je jedno od najpoznatijih kraških vrela u Srbiji. Smešteno je u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice i predstavlja pravo prirodno čudo. Ovaj biser prirode nalazi se sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, na oko 35 km od Žagubice.

Krupajsko vrelo - karakteristike

Ovo vrelo spada u grupu krašnih izvora i temperatura vode se kreće između 9 i 11 °C. Ima oblik amfiteatra s strmim, ponekad vertikalnim stranama. Voda iz vrela prvo teče prema severu 130 metara, a zatim skreće na zapad i nakon 300 metara se spaja s Krupajskom rekom. Zbog izgradnje brane koja je visoka oko 3 metra, vrelo danas izgleda kao izduženo jezerce dužine 40 i širine 17 metara. Voda se preliva preko krune brane stvarajući atraktivan vodopad.

U 1998. godini, speleolozi su otkrili impresivan podvodni kanal u pećini s dubinom od preko 70 metara, kroz koji voda iz ovog vrela dolazi iz krečnjačkog masiva Beljanice. Od brane do mlina, vodeni tok vrela teče kroz strm kanjon s vodopadima.

Hidrološki režim vrela i njegova izdašnost nisu još potpuno proučeni, ali kao i mnogi krasni izvori, ovo vrelo doživljava značajne promene u izdašnosti tokom godine i dužeg vremenskog perioda.

Posebnost ovog mesta je betonska česma kod mlina. Na njoj se nalazi pet metalnih cevi iz kojih izvire topla voda s temperaturom od 26 °C i izdašnošću od 6 do 10 litara u sekundi. Ova termalna voda dolazi iz prirodnog izvora, koji je preusmeren i podzemno doveden do česme. Nedaleko od česme nalazi se još jedan termalni izvor u obliku malog vodopada, koji je nastao usled geoloških procesa.

Kako do Krupajskog vrela

Ako planirate putovanje do Krupajskog vrela iz Beograda, očekuje vas uzbudljiva avantura kroz neke od najlepših predela Srbije. Putovanje počinje iz Beograda, gde ćete se uputiti autoputem ka Požarevcu. Nastavljate preko Svilajnca i Despotovca, sve do vaše krajnje destinacije – Krupajskog vrela.

Ali, avantura ne staje ovde. U blizini Krupajskog vrela nalaze se brojne druge atrakcije koje možete posetiti. Manastir Manasija i Manastir Ravanica su dva prelepa manastira koja odišu istorijom i kulturom. Resavska pećina, jedno od najlepših čuda prirode u Srbiji, definitivno je mesto koje treba posetiti. Takođe, možete posetiti Lisine i vodopad Veliki Buk, kao i Senjski rudnik sa svojim Muzejom ugljarstva.

Ukratko, Krupajsko vrelo je prirodni fenomen koji očarava svojom lepotom, misterijom i jedinstvenim karakteristikama. Bez obzira da li ste avanturista u potrazi za novim izazovima, istraživač željan novih otkrića, ili jednostavno ljubitelj prirode, Krupajsko vrelo je mesto koje morate posetiti.

Krupajsko vrelo mapa

Vrelo Mlave

Vrelo Mlave je čarobno mesto smešteno na jugoistoku Žagubičke kotline, samo kilometar udaljeno od centra Žagubice i na nekih tridesetak kilometara od Krupajskog vrela.  Nalazi se na visini od 314 metara, ispod severnih padina planine Beljanice.

Ovo vrelo, koje izgleda kao malo jezero, zapravo je potopljena vrtača okružena planinskim visovima. Sa prečnikom od 25 metara u pravcu severozapad-jugoistok i 29 metara u pravcu istok-zapad, vrelo Mlave je impresivno prirodno čudo. Iako je najveća izmerena dubina 84 metra, veruje se da je stvarna dubina veća zbog sifonskih kanala iz kojih voda izbija pod velikim pritiskom.

Voda koja hrani vrelo formira otoku dužine oko 150 metara i širine 12 metara. Nakon što otoka prati lučni tok prema severozapadu, spaja se sa Tisnicom i formira reku Mlavu. Boja vode varira od zelene do tamnozelene, što je rezultat okolnog zelenila i algi u plićim delovima. Voda neprimetno izbija na površinu i retko se muti, sa providnošću vode od 4 do 10 metara i temperaturom vode od 9,3 do 11 stepeni Celzijusa.

Vrelo Mlave je popularna turistička destinacija, kako za strane turiste, tako i za lokalne posetioce. Ovo vrelo je zaštićeno kao hidrološki spomenik prve kategorije, što ga čini idealnim mestom za ljubitelje prirode i one koji traže mirno mesto za odmor.

Izdvajamo iz ponude:
etno domacinstvo milenkovic
vodenica lug
resavsko etno selo
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!