Gostilje – kandidat za najbolje selo sveta

gostilje

Selo Gostilje, smestilo se na visoravni Zlatibora, sada je postalo mesto od globalnog značaja, nominovano za prestižnu titulu najboljeg turističkog sela na svetu. Ova nominacija nije samo puko priznanje, već potvrda napora zajednice da oživi ruralni turizam na održiv i prosperitetan način.

Kao deo konkursa Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, Gostilje se ističe svojom raznolikošću prirodnih lepota i kulturnih bogatstava. Ovo selo postalo je nezaobilazna tačka na turističkoj mapi Zlatibora, privlačeći posetioce tokom cele godine. Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, ističe da je nominacija za ovu prestižnu titulu dodatni podsticaj za dalji razvoj turističke ponude i promociju prirodnih lepota koje krase Gostilje, uključujući i poznati Gostiljski vodopad i vrh Čigotu.

Selo Gostilje je primer uspešne saradnje lokalnog stanovništva, turista i opštinskog rukovodstva. Osnova svega jeste unapređenje infrastrukture, što omogućava valorizaciju drugih lokaliteta i manifestacija u selu. Kroz zajednički rad, Gostilje je postalo inspiracija za mnoga druga sela koja teže sličnom napretku.

gostilje

Gostiljski vodopad, jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, predstavlja samo deo bogate turističke ponude. Uz pešačke staze, prostor za piknik i dečje igralište, ovo mesto nudi i bazen, fudbalski teren i potpuno rekonstruisanu rodnu kuću Dimitrija Tucovića. Sve ovo čini Gostilje ne samo atraktivnom turističkom destinacijom, već i primerom kako se ruralni turizam može razvijati na održiv način.

Seoska turistička domaćinstva, konačište i restoran Gostiljska vrela pružaju posetiocima priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim specijalitetima. Zahvaljujući poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave tradicionalnom proizvodnjom, turisti u Gostilju mogu doživeti pravi duh sela i uživati u bogatstvu koje pruža ruralni život.

Gostilje kao primer drugim selima

Nominacija Gostilja za titulu najboljeg turističkog sela na svetu ne samo da je priznanje za trud lokalne zajednice, već je i podsticaj za dalji razvoj i unapređenje turizma na globalnom nivou. Kroz održiv pristup i promociju prirodnih i kulturnih resursa, Gostilje postaje svetionik koji inspiriše druge zajednice da slede njihov primer i ostvare svoj puni turistički potencijal.

Izdvajamo iz ponude:
zlatibor
Najnoviji članci:
dani piva
Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji
Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!