Dani caribrodske šušenice

dani caribrodske susenice

 18. i 19. novembar 2023. Dimitrovgrad

Ako ste ljubitelj suvog mesa i dobrog zalogaja, onda ne smete propustiti manifestaciju Dani caribrodske šušenice, koja se svake jeseni održava u Dimitrovgradu. Ova manifestacija je posvećena promociji tradicionalnog i kulturnog nasleđa ovog kraja, a posebno šušenice, dimljenog svinjskog mesa koje se pravi na specifičan način.

2022. godine manifestacija je okupila preko 230 izlagača, od čega 60 proizvođača šušenice i mesnih proizvoda, kakoiz samog mesta održavanja, tako i sa različitih krajeva Srbije. Na štandovima su se pored glavnog proizvoda šušenice, našli različiti mesni i mlečni proizvodi, proizvodi domaće radinosti – med, ajvar, ljutenica, marmelada, domaći sokovi, različite vrste rakije, vina, sirevi, ručni radovi i drugo.

Šta je šušenica i kako se pravi?

Šušenica je suhomesnati proizvod koji se dobija sušenjem mesa (dimljenjem) u sušnici, sušari  ili pušnici za meso. Za šušenicu se najčešće koristi sirovo svinjsko meso, ali se mogu koristiti i druge vrste mesa, kao što su ovčije, kozje, juneće ili čak konjsko.

U Dimitrovgradu i jugoistočnoj Srbiji, šušenica se priprema na specifičan način, što joj daje karakterističan izgled i ukus. Različiti krajevi imaju svoje specifične recepte i postupke za pripremu kvalitetnih šušenica, što spada u domen specijalnih tradicionalnih metoda ili tradicionalne kuhinje.

Kako se pravi šušenica?

Osnovni postupak za pripremu šušenice počinje sečenjem mesa na duge komade, nakon čega se meso soli. Soljeno meso ostavlja se da stoji nekoliko dana. Nakon tog perioda, meso se ređa u pušnicu (sušaru), presavija, ili se najčešće kači da visi na kuke. Zatim, meso se suši na blagoj vatri, žaru i dimu. Nakon sušenja meso se čuva okačeno na promajnom suvom mestu, kao što je tavan ili potkrovlje, ili se duboko zamrzava.

Razlike u pripremi odnose se na dužinu vremena koje meso provodi soljeno pre sušenja, kao i da li se ispira od slanog rastvora nakon tog perioda gde leži usoljeno. Razlike u procesu sušenja mogu se ogledati u dužini trajanja sušenja sa prekidima, kao i u jačini vatre, dima pa i izboru drveta koje se loži. 

Iako se većina proizvođača kune u bukovo drvo i meso od kičmenice, kažu i da pravi majstori znaju da naprave šušenicu od bilo kog dela mesa ili bilo kog drveta na kom se dimi i suši. Nama ne preostaje ništa drugo, nego da u novembru posetimo manifestaciju i sami odlučimo šta je lično nama i najukusnije.

Na kraju, ovi različiti faktori, odnosno pristupi, zavise od specifičnih tradicija i preferencija domaćina ili majstora, pa proces može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kombinacija dužeg stajanja u soli, dužeg sušenja u pušnici i produženog čuvanja na promajnom mestu daje šušenici jedinstvenu teksturu i bogat ukus koji je svojstven svakom kraju ili domaćinstvu. Šušenica ostaje ponosni predstavnik bogate tradicije srpske kuhinje i suhomesnatih proizvoda.

Dani caribrodske šušenice

Kada i gde se održavaju Dani caribrodske šušenice?

Manifestacija Dani caribrodske šušenice se održava svake godine sredinom novembra u Dimitrovgradu. Prva manifestacija je održana 2014. godine, a od tada je postala tradicionalna i privlači sve veći broj posetilaca i izlagača. Organizator je Sportsko-turistički centar Dimitrovgrad, a pokrovitelj je Opština Dimitrovgrad.

2023. će biti održana 18. i 19. novembra i pored izložbenog prodajnog dela, posetioci će moći da uživaju i u kulturno umetničkom programu, muzici i folkloru.

Na manifestaciji možete videti i probati razne vrste šušenica, koje spremaju lokalni proizvođači i takmiče se za nagrade. Pored šušenice, na manifestaciji se mogu naći i drugi proizvodi od mesa, kao što su kobasice, kulen, pršuta i slanina. Takođe možete uživati u drugim domaćim proizvodima, kao što su sir, vurda, čvarci, sprža, rakija i vino.

Manifestacija Dani caribrodske šušenice je idealna prilika da provedete lep i nezaboravan vikend sa svojom porodicom i prijateljima, da uživate u ukusnoj i kvalitetnoj hrani, da se zabavite i naučite nešto novo o tradiciji i kulturi ovog kraja. Manifestacija je takođe način da podržite lokalne proizvođače i očuvate kulturno nasleđe i gastronomsku raznolikost Dimitrovgrada.

Izdvajamo iz ponude:
etno kuca nikolov
etno sela srbija
etno domacinstva
salaši
etno kuce i vikendice
Najnoviji članci:
dani piva

Dani piva

Dani piva u Zrenjaninu Dani piva – 06.08 – 11.08.2024. Manifestacija Dani piva u Zrenjaninu predstavlja značajan kulturno-turistički događaj koji

turizam u srbiji

Turizam u Srbiji

Turizam u Srbiji Sadržaj: Turizam u Srbiji se intenzivno razvija, što nimalo ne čudi jer Srbija je zemlja prepuna prirodnih

error: Content is protected !!