Hrana sa sela - ukusi kroz sva 4 godišnja doba
Hrana sa sela
Ne postoji osoba koja može da odoli ukusu domaćeg jela, spremljenog na čuvenom „smederevcu“ ili napravljenog rukama vešte domaćice, majke ili bake. Hrana sa sela ili ona iz detinjstva je ono što nas možda i najviše vraća u taj bezbrižni period. A mirise koji su se širili iz te kuhinje skoro da osećamo u vazduhu dok o njima razmišljamo, čak i posle mnogo godina ili decenija.
Za svaki period godine, odnosno godišnja doba, karakteristična su jela koja su se obično tada i nalazila na trpezi. Mi ćemo proći kroz sva četiri, donoseći vam ponovo sećanje na razna jela, pa zato čitajte, gledajte i uživajte.
Proleće
U proleće, hana sa sela obiluje svežinom i zelenilom nakon zimske pauze. Vaskrs, kao jedan od najvažnijih praznika, ima posebno mesto u prolećnoj trpezi a proslavlja se uz farbana jaja, meso, domaći hleb i neku poslasticu. Međutim pre Vaskrsa i njegove čarobne trpeze, tu je Vaskršnji post, pa se tokom prolećnih dana najviše uživa u prebrancu, pitama od krompira, zelenoj salati, mladom luku, pečurkama i prženim mladim krompirićima.
Leto
Leto na selu u Srbiji donosi eksploziju ukusa voća, poput lubenica, malina, kupina i jagoda. Tokom cele letnje sezone preovladava i čuvena srpska salata, kao neizostavni prilog uz svaki obrok. Ali, pre svega, letnje večeri su na selu posebno lepe. Osim cvrčaka koji su svuda čim padne noć, ovo doba dana rezervisano je i za pečenje mladog kukuruza, obično na otvorenom, uz vatru i društvo. Za ovaj specijalitet potrebno je malo volje, spretnost da se negde u komšiluku nevino ukrade koji kukuruz i samo malo soli.
Jesen
Jesen je vreme kada se prva vatra loži i u kući, a daske poda škripe sa svakim korakom dok unosimo drva već spremna za zimu. U ovom periodu najlepše zamiriše sveže pečena, vruća pita od jabuka koja se još puši. Tu je i neko parče bundeve, koja tegla tek spremljenog ajvara, ali i kajmak namazan na domaći hleb hrskave kore i mekane sredine. Osećate li i sada miris tog hleba?
Zima
Zima na selu u Srbiji donosi miris dima. Na redu je jača hrana poput dimljenog mesa, slanine i kiselog kupusa, ona koja greje dušu i telo u hladnim zimskim danima. Uz sarmu, podvarak ili kobasice, uvek se dodaje i luk, najbolje kažu beli, jer dodatno osnažuje organizam. A najiskusniji kažu da je ipak dobitna kombinacija, kada na sve to, dodate po koju čašicu rakije ili šolju toplog kuvanog vina.
Tornik Zlatibor – besplatno skijanje, popusti i informacije, zima 2024/2025 Baš sve što treba da znate o najvećem skijalištu na
Vodič za branje gljiva Sadržaj: Branje gljiva je omiljena jesenja aktivnost koja spaja ljubitelje prirode i dobre hrane. Osim što
Etno Grupa „Na izvoru“ U moru modernih zvukova i žanrova, etno grupa „Na izvoru“ donosi najbitniji i najuticajniji povratak izvornoj
Sa krova do srca – Svetlanina umetnost na biber crepu U svetu u kojem tehnologija i moderni dizajn preuzimaju primat,
Manastir Grlište Iako na prvi pogled deluje kao još jedan od mnogobrojnih starih manastira na Balkanu, ovaj hram krije bogatu
Vunene čarape Vunene čarape su mnogo više od običnog odevnog predmeta – one su deo naše istorije, kulture i tradicije.