Etno Grupa "Na izvoru"

etno grupa na izvoru etno muzika

U moru modernih zvukova i žanrova, etno grupa „Na izvoru“ donosi najbitniji i najuticajniji povratak izvornoj srpskoj muzici, vraćajući nas našim korenima i tradiciji. Ponosni smo što danas možemo da vam predstavimo ove neverovatne umetnike.

Kako je nastala Etno grupa Na izvoru

Etno grupa „Na izvoru“,  nastala je 2019. godine iz dubokog osećaja nostalgije i ljubavi prema srpskoj kulturi, a njeni članovi su se okupili sa zajedničkom misijom – da očuvaju i ponovo ožive srpsko muzičko nasleđe.

Osnivačica grupe, Sara Viktorija Bilić, svoju ljubav prema izvornoj muzici otkrila je na iznenađujućem mestu – dalekom Japanu. Nakon završetka postdiplomskih studija, shvatila je da njeno srce kuca u ritmu 7/8, u ritmu srpske narodne muzike.

Sara, harfistkinja sa bogatim iskustvom, odlučila je da svoju ljubav prema harfi, jednom od najstarijih instrumenata, spoji sa narodnim melodijama svoje domovine. Ovaj biblijski instrument, kroz istoriju je nosilo uvek miran i plemenit ton, a u kombinaciji sa drevnim zvukovima Srbije, stvara muziku koja duboko dira dušu.

etno grupa na izvoru etno muzika

Ko su članovi etno grupe

„Na izvoru“ nije samo muzička grupa, to je kolektiv strastvenih umetnika koji se posvećeno bave negovanjem tradicionalne muzike. Članovi grupe – Sara (harfa i pevanje), Aleksandra (violina i pevanje) i perkusionista Aleksa Jakšić – zajedno istražuju korene srpske muzičke tradicije, stvarajući autentične aranžmane koji prizivaju duh prošlih vremena. Svetozar Nešić, njihov kompozitor, maestralno prenosi sve te emocije kroz svoje aranžmane, dajući pesmama posebnu snagu i dubinu.

Njihova muzika prožeta je ljubavlju prema starim kosovskim pesmama i melodijama koje se mogu izvoditi na srednjovekovni način. Srednji vek i era Nemanjića predstavljaju neiscrpnu inspiraciju za grupu. Kroz svoje pesme, oni oživljavaju istorijske događaje, ljubavne priče i narodne legende, prenoseći publici iskonski duh srpskog naroda.

etno grupa na izvoru etno muzika

Dosadašnji nastupi

Od svog osnivanja, etno grupa „Na izvoru“ je obeležila brojne kulturne događaje širom Srbije. Njihov prvi nastup, 2019. godine, na otvaranju festivala „Just Out“ u Manasiji, bio je samo početak njihovog muzičkog putovanja. Nastupali su na srednjovekovnom festivalu u Smederevu, gde su njihov autentičan zvuk i energija osvojili srca publike.

Godine 2023. nastupili su na festivalu „Beli Orlovi“, a iste godine su ponovo u Smederevu oduševili posetioce festivala „Vitezovi i Legende“. Njihov zapažen nastup na otvaranju Zindan kapije na Kalemegdanu 2024. godine predstavljao je vrhunac njihovog dosadašnjeg uspeha, a svako predstavljanje publici je bilo prilika da se još više povežu sa njom.

etno grupa na izvoru etno muzika

Poruka publici

Grupa „Na izvoru“ je, mogli bismo reći, još na početku, a uspešna karijera ih tek očekuje. Njihova vizija budućnosti je jasna i puna entuzijazma. Žele da privuku što veći broj mladih ljudi i inspirišu ih da se vrate korenima, srpskoj tradiciji, običajima i vrednostima.

Naziv grupe – „Na izvoru“ – simbolizuje povratak iskonskim vrednostima i tradiciji. Kroz svoju muziku žele da podsete mlade da je najlepše tamo gde su njihovi koreni – uz majku, baku, deku, selo. Želja im  je da kroz novi album, planirane turneje i potencijalne saradnje sa drugim umetnicima, šire ljubav prema srpskoj izvornoj muzici i kulturi.

Članovi grupe „Na izvoru“ žele da pošalju snažnu poruku svima koji prate njihov rad: „Vratite se izvoru.“ Etno muzika nije samo umetnost, već i poziv da se vratimo svojim korenima, svojoj veri, porodici i tradiciji.

Veruju da je kulturno nasleđe naše najdragocenije bogatstvo i da muzika može biti most između generacija, spajajući prošlost i sadašnjost u jedinstvenoj harmoniji.

Podržite Etno grupu Na izvoru

Pozivamo vas da se pridružite putovanju kroz vreme sa grupom „Na izvoru“ i otkrijete lepotu i dubinu srpske izvorne muzike. Ne propustite priliku da pogledate i pretplatite se na njihov YouTube kanal, gde možete osetiti duh njihove muzike, i strasti prema onome što rade.

Ovim gestom, dajete doprinos grupi mladih koji se trude da održe vrednosti, ali i svemu onome što mi zaista i jesmo, onako izvorno, kako i sam naziv grupe nosi ime. Takođe, obavezno zapratite i njihov Instagram profil, kako ne biste propustili njihov sledeći nastup, možda baš u mestu u kom živite. U nastavku je i kontakt forma, preko koje možete direktno komunicirati sa grupom.

Kontaktirajte Etno grupu

Sajt etno.rs etno grupi „Na izvoru“ želi  mnogo uspeha, zasluženih priznanja i brojnih nastupa. Neka njihova muzika i dalje inspiriše i doprinosi očuvanju naše bogate kulturne baštine.

reklama etno.rs
Najnoviji članci:
da li na rtnju zive vanzemaljci

Da li na Rtnju žive vanzemaljci?

Da li na Rtnju žive vanzemaljci? Sadržaj: Rtanj, mistična planina u istočnoj Srbiji, vekovima je predmet interesovanja zbog svojih neobičnih

dani piva

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno

Muzej Staro selo Sirogojno Dobrodošli u srce zlatiborske tradicije, dobrodošli u Muzej Staro selo Sirogojno u slikovitom istoimenom selu ,

error: Content is protected !!